GIGABYTE GA-MA785GT-UD3H

Placa de bază pe care am demarat experimentele a fost chiar acest model, nu degeaba este prima în înşiruire;).

Pentru început vom discuta despre layout, urmând ca apoi să trecem un pic prin caracteristici, iar la final vom discuta despre performanţa atinsă de această implementare a lui 785G.

GIGABYTE MA785GT-UD3H este o placă de bază full ATX. După cum se poate observa şi din prima poză de mai jos, aceasta nu prea se potriveşte unui HTPC, ci mai degrabă unui computer personal de lucru/divertisment. Veţi vedea când vom ajunge la caracteristici că de fapt se potriveşte oricărui fel de utilizator, nu numai celor ocazionali.

Componentele cheie ale plăcii de bază sunt aşezate destul de normal, adică avem conectorul IDE poziţionat chiar în vecinătatea celui de 24 pini ce serveşte la alimentarea plăcii de bază. Acest aspect oferă avantaje mai ales dacă se doreşte aranjarea cât mai fistichie a cablurilor. Singura alegere, cam dubioasă, asupra aranjării conectorilor a fost făcută în cazul celor pentru header-ele de USB. Aceşti trei conectori care oferă 6 port-uri USB în total sunt poziţionaţi fix în mijlocul plăcii de bază.

Aşa că dacă faci wire management frumos cu cel mai lat cablu, cel IDE, o dai în bară cu cele ale header-elor USB.
Mergând mai departe,  observăm forma ciudată a radiatorului northbridge-ului. Ei, aceasta formă a fost aleasă în mod special pentru a putea conecta o placă de expansiune full size în slot-ul PCIe X1.

Mai sus, în zona CPU-RAM observăm că slot-urile DDR3 sunt foarte apropiate de socket-ul CPU-ului. Acest lucru poate aduce dificultăţi atunci când se instalează un alt cooler decât cel box. Când am montat GIGABYTE G-Power Lite pe această placă de bază am întâmpinat câteva dificultăţi în sensul că a trebuit să rotim cooler-ul astfel încât HeatPipe-urile acestuia să aibă curbura deasupra regulatorului de tensiune. Totuşi dacă se foloseşte RAM fără radiatoare trebuie acordată o atenţie ceva mai specială întrucât HeatPipe-urile pot atinge circuitele de la suprafaţa PCB-ului memoriilor.

Aşadar mare grijă la instalare, să nu faceţi o frigăruie de RAM.

 

Poze

 

GIGABYTE GA-MA785GMT-UD2H

Voi discuta tot aici şi despre surioara mai mică a modelului MA785GT-UD3H. Surioara despre care vreau să vprbeste este un model mATX şi se diferenţiază de placa de bază full ATX prin lipsa câtorva slot-uri, a unui port SATA şi prin poziţionarea normală a conectorilor USB, adică chiar în partea de jos a acesteia.

De asemenea, mai diferă şi poziţionarea conectorilor floppy şi LPT, aceştia fiind amplasaţi în apropierea conectorului de alimentare de 24 de pini. Conectorul LPT este pus foarte ciudat acolo pentru că va fi nevoie să traversăm toată placa de bază pentru a-l putea amplasa în spatele carcasei unde de altfel îi şi este locul.

Una peste alta, cele mai remarcabile diferenţe sunt: numărul slot-urilor şi dimensiunea. GA-MA785GMT-UD2H nu vine echipată decât cu un slot PCIe X1, faţă de 3 câte are modelul full ATX. De asemenea, modelului GA-MA785GMT-UD2H îi lipseşte şi slot-ul X4.

În rest, BIOS-urile sunt identice şi pe lângă asta şi capabilităţile de overclocking ale celor două sunt identice.
Am inclus doar screenshot-urile din sesiunea de overclocking în care am folosit modelul GIGABYTE GA-MA785GT-UD3H pentru că aşa cum am zis şi mai sus, cele două se comportă identic.

 

Poze

 

Overclocking

Cum am spus şi mai sus, screenshot-urile sunt doar de la GA-MA785GT-UD3H. Oricum, ambele dau aceleaşi rezultate din punct de vedere al frecvenţelor atinse.

 

Vizionarea unui Full HD

– cu toate frecvenţele la default

 

– CPU@~3,9 GHz & GPU@default

 

– CPU@~3,9 GHz & GPU@1050 MHz

 

Pages ( 4 of 7 ): « Previous123 4 567Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.