Sabertooth este o serie foarte importantă pentru ASUS deoarece sunt foarte mulţi utilizatori ce caută durabilitate. Fiind echipate cu componente speciale, dar având şi caracteristici ce susţin durabilitatea, plăcile de bază Sabertooth sunt cam singura alegere de acest gen de pe piaţă.

asus-sabertooth-z77-001Aspectul acestor plăci de bază poate să placă utilizatorilor sau poate să displacă, este o chestiune pur şi simplu de gust. Având în vedere însă că au început să fie cam toate acoperite de acel Thermal Armor, este cam imposibil să nu îţi placă o componentă căreia nu îi mai vezi bobinele şi condensatorii şi toate componentele electronice.

ASUS Sabertooth face parte din seria TUF (The Ultimate Force). Plăcile de baza din aceasta serie sunt construite pe baza unor specificaţii şi standarde de testare militare,incluzând teste de şocuri, de vibratie, umiditate şi multe altele. Cel mai important când vine vorba de rezistenţa acestei placi este faptul că foloseste numai condensatori solizi si bobine din aliaj.

Datorită acelui Thermal Armor, ASUS Sabertooth Z77 are un layout foarte plăcut, redându-i un aspect simplu şi curat. Nu am sesizat nici o problemă in layout-ul plăcii, deşi pare cam puţin spatiu intre soclul CPU-ului si sloturile de memorie. Din cauza acelui Thermal Armor care acopera majoritatea plăcii, am avut ceva probleme la montarea coolerului Ninja 2, acesta chiar acoperind slotul de memorie cel mai apropiat de soclu.

Tot la capitolul layout, distanta dintre sloturile PCI Express este destul de mare, permitând montarea a două plăci video high-end care pot ocupa chiar si trei locuri pe placă.

Încă un element de care beneficiază acest layout ar fi existenta a unor capace ce pot fi montate pe slot-urile neocupate de pe placa de bază, astfel făcând design-ul final al sistemului mult mai plăcut dar şi oferă o protecţie împotriva prafului şi a altor impurităţi. Pe lângă aceste capace se regasesc si doua memorii „dud” ce servesc acelaşi scop.

 

Caracteristici:

Pe lângă acest Thermal Armor, Sabertooth Z77 este dotat şi cu tehnologia Thermal Radar, care citeşte temperatura în timp real şi ajustează rotatiile ventilatoarelor conectate chiar si dupa oprirea sistemului, astfel mărind durata de viata a componentelor.

Trecând mai departe la specificaţii, ASUS Sabertooth Z77 aşa cum ne putem da seama din denumire, aceasta are la bază chipset-ul Z77 compatibil cu noile procesoare Intel Ivy Bridge, dar şi cu Sandy Bridge.

La capitolul port-uri se regăsesc 4 DIMM-uri DDR3 1866, ce suporta o memorie maximă de 32 GB care în overclocking pot ajunge la 2800 MHz. Dar să nu uităm de acea mică problemă care apare la montarea unui cooler de dimensiuni mare care, depinzând de model, ar putea acoperi primul DIMM. Pe placă se mai pot observa două sloturi PCI Express 3.0 x16, unul PCI express 2.0 x16 şi trei PCI Express 2.0 x1.

Cănd vine vorba de stocare, Sabertooth Z77 este destul de dotată. Placa dispune de două porturi SATA 3 şi patru porturi SATA 2 dar şi incă două port-uri SATA 3 şi două eSATA 3 care sunt oferite de către controler-ul ASMedia 1061.

 

 

Hai să aruncăm o privire şi asupra pozelor

{gallery}/2012/03-hardware/asus-z77-sabertooth/galerie:125:110:0:1{/gallery}

 

Trebuie să recunosc că placa asta de bază arată foarte dur. Parcă ar fi proiectată pentru a participa la un motocross.

 

Teste

Testele pe care le-am realizat au avut legătură strict cu overclocking-ul folosind o soluţie de răcire cu aer. Benchmark-uri nu veţi vedea niciodată în prezentările noastre de plăci de bază deoarece este ilogic. Practic diferenţele de punctaje pe care le-aţi putea vedea ar apărea de la felul în care fixează fiecare placă de bază BCLK-ul. De exemplu, pe o placă de bază GIGABYTE vom avea întotdeauna un BCLK peste 100 MHz, adică 100,03 MHz, iar pe una ASRock vom vedea 100,46 MHz, în timp ce una ASUS 100, 00 MHz (frecvenţele sunt exemple).

Par minore diferenţele, însă, la ASRock, de exemplu, frecvenţa finală este cu aproximativ 35 MHz mai mare decât cea specificată de către Intel. Având aceste lucruri în minte, diferenţele de performanţă sunt, de fapt, artificiale, mai ales dacă discutăm despre frecvenţe default.

Nu este normal ca o placă de bază să fie considerată mai performantă decât alta doar pentru că obţine 6,88 puncte în Cinebench 11.5R, iar cealaltă obţine 6,86 puncte. Acea diferenţă minoră de puncte apare doar pentru că unele plăci de bază overclockează procesorul cu câţiva MHz atunci când rulează la frecvenţa default.

Aşadar, dacă vedeţi pe undeva o comparaţie între două placi de bază şi concluzia este că una oferă o performanţă mai mare decât alta, puteţi să luaţi un shotgun şi să îl scăpaţi de suferinţă pe acel tester.

 

4,7 GHz – 1,290v – memorii@2133 MHz dual-channel – Vtt: 1,3v – Load Line Calibration auto

4.7

 

4,8 GHz – 1,340v – memorii@2133 MHz dual-channel – Vtt: 1,3v – Load Line Calibration auto

4.8-llc-auto

 

4,8 GHz – 1,340v – memorii@2133 MHz dual-channel – Vtt: 1,3v – Load Line Calibration maxim

4.8-llc-max

 

La 4,8 GHz a fost cvasi instabil sistemul pentru că voltajul nu era suficient de mare. Totuşi, temperatura crescuse atât de mult încât nu s-a mai putut face nicio modificare pentru a obţine ceva mai multă stabilitate.

 

Concluzii

Chiar dacă nu ne-a oferit stabilitate perfectă la 4,8 GHz, Sabertooth tot a reuşit ca măcar la 4,7 GHz să ne pună la dispoziţie ceeac e căutam. Având în vedere că este o placă de bază contruită pentru durabilitate, performanţele ei am putea spune că sunt destul de bune.

Dotările sunt, evident, punctul forte al acestei plăci de bază şi dacă te încântă faptul că poţi acoperi slot-urile sau că beneficiezi de thermal radar sau alte caracteristici unice între plăcile de bază ASUS, atunci Sabertooth este alegerea ideală.

 

Plusuri şi minusuri pentru ASUS Sabertooth Z77

+ Caracteristici

+ Design

+ Bundle

+ Preţ

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.