Modelele Tri-X de la Sapphire au reusit sa descatuseze performanta oferita de placile grafice cu nucleu Hawaii de la AMD. Iata ca Sapphire lanseaza modelele Vapor-X, care beneficiaza de PCB-uri modificate si de un VRM imbunatatit.

Producatorii de placi grafice au tot interesul sa imbunatateasca design-ul de referinta in incercarea de a oferi versiuni cat mai performante. Modelele cu nucleu Hawaii de la AMD au suferit la lansare de pe urma racirii insuficiente, iar aceasta a fost prima tinta logica a producatorilor. Rezultatele au fost excelente, dupa cum era de asteptat, insa racirea nu este singura componenta a unei placi grafice care poate fi imbunatatita.

Sapphire Vapor-X OC Radeon R9 290 si R9 290X review

Circuitele responsabile cu alimentarea joaca un rol crucial in descatusarea adevaratului potential al unei placi grafice, cu atat mai mult in overclocking. VRM-urile folosite de modelele Tri-X sunt performante, insa este clar ca se poate mai bine odata ce luam in calcul consumul ridicat al acestor bestii high end. Sapphire au zis acelasi lucru, iar rezultatul sunt noile modele Vapor-X, care beneficiaza de cele mai bune componente disponibile la ora actuala: bobinele „Black Diamond” cu miez de ferita proprietare Sapphire si tranzistori MOSFET produsi de International Rectifier.

Haideti sa vedem ce imbunatatiri aduc noile modele Vapor-X de la Sapphire.

 

Specificatii

In esenta, avem de-a face cu aceleasi specificatii ca si in cazul modelelor Tri-X de la Sapphire pe care vi le-am prezentat deja, insa frecventele de lucru pentru nucleele grafice si cipurile de memorie grafica sunt putin mai mari.

Sapphire Vapor-X OC Radeon R9 290 si R9 290X review

In cazul modelului Radeon R9 290 Vapor-X OC, avem o frecventa de lucru de 1030MHz pentru nucleul grafic si 5600MHz frecventa efectiva pentru memoria grafica. Deja vorbim de un salt de aproape 9% pentru nucleul grafic si 12% pentru memorie comparativ cu frecventele design-ului de referinta, ceea ce nu este rau deloc. Ramane de vazut cat de departe pot fi crescute aceste frecvente in overclocking. Pentru mai multe informatii despre specificatiile acestui model, va recomand pagina producatorului.

Sapphire Vapor-X OC Radeon R9 290 si R9 290X review

Varful de gama cu un singur GPU al Sapphire la ora actuala este Radeon R9 290X Vapor-X OC. O privire cursiva asupra specificatiilor scoate in evidenta o frecventa de 1080MHz pentru nucleul grafic si 5640MHz frecventa efectiva pentru memoria grafica. Comparativ cu specificatiile de referinta AMD, avem o crestere de 8% a frecventei nucleului grafic si 12.8% in cazul frecventei memoriei. Sistemul de racire folosit de Sapphire a demonstrat deja ca este capabil sa sustina asemenea frecvente, deci ramane de vazut ce imbunatatiri va aduce in overclocking noul VRM. Va recomand sa vizitati pagina producatorului pentru mai multe informatii despre specificatiile acestui model.

Sapphire Vapor-X OC Radeon R9 290 si R9 290X review

Per total, avem de-a face cu specificatii demne de modele high end supratactate, alaturi de un sistem de racire care s-a dovedit deja mai mult decat indeajuns de capabil sa faca fata cerintelor. Haideti sa aruncam o privire asupra imbunatatirilor aduse de Sapphire.

 

Sistemul de racire si circuitele de alimentare

Despre sistemul de racire Tri-X de la Sapphire v-am vorbit in articolul dedicat si mentionam faptul ca Sapphire au decis sa nu doteze placile cu backplate-uri. Noile modele Vapor-X folosesc acelasi sistem de racire Tri-X, insa acesta a suferit o serie de modificari. In primul rand, ambele placi sunt dotate cu backplate-uri din aluminiu. Acestea folosesc un design foarte placut si chiar participa la racirea placii, mai exact a VRM-ului, cu ajutorul unor pad-uri termoconductoare.

Sapphire Vapor-X OC Radeon R9 290 si R9 290X review

Sapphire Vapor-X OC Radeon R9 290 si R9 290X review

Un al doilea aspect care iese in evidenta imediat este forma atipica a PCB-ului, mai exact o „ridicatura” deasupra zonei in care sunt amplasate o parte din cipurile de memorie. Aceasta zona intra in contact atat cu sistemul de racire Tri-X, cat si cu backplate-ul, si ajuta la racirea PCB-ului intr-un mod similar cu sistemul de racire Dominator folosit de Corsair pentru memoriile RAM. Un singur lucru deranjeaza aici, anume calitatea pad-urilor termoconductoare. Acestea sunt foarte fragile si veti avea parte de un suvenir neasteptat daca le veti atinge.

