Inca de la lansarea placilor motorizate de noul nucleu grafic Hawaii de la AMD va precizam ca acestea au un potential imens, insa ca au nevoie de un sistem de racire mai bun ca sa poata sa-l fructifice. Iata ca acum putem sa vedem adevaratul potential al noilor placi de la AMD in compania excelentului sistem de racire Tri-X de la Sapphire.

Radeon R9 290X reprezinta o noutate pentru AMD in ceea ce priveste functionalitatea celor doua BIOS-uri cu care este dotata placa. Datorita consumului si implicit caldurii degajate de nucleul grafic, inginerii AMD au decis sa creeze doua profile separate pentru functionarea sistemului de racire. Aceasta solutie le permite utilizatorilor sa selecteze compromisul pe care il doresc in privinta zgomotului si a performantelor obtinute, insa este necesara sacrificarea unuia dintre aceste aspecte. Chiar si in cazul lui Radeon R9 290, nucleul grafic intra in throttling din cand in cand pentru a mentine temperaturile in limite acceptabile.

sapphire-290-290x-002

Dar de ce sa ne multumim cu compromisuri? Cel putin aceasta pare sa fie intrebarea pusa de Sapphire utilizatorilor. Dupa cum ati putut sa vedeti pana acum din review-urile versiunilor Toxic de Radeon R9 280X si Radeon R9 270X, noul sistem de racire Tri-X este excelent din cam toate punctele de vedere imaginabile. Ofera performante excelente si silentiozitate in acelasi timp si in plus, raceste atat nucleul grafic, cat si cipurile de memorie si VRM-urile. Haideti sa vedem daca TriX este indeajuns de puternic incat sa puna in valoare potentialul celor mai puternice placi grafice oferite de AMD la ora actuala.

 

Specificatii

Din punct de vedere al specificatiilor, cele doua placi grafice oferite de Sapphire sunt identice cu versiunile de referinta din toate punctele de vedere, mai putin frecventele de functionare. Daca vreti o descriere detaliata a specificatiilor, va recomand sectiunile dedicate din review-urile pentru Radeon R9 290X si Radeon R9 290.

sapphire-290-290x-005

Revenind la placile din acest review, avem de-a face cu versiunile supratactate din fabrica. Sapphire Radeon R9 290 Tri-X OC vine cu nucleul grafic tactat la 1GHz comparativ cu frecventa standard de 947MHz, iar memoria grafica este tactata la 5.2GHz comparativ cu 5GHz standard. Saltul de performanta nu este spectaculos, insa vorbim despre un model high-end. Mai jos aveti lista cu specificatii pusa la dispozitie de catre Sapphire, iar pentru mai multe detalii va recomand sa intrati direct pe pagina producatorului:

 tabel290oc

Sapphire Radeon R9 290X Tri-X OC urmeaza acelasi tipar ca si fratele sau mai mic si vine cu frecvente de lucru marite din fabrica. In acest caz, vorbim despre 1040MHz pentru nucleul grafic comparativ cu 1GHz standard, respectiv 5.2GHz pentru memoria grafica versus 5GHz pe modelul de referinta. Mai pe scurt, Sapphire au crescut frecventele de lucru cu 4%. Lista cu specificatii de pe site-ul Sapphire este disponibila mai jos, iar pentru mai multe detalii va recomand sa accesati direct pagina producatorului:

 tabel290xoc

Per total, Sapphire au indeajuns de multa incredere in sistemul de racire Tri-X incat sa ofere si versiuni supratactate ale varfului de gama oferit de AMD la ora actuala. Din punct de vedere al performantelor oferite, frecventele mai mari nu au stricat niciodata. Ramane de vazut daca implementarile Sapphire reusesc sa elimine throttling-ul si mai ales daca reusesc sa faca asta fara sa creeze prea mult zgomot.

sapphire-290-290x-006

 

Sistemul de racire si ce se ascunde sub capota

Cum ambele placi sunt identice din punct de vedere fizic, descrierile de mai jos se aplica pentru ambele placi. Sapphire au decis sa realizeze o noua versiune a sistemului de racire Tri-X pentru placile grafice motorizate de nucleul grafic Hawaii. Diferentele dintre acesta si versiunea precedenta sunt relativ minore, insa impactul este vizibil. Lasand la o parte folosirea unei noi rame, Sapphire au optat sa foloseasca de aceasta data trei ventilatoare identice de 90mm in locul combinatiei de doua ventilatoare de 90mm si unul de 80mm. Chiar si asa, lungimea sistemului de racire a ramas identica.

