V-am promis că revenim cu alte articole despre plăci de bază noi şi super interesante pentru noua platformă şi uite că ne ţinem iar de promisiune. Deşi noul procesor de la Intel are mai mult tentă de procesor pentru workstation-uri, GIGABYTE a ţinut cu tot dinadinsul să ne arate că defapt se poate construi şi o platformă de gaming pe chipset-ul X79.

DSC00185_resizeSunt convins că şi voi, la fel ca şi mine, v-aţi întrebat de ce placa de bază de gaming de la GIGABYTE pentru socket LGA1155 este cu mult mai slab dotată decât variantele cu chipset X58. Ei bine, răspunsul îl primim acum, odată cu lansarea lui X79 şi a noilor procesoare Intel.

 

DSC00179_resizeDacă pentru X58 lansaseră 3 plăci de bază ce se adresau unor segmente diferite. Acum, GIGABYTE le-a poziţionat MULT mai bine şi astfel avem câte o variantă pentru fiecare platformă.

LGA1155, fiind o platformă mainstream, beneficiază şi de o placă de bază ceva mai sărăcăcioasă, iar X79 primeşte o adevărată bijuterie şi veţi vedea de îndată de ce spun aşa despre ea.

Deşi le avem pe amandouă pe masa de teste vom discuta doar despre Assassin 2 deoarece este mult mai fierbinte şi mai interesantă.

 

Noutăţi aduse de Assassin 2

3D Power – Noua schemă GIGABYTE conţine 3 controllere PWM digitale din care două sunt folosite pentru memorii şi unul pentru CPU. Suportă modul dual VR12.5/VR12.0 necesar pentru următoarea generaţie de procesoare pe 22nm. O caracteristică foarte specială a acestui controller este auto voltage compensation care va livra mereu un flux corect de curent electric. Controller-ele pentru memorie permit setarea OVP-ului (over voltage protecion) şi a Load-line Calibration-ului. De asemenea, se poate seta şi frecvenţa de funcţionare a controller-ului pentru a reuşit să satisfacă toate doleanţele overclockerilor.

Prin ajusatarea Load-line-ului se poate evita apariţia Vdroop-ului menţinând un nivel normal al voltajului.

 

3D BIOS – nu vă imaginaţi că au scos un BIOS ce rulează pe API DirectX, ci doar este ceva mai 3D decât alte BIOS-uri EFI. Bineînţeles, BIOS-ul poate fi folosit atât în modul 3D cât şi Advanced care seamănă izbitor de mult cu un BIOS clasic doar că ceva mai finisat grafic. Personal, nu mi-a plăcut deloc modul 3D şi chiar m-am încurcat de câteva ori pentru simplul motiv că sunt obişnuit cu schema clasică de aranjare a setărilor. Mi s-a părut foarte la îndemână existenţa modului Advanced de unde am şi operat toate modificările parametrilor pentru overclocking.

 

Dual BIOS switch – în principiu este un banal buton cu două LED-uri care indică vizual ce BIOS este selectat. Utilitatea acestui buton nici nu poate fi pusă la îndoială deoarece mie mi s-a întâmplat de nenumărate ori să corup BIOS-ul unei plăci de bază. Având posibilitatea să alegem pe care îl folosim evităm situaţiile neplăcute în care suntem obligaţi să trimitem placa de bază la garanţie. Veţi vedea în poza cu I/O panel cum arată butonul de comutat între BIOS-uri.

 

DSC00251_resizeBluetooth 4.0 + WiFi card – nu prea reuşesc să îmi dau seama care este legătura dintre o placă de reţea wireless şi o placă de bază de gaming, însă s-a dovedit a fi extrem de utilă această mică plăcuţă pentru că eu oricum conectez plaforma de test în mod wireless. Mii s-a întâmplat ca uneori să descopăr incompatibilităţi între placa mea de reţea wireless pe PCI şi plăcile de bază pe care le testez şi de data aceasta a decurs totul perfect deoarece placa de reţea este pe PCIe X1.

Ceea ce aduce nou este compatibilitatea cu noul standard Bluetooth 4.0 şi din ce scria pe cutie, Assassin 2 este prima placă de bază ce pune această caracteristică la dispoziţie.

 

Să nu vă imaginaţi că doar aceste lucruri sunt interesante la noua placă de bază de gaming produsă de GIGABYTE. PE această placă sunt prezente în continuare caracteristicile care au făcut faimoasă seria, adică placa de reţea Killer şi placa de sunet Creative X-Fi.

DSC00242_resizeÎn acelaşi timp mai există, pentru cei interesaţi de aşa ceva, posibilitatea de a construi configuraţii 3-Way SLI sau CrossFireX. Pe mine unu, după cum v-am bârâit deja de o mie de ori nu ma interesează să folosesc decât un singur GPU, aşa că dacă vine placa echipată cu o sută de slot-uri PCIe X16 mă lasă destul de rece. Cu toate astea apreciez dacă se implementează ceva de genu pentru că ştiu că există totuşi utilizatori de aşa ceva şi mă pot pune în pielea lor.

Hai să studiem placa îndeaproape în pagina următoare şi apoi să vedeţi cum arată BIOS-ul şi cât am reuşit să overclockez i7-3960X-ul pe care l-am testat.

Pages ( 1 of 3 ): 1 23Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.