După cum ştiţi, în primăvara aceasta AMD a lansat procesorul Phenom II X4 955 BE, un procesor cu 4 nuclee tactate la 3.2 GHz. Acesta a fost cel mai puternic procesor oferit de AMD pentru piaţa de retail.

Asta până azi, când s-a lansat oficial noul procesor Phenom II X4 965 BE. După cum îi spune şi numele, avem de a face tot cu un procesor cu 4 nuclee, iar specificaţiile sunt identice cu cele ale lui 955 BE, cu o singură diferenţă: frecvenţa.

Noul Phenom II X4 965 BE vine tactat din fabrică la o frecvenţă de 3.4GHz. Totodată, este procesorul cu cea mai mare frecvenţă lansat vreodată de AMD; vechile K8 s-au oprit la frecvenţa de 3.2GHz, iar seria Phenom nu a depăşit frecvenţa de 2.6GHz.

Frecvenţa superioară se datorează folosirii multiplicatorului x17, faţă de x16 la 955 BE, frecvenţa bus-ului rămânând aceeaşi, respectiv 200 MHz. Totuşi, 965 BE necesită un voltaj de funcţionare de 1.4v faţă de cei 1.35v necesari pentru a alimenta mai vechiul 955 BE, drept consecinţă avem creşterea TDP-ului de la 125 W pentru 955 BE la 140 W la 965BE. Astfel, se poate spune într-o oarecare măsură că noul 965 BE este de fapt un 955 BE uşor supratactat din fabrică.

Înainte de a merge mai departe, să aruncăm o privire asupra următorului tabel, în care avem sintetizate toate informaţiile de mai sus, precum şi o comparaţie cu alte câteva modele de procesoare, atât AMD cât şi Intel.

 

Despre arhitectură nu ar fi foarte multe lucruri de zis. Practic, arhitectura noului 965 BE este aceeaşi cu cea a lui 955 BE şi este prezentă de ceva timp pe piaţă, prin urmare nu mai are sens să discutăm din nou despre ea.

Aşa că vom discuta despre sistemul de test, vom face o scurtă şedinţă foto (nu prea sunt multe lucruri de văzut la un procesor) şi după aceea vom intra „în pâine”, adică vom trece la testarea în practică. Acestea fiind spuse, să trecem mai departe.

 

 

Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeext!

 

Pages ( 1 of 11 ): 1 23 ... 11Next »

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.