sapphire-290-290x-003 sapphire-290-290x-008

Radiatorul foloseste aceeasi combinatie de vapor chamber din cupru, lamele din aluminiu si heatpipe-uri din cupru. Sunt folosite tot cinci heatpipe-uri, doua de 7mm pentru lamelele de deasupra vapor chamber-ului, respectiv trei de 10mm pentru cel de-al doilea grup de lamele. Spre deosebire de versiunile precedente, VRM-ul nu mai este racit cu ajutorul unor radiatoare din aluminiu auxiliare. Placa din aluminiu pe care sunt asezate lamelele de deasupra nucleului grafic a fost marita si acum raceste si tranzistorii MOSFET digitali. Toate componentele de pe placa sunt racite corespunzator si nu am sesizat cazuri in care unele cipuri sunt racite doar partial sau chiar deloc.

sapphire-290-290x-016 DSC00360 resize

Din pacate, Sapphire au decis sa nu mai includa si un backplate de aceasta data. Chiar daca nu ar fi avut ce sa raceasca pe spatele placii, la fel ca in cazul modelelor Toxic pe care vi le-am prezentat anterior, backplate-ul ar fi protejat componentele din aceasta zona si ar fi ajutat si la obtinerea unui aspect estetic deosebit.

sapphire-290-290x-012

Trecand mai departe, PCB-ul este exact cel folosit de design-ul de referinta AMD. Layout-ul este identic pana la cel mai mic detaliu, inclusiv logo-ul AMD de langa conectorul PCI-Express. VRM-ul este desigur acelasi si este alcatuit din cinci stagii pentru alimentarea shader-elor, unul pentru controller-ul de memorie si inca unul pentru cipurile de memorie grafica. Cele 16 cipuri de memorie grafica sunt produse de SK Hynix, modelul R0C garantat pentru lucrul la 6GHz. Sunt folositi tot doi conectori de alimentare PCI-Express, unul cu opt pini si unul cu sase pini, iar comutatorul pentru cele doua BIOS-uri este identic si a ramas in aceeasi pozitie. Consider ca decizia Sapphire de a pastra design-ul de referinta pentru PCB si VRM este una buna, deoarece componentele folosite sunt de cea mai buna calitate. Daca vreti sa aflati mai multe detalii despre design-ul de referinta AMD si despre nucleul grafica Hawaii in general, va recomand sa cititi sectiunea din articolul dedicat.

sapphire-290-290x-017 sapphire-290-290x-018

 

Galerie foto

{gallery}/2014/03-hardware/sapphire-290-290x-trix/galerie:172:110:0:1{/gallery}

 

Platforma de test

Componentele utilizate pentru testarea placilor video sunt urmatoarele:

  • Placa de baza: GIGABYTE G1.Assassin 2
  • Procesor: Intel Core i7 3970X @ default
  • Cooler: Noctua NH-U12S
  • Memorii: 4x4GB Kingston HyperX Beast DDR3-1866
  • Stocare: SSD Kingston HyperX 3K 240GB
  • Sursa: Exenrmax Platimax 1500W
  • Carcasa: Enermax Fulmo
  • Sistem de operare: Windows 7 Ultimate x64 SP1
  • Display: BenQ XL2720T

 

Overclocking si temperaturi

Acum a venit momentul asteptat de toata lumea, momentul adevarului. Urmeaza sa vedem cat de bine isi face treaba noua versiune a sistemului de racire Tri-X de la Sapphire. Voi prezenta rezultatele separat pentru fiecare placa.

 

Sapphire Radeon R9 290 Tri-X OC

Radeon R9 290 a reprezentat o supriza foarte placuta datorita performantelor pe care le-a oferit, mai ales in raport cu pretul de achizitie neasteptat de mic. Overclocking-ul nu a reprezentat tocmai punctul forte al acestui model. Sapphire Radeon R9 290 Tri-X OC reuseste sa obtina rezultate mult mai bune in overclocking datorita sistemului excelent de racire. Am reusit sa obtin 1120MHz pe nucleul grafic comparativ cu doar 1050MHz in cazul modelului de referinta, respectiv 6.2GHz pe memoria grafica versus doar 5.3GHz. Diferentele sunt spectaculoase, mai ales in cazul memoriei grafice. Ar fi de mentionat ca nucleul grafic a beneficiat de cresterea tensiunii de alimentare cu 0.1V cu ajutorul utilitarului TriXX de la Sapphire. Mai jos aveti screenshot-urile:

r9-290-stock-load1

r9-290-oc-load1

Temperaturile obtinute sunt excelente. La frecventele implicite, temperatura nucleului grafic nu a trecut de 70 grade Celsius in load. Vestea si mai buna este ca sistemul de racire a fost perfect silentios in aceste conditii, turatia ventilatoarelor limitandu-se la aproximativ 1750RPM. In overclocking lucrurile s-au schimbat putin. Am inregistrat o temperatura maxima de 80 grade Celsius, iar turatia ventilatoarelor a crescut la maximum 2450 RPM. Zgomotul produs nu este deranjant, mai ales daca nu tineti carcasa sistemului deschisa.

