Dintre toate testele, 3D Mark Vantage şi 3D Mark 11 le-am rulat doar pe i7 990X. De asemenea, şi jocurile le-am rulat doar pe această plaftormă pentru a ilustra câştigul de performanţă în urma overclocking-ului. Înainte de a continua, trebuie să vă precizez că deşi în pagina în care am discutat despre stabilitate şi overclocking am pus un screenshot cu Prime95 rulând pe 990X la 4,48 GHz, testele au fost rulate la 4,64 GHz. La această frecvenţă comportamentul în ceea ce priveşte stabilitatea era absolut acelaşi, adică perfect stabil însă Prime95 oprea unul sau două worker-e după câteva minute.

 

Bineînţeles, cele două benchmark-uri 3D Mark oferă un câştig de performanţă destul de bun în urma overclocking-ului.

 

 

Platforma cu i7 2600K a fost echipată cu memorii DDR3@1600 MHz 7-8-7-20 iar pentru platforma cu i7 990X am folosit un kit triple channel la 1600 9-9-9-27.

 

Rezultatul din WinRAR este exprimat în KB/s, iar valorile mai mari sunt mai bune.

 

 

Rezultatul din GIMP este exprimat în secunde şi valorile mici sunt mai bune. Procesarea de imagine prin GIMP se face printr-un singur fir de execuţie, de aceea şi rezultatele sunt atât de apropiate între cele două procesoare.

 

Rezultatul encoding-ului video este exprimat tot în secunde, iar valorile mai mici sunt mai bune.

 

Sporul de performanţă în jocuri este ocazional şi adesea îl veţi întâlni în jocurile mai puţin populare. În Bad Company 2 de exemplu, test pe care nu l-am mai trecut în grafice, nu este absolut nicio diferenţă între 3,4 GHz şi 4,6 GHz în ceea ce priveşte spor-ul de performanţă. Am putea spune aşa, grosolan, că se descurcă mai bine procesorul la 4,6 GHz pentru că load-ul făcut de joc este mult  mai mic :), dar consumul de energie este mult mai mare şi în concluzie e cam useless să overclockezi un aşa procesoar doar pentru a te juca.

 

Concluzii

Intel Core i7 990X este un super procesor. Este extraordinar de puternic şi potenţialul lui în overclocking chiar a lăsat o părere mai bună decât 980X. Îmi aduc aminte, că la vremea la care am testat 980X mă chinuiam să răcesc lichidul din sistemul de răcirire după o rulare de 3D Mark Vantage. Evident este vorba de teste la peste 4,6 GHz.

Aşadar, 990X este sensibil mai rece şi clar mai potent în overclocking-ul amatorial, folosind răciri convenţionale, cu aer. Şi dacă cumva câştigi la loterie şi vrei să îţi faci cel mai nervos PC din cercul tău de prieteni, acest procesor ar trebui în mod clar să fie prima alegere.

 

 

  • Intel Core i7 990X se poate cumpăra de aici
  • GIGABYTE G1.Assassin se poate cumpăra de aici

 

 

Pages ( 3 of 3 ): « Previous12 3

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.