Deşi ASRock au început să recupereze destul de mult teren în ceea ce priveşte calitatea şi aprecierea fanilor, pe mine unu nu au reuşit să mă convingă.

În ciuda faptului că X79M Extreme3 mi-a plăcut foarte mult, au fost două întâmplări foarte nefericite care m-au făcut să revin la aceeaşi părere pe care o aveam dintotdeauna. Una din întâmplări are ca subiect exact placa asta de bază.

asrock-z77-001Colaborarea lor cu gamerul Fatal1ty le-a adus un fanbase destul de mare şi mulţi apreciază apariţia acestor plăci de bază pe piaţă.

Nu pot să neg faptul că sunt interesante şi că acel mouse port este foarte util pentru cei ce nu ştiu să editeze regiştrii Windows-ului pentru a modifica polling rate-ul mouse-ului.

 

În ceea ce priveşte contrucţia, acest model de la ASRock este destul de solid, fiind de altfel şi o placă de bază foarte grea datorită radiatoarelor masive ce răcesc VRM-ul.

Este foarte straniu că deşi este o placă de bază pentru gameri, adică una top notch, ea vine echipată nu numai cu port IDE pentru vechile HDD-uri şi ODD-uri, dar şi cu (ţineţi-vă bine) port pentru Floppy.

Pentru ce dumnezeu îi trebuie unui gamer unitate Floppy chiar nu pot să înţeleg. Dacă nici maică-mea nu mai foloseşte Floppy pentru declaraţiile fiscale, eu la ce l-aş putea folosi?

Aceste două dotări chiar nu reuşesc să le văd rostul şi chiar am rămas blocat când le-am văzut. De ce să pui aşa ceva pe o placă de bază pentru gameri?!

 

Totuşi, deşi pare că ar fi o placă de bază pentru nostalgicii standardelor de mult apuse, pe partea de conectică stă foarte bine fiind dotată cu 6 port-uri USB 3.0 pe panoul I/O şi alte două la mid-board. Dacă mai socotim şi faptul că oferă un total de 10 port-uri SATA dintre care 6 sunt SATA 6Gbps, atunci putem considera că este o placă de bază chiar high-end.

S-a făcut totuşi un compromis atunci când s-a decis instalarea unui număr atât de mare de port-uri USB 3.0 şi iată că pentru grafica integrată nu avem disponibili decât un conector HDMI şi unu DisplayPort.

Etajul de alimentare al procesorului este alcătuit dintr-un total de 16 faze digitale şi ar trbeui să ne ofere o stabilitate foarte mare atunci când procesorul este overclock-at şi sub un load maxim.

Deşi Fatal1ty Z77 Professional este o placă destinată gamerilor, cipul audio integrat este unul Realtek ce nici măcar nu vine împreună cu software-ul de la Creative. Aşadar, într-un viitor va trebui să achiziţionaţi şi o placă de sunet dedicată.

BIOS-ul este foarte uşor de folosit şi a funcţionat întocmai, adică setările pe care le-am făcut le-a şi aplicat fără greşeală.

 

Hai să vedeţi şi pozele cu subiectul acestui articol.

{gallery}/2012/03-hardware/asrock-fatal1ty-z77-professional-review/galerie:160:110:0:1{/gallery}

 

Teste

Testele pe care le-am realizat au avut legătură strict cu overclocking-ul folosind o soluţie de răcire cu aer. Benchmark-uri nu veţi vedea niciodată în prezentările noastre de plăci de bază deoarece este ilogic. Practic diferenţele de punctaje pe care le-aţi putea vedea ar apărea de la felul în care fixează fiecare placă de bază BCLK-ul. De exemplu, pe o placă de bază GIGABYTE vom avea întotdeauna un BCLK peste 100 MHz, adică 100,03 MHz, iar pe una ASRock vom vedea 100,46 MHz, în timp ce una ASUS 100, 00 MHz (frecvenţele sunt exemple).

Par minore diferenţele, însă, la ASRock, de exemplu, frecvenţa finală este cu aproximativ 35 MHz mai mare decât cea specificată de către Intel. Având aceste lucruri în minte, diferenţele de performanţă sunt, de fapt, artificiale, mai ales dacă discutăm despre frecvenţe default.

Nu este normal ca o placă de bază să fie considerată mai performantă decât alta doar pentru că obţine 6,88 puncte în Cinebench 11.5R, iar cealaltă obţine 6,86 puncte. Acea diferenţă minoră de puncte apare doar pentru că unele plăci de bază overclockează procesorul cu câţiva MHz atunci când rulează la frecvenţa default.

Aşadar, dacă vedeţi pe undeva o comparaţie între două placi de bază şi concluzia este că una oferă o performanţă mai mare decât alta, puteţi să luaţi un shotgun şi să îl scăpaţi de suferinţă pe acel tester.

 

4,7 GHz – 1,290v – memorii@1333 MHz single channel – Vtt: 0,950v – Load Line Calibration Level 5

4.7

 

4,8 GHz – 1,375v – memorii@1333 MHz single channel – Vtt: 0,950v – Load Line Calibration Level 5

4.8-llc5

 

4,8 GHz – 1,375v – memorii@1333 MHz single channel – Vtt: 0,950v – Load Line Calibration Level 1

4.8-llc1

 

Motivul pentru care am inclus două screenshot-uri la aceaşi frecvenţă dar cu LLC-uri diferite este pentru a vedea cât de slab este cel implicit. Totuşi, după setarea lui pe cel mai puternic nivel, voltajul a fost menţinut la o valoare foarte apropiată de cea pe care o setasem eu în BIOS.

De asemenea, de reţinut este şi faptul că placa de bază a venit aproximativ defectă, adică funcţionau doar două slot-uri de memorie şi acesta este şi motivul pentru care nu am folosit memoriile într-o configuraţie dual-channel.

 

Concluzii

ASRock Z77 Falat1ty Professional este o placă de bază foarte solid construită ce oferă o stabilitate bună la frecvenţe mari. Este de apreciat şi faptul că au dotat-o cu un sistem de răcire bun pentru componentele ce degajă căldură şi astfel putem să overclock-ăm în voi.

Ce nu mi-a plăcut, însă, este faptul că a venit defectă. Nu am nicio problemă cu sample-urile defecte în mod special însă urasc să îmi pierd timpul degeaba. Vă spuneam la început că este a doua oară când păţesc ceva similar. Ei bine, prima dată s-a întâmplat când a venit Fatal1ty la Bucureşti şi am câştigat o placă de bază pentru că îi învinsesem echipa într-o rundă de Quake Live. Credeţi că acea placă de bază funcţiona?:)) Nu, nu funcţiona.

Well, aceste două întâmplări plus alte 4 pâţite de nişte prieteni mă fac să cred că şansele de a găsi un produs ASRock perfect funcţional într-o cutie sunt de aproximativ 40%.

Dacă mai socotim şi preţul enorm al acestei plăci de bază ce este dotată cu un port IDE şi unu Floppy, atunci vă anunţ că nu o recomand decât fanaticilor după acest brand.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.