 

Sapphire Radeon R9 290X Tri-X OC

Singurul minus real al lui Radeon R9 290X este zgomotul pe care il produce. Rezultatele obtinute in overclocking nu sunt tocmai exceptionale datorita sistemului de racire folosit de design-ul de referinta. Si in acest caz, Sapphire au reusit sa ofere solutia perfecta cu ajutorul sistemului de racire Tri-X. Am obtinut 1140MHz pe nucleul grafic comparativ cu numai 1065MHz in cazul design-ului de referinta. Memoria grafica a reprezentat reversul medaliei insa, atingand numai 5.6GHz comparativ cu 6GHz in cazul exemplarului standard. Chiar si asa, performantele obtinute de modelul Sapphire sunt mai bune. Mentionez ca nu a fost necesara cresterea tensiunii de alimentare pentru obtinerea acestui rezultat. Mai jos aveti screenshot-urile:

r9-290x-stock-load r9-290x-oc-load

Din punct de vedere al temperaturilor obtinute, diferentele sunt colosale. Modelul Sapphire nu a depasit 72 grade Celsius nici macar in overclocking, in timp ce modelul de referinta AMD trecea de 90 grade Celsius fara probleme chiar si la frecventele implicite. Turatia ventilatoarelor folosite de sistemul de racire Tri-X de la Sapphire s-a mentinut la aproximativ 2000RPM pe toata durata testelor. In aceste conditii, zgomotul produs nu-i va deranja nici pe cei mai pretentiosi dintre utilizatori.

 

Concluzie

Implementarile Sapphire de Radeon R9 290 si Radeon R9 290X reusesc sa rezolve perfect toate problemele legate de temperaturi si zgomot ale versiunilor de referinta ale acestor modele. Totul se datoreaza excelentului sistem de racire Tri-X proiectat de Sapphire. Multumita acestuia, placile ruleaza silentios la temperaturi excelente si reusesc sa atinga si frecvente mult mai bune in overclocking, desi overclocking-ul memoriei grafice nu iese pe atat de bine pe cat ma asteptam in unele cazuri.

sapphire-290-290x-007

Componentele folosite sunt de cea mai buna calitate si este de apreciat faptul ca Sapphire au decis sa nu reinventeze roata si au pastrat excelentul design de referinta AMD pentru PCB si VRM. Si aici iese in evidenta sistemul de racire Tri-X, deoarece raceste perfect nu numai nucleul grafic, ci si cipurile de memorie grafica si VRM-ul. Singurul lucru pe care as fi dorit sa-l vad in plus ar fi fost un backplate.

sapphire-290-290x-009

Sapphire Radeon R9 290 Tri-X OC reprezinta alegerea perfecta pentru oricine doreste o placa grafica puternica, rece si silentioasa si are la dispozitie un buget de aproximativ 1850 RON. Pur si simplu nu puteti sa gresiti alegand acest model.

Sapphire Radeon R9 290X Tri-X OC este, in mod ironic, una dintre cele mai ieftine placi Radeon R9 290X disponibile la ora actuala cu un pret de aproximativ 2450 RON. Singurul concurent din partea Nvidia, GeForce GTX 780 Ti, este mult mai scump. Singura alternativa reala la aceasta placa este Radeon R9 290, iar castigatorul depinde strict de bugetul pe care il aveti la dispozitie. Chiar si asa, Sapphire Radeon R9 290X Tri-X OC este cea mai buna alegere dintre toate placile Radeon R9 290X disponibile la ora actuala.

 

Plusuri si minusuri pentru Sapphire Radeon R9 290 Tri-X OC:

top-pick

+ Raport performanta/pret
+ Sistem de racire excelent
+ Materiale de calitate
+ Overclocking

 

Plusuri si minusuri pentru Sapphire Radeon R9 290X Tri-X OC:

recommended

+ Sistem de racire excelent
+ Silentiozitate
+ Materiale de calitate

– Overclocking memorii

Similar Articles

One thought on “Sapphire Tri-X OC Radeon R9 290 si 290X Review

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.