Sapphire Vapor-X OC Radeon R9 290 si R9 290X review

Cea de-a treia modificare adusa sistemului de racire de catre Sapphire este montarea unui radiator din aluminiu separat pentru VRM. Sistemul vechi folosea o placa din aluminiu conectata la radiatoarele sistemului de racire Tri-X pentru disiparea caldurii generate de VRM. Noua solutie, ajutata de backplate-ul din aluminiu, functioneaza mult mai bine si permite obtinerea unor temperaturi mult mai mici pentru tranzistorii MOSFET.

Sapphire Vapor-X OC Radeon R9 290 si R9 290X review

Ultima modificare adusa sistemului de racire Tri-X este vizibila la capatul VRM-ului, mai exact un comutator On/Off. Pentru ce sa fie acesta, va intrebati? Ei bine, Sapphire a decis sa sara in ajutorul celor sensibili la zgomote puternice si sa implementeze un nou mod de functionare pentru ventilatoare in mod idle. Mai pe scurt, in idle placa opreste cele doua ventilatoare laterale si nu il foloseste decat pe cel din mijloc, la o turatie redusa. Din fericire, puteti sa dezactivati aceasta functie prin intermediul comutatorului mentionat mai sus in cazul in care nu va speriati de fiecare data cand stranuta pisica. Sistemul de racire Tri-X este perfect silentios oricum.

Sapphire Vapor-X OC Radeon R9 290 si R9 290X review

Dupa cum mentionam la inceputul articolului, circuitele de filtrare a curentului au suferit cea mai mare schimbare. Pentru inceput, sunt folosite bobine „Black Diamond” cu miez de ferita, cu design proprietar Sapphire, alaturi de tranzistori MOSFET de cea mai buna calitate pentru VRM-ul nucleului grafic, produsi de International Rectifier. Avem doua stagii pentru alimentarea cipurilor de memorie grafica, de doua ori mai multe decat in cazul modelelor Tri-X. Modelul Radeon R9 290 Vapor-X OC beneficiaza de un VRM cu 5+1 stagii pentru nucleul grafic, in timp ce fratele sau mai mare este dotat cu un VRM cu 8+2 stagii. De asemenea, PCB-ul este perforat sub bobine pentru o racire mai buna in cazul modelului Radeon R9 290X Vapor-X OC. Ambele placi folosesc cate doi conectori PCI-Express cu opt pini pentru alimentare.

 

Galerie foto

Sapphire Radeon R9 290 Vapor-X OC

 

Sapphire Radeon R9 290X Vapor-X OC

 

Platforma de test

Pentru testarea celor doua modele high end de la Sapphire, am folosit o platforma de test alcatuita din urmatoarele componente:

  • Placa de baza: GIGABYTE G1.Assassin 2
  • Procesor: Intel Core i7 3970X @ default
  • Cooler: Noctua NH-U12S
  • Memorii: 4x4GB Kingston HyperX Beast DDR3-1866
  • Stocare: SSD Kingston HyperX 3K 240GB
  • Sursa: Enermax Platimax 1500W
  • Carcasa: Enermax Fulmo
  • Sistem de operare: Windows 7 Ultimate x64 SP1
  • Display: BenQ XL2720T

 

Overclocking si temperaturi

iata ca a venit momentul adevarului. Pentru inceput, trebuie sa recunosc ca toate imbunatatirile aduse de Sapphire sistemului de racire Tri-X isi spun cuvantul. Daca luam in calcul si temperatura specifica lunii iulie, ajungem la concluzia ca modelele Vapor-X sunt cu 5-10 grade Celsius mai reci in medie decat suratele lor din seria Tri-X. Ceea ce nu este rau deloc, mai ales ca Tri-X este deja un sistem de racire excelent. haideti sa trecem la overclocking pentru fiecare placa in parte.

 

Sapphire Radeon R9 290 Vapor-X OC

Radeon R9 290 s-a impus de la bun inceput ca o alegere excelenta din punct de vedere al raportului performanta/pret, iar overclocking-ul reprezinta cireasa de pe tort pentru asemenea modele. Versiunea Radeon R9 290 Tri-X OC a obtinut rezultate foarte bune, iar acum a venit momentul sa vedem ce aport aduce noul VRM al modelului Vapor-X.

Sapphire Vapor-X OC Radeon R9 290 si R9 290X review

Sapphire Vapor-X OC Radeon R9 290 si R9 290X review

Dupa cum puteti sa observati din screenshot-urile de mai sus, modelul Vapor-X a reusit sa obtina cele mai mari frecvente atinse de un Radeon R9 290 in redactia noastra. Vorbim de frecvente de 1140MHz pentru nucleul grafic si 6600MHz frecventa efectiva pentru cipurile de memorie RAM. Mai exact, un spor de aproximativ 20.4% pentru nucleul grafic si nu mai putin de 32% pentru memoria grafica comparativ cu modelul de referinta. Modelul Tri-X a obtinut cu doar 20MHz mai putin pentru nucleul grafic, insa diferenta este data de cei 400MHz frecventa efectiva in cazul memoriei grafice. De mentionat faptul ca am crescut tensiunea de alimentare a nucleului grafic cu 0.1V pentru obtinerea acestor rezultate.

 

Sapphire Radeon R9 290X Vapor-X OC

Potentialul de overclocking al navelor amiral este de obicei redus. Atunci cand vine vorba si de un model supratactat din fabrica, asteptarile sunt cu atat mai mici. Radeon R9 290X Tri-X a reusit sa obtina rezultate foarte bune datorita sistemului de racire, iar acum a venit momentul sa vedem de ce este in stare fratele sau mai mare din seria Vapor-X, dotat cu un VRM mult mai puternic si un sistem de racire imbunatatit.

Sapphire Vapor-X OC Radeon R9 290 si R9 290X review

Sapphire Vapor-X OC Radeon R9 290 si R9 290X review

Comportamentul modelului Radeon R9 290 Vapor-X OC este repetat si in cazul fratelui mai mare. Practic, Radeon R9 290X Vapor-X OC a reusit sa atinga 1160MHz pentru nucleul grafic si 6400MHz frecventa efectiva pentru cipurile de memorie RAM, comparativ cu 1140MHz pentru nucleul grafic si 5600MHz pentru memoria grafica in cazul echivalentului din seria Tri-X. Este clar ca Sapphire au reusit sa gaseasca o cale sa permita atingerea unor frecvente de lucru mult mai mari pentru memoria grafica pe placile motorizate de nuclee grafice Hawaii. Comparativ cu modelul de referinta de Radeon R9 290X, am obtinut o frecventa cu 16% mai mare pentru nucleul grafic, respectiv nu mai putin de 28% in cazul memoriei. De mentionat faptul ca am crescut tensiunea de alimentare a nucleului grafic cu 0.1V pentru obtinerea acestor rezultate.

 

Concluzie

Iata ca am ajuns si la finalul acestui review si a venit momentul sa dau verdictul final pentru ambele placi testate. Per total, ambele placi reprezinta cele mai bune alegeri daca va doriti cea mai buna implementare disponibila pentru Radeon R9 290 sau Radeon R9 290X.

Avem excelentul sistem de racire Tri-X de la Sapphire imbunatatit, alaturi de un PCB modificat si un VRM reproiectat, care foloseste componente de cea mai buna calitate si in cazul modelului Radeon R9 290X Vapor-X OC, mai multe stagii. In plus, fanii solutiilor de racire silentioase vor aprecia implementarea noii functii care permite folosirea unui singur ventilator la o turatie redusa in regim idle.

Rezultatele obtinute in overclocking sunt excelente, deci modelele Vapor-X ii vor multumi cu siguranta pe entuziasti.

Sapphire Vapor-X OC Radeon R9 290 si R9 290X review

Singurul minus la ora actuala poate fi considerat pretul de achizitie. Cel mai ieftin Radeon R9 290 pe care il puteti achizitiona la ora actuala este un Radeon R9 290 Tri-X tot de la Sapphire, pentru aproximativ 1600 RON. Comparativ, cel mai mic pret pe care l-am gasit pentru Radeon R9 290 Vapor-X OC este de aproape 2000 RON, o crestere de aproximativ 25%. La acest pret puteti chiar sa gasiti exemplare de Radeon R9 290X cu racire modificata, precum Sapphire Radeon R9 290X Tri-X. In consecinta, raportul performanta/pret al lui Sapphire Radeon R9 290 Vapor-X OC nu este atragator deloc. O scadere a pretului de aproximativ 200 RON ar schimba cu totul aceasta situatie, deci sa speram ca importatorii Sapphire in Romania vor citi aceste randuri.

Nu pot sa ma pronunt in privinta pretului in cazul lui Sapphire Radeon R9 290X Vapor-X OC deoarece acest model nu este disponibil la noi in acest moment. Sunt sigur ca aceasta situatie se va remedia in curand, totusi. M-as astepta ca pretul sa fie foarte mare insa, deci concluzia probabil va fi aceeasi ca si in cazul fratelui sau mai mic din seria Vapor-X. Chiar si asa, vorbim despre varful de gama single GPU oferit de Sapphire si probabil cea mai buna implementare de Radeon R9 290X disponibila la ora actuala, deci pretul este justificat.

 

Plusuri si minusuri pentru Sapphire Radeon R9 290X Vapor-X OC:

top-pick

+ Silentioasa
+ Sistem de racire excelent
+ Materiale de calitate
+ Overclocking

Plusuri si minusuri pentru Sapphire Radeon R9 290 Vapor-X OC:

recommended

+ Sistem de racire excelent
+ Overclocking
+ Materiale de calitate

– Raport performanta/pret

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.