Dupa cum probabil v-am obisnuit deja, odata cu fiecare lansare noua de chipset incercam sa includem in lista noastra si una dintre placile de baza mici, compacte, dragute in format mini-ITX. De aceasta data Asus ne-au lasat pe mana un set de placi de baza corespunzatoare chipset-ului Z690, iar in acest preview vom vorbi despre ROG Strix Z690-I Gaming Wi-Fi si ce are aceasta de oferit.

Chipset-ul Z690 este un subiect foarte cald care se afla chiar in acest moment la apogeu. Si ca sa fie clar, prin acest moment ma refer la momentul lansarii oficiale si a ridicarii NDA-ului pentru chipset-ul Z690. Asa ca banuiesc ca majoritatea vostra sunt curiosi cu privire la imbunatatirile aduse odata cu aceasta noua implementare. Insa in continuare vom discuta exclusiv despre ASUS ROG Strix Z690-I Gaming Wi-Fi si particularitatile acesteia.

Daca totusi doriti sa aflati mai multe despre chipset-ul Z690, puteti accesa aici articolul in care ne-am exprimat prima impresie despre Gigabyte Z690 Aorus Master.

Ce este Asus ROG Strix Z690-I Gaming Wi-Fi?

Asus ROG Strix Z690-i Gaming Wifi preview | WASD

ASUS ROG Strix Z690-I Gaming Wi-Fi este o placa de baza high-end in format mini-ITX ce cuprinde acelasi chipset Z690. Z690-I Gaming Wi-Fi este o placa deosebita. Pe langa constructia sa deosebit de bine realizata, Z690-I Gaming Wi-Fi integreaza conectica completa, arareori intalnita pe o astfel de placa. ASUS au reusit sa integreze in aceasta placa de doar 17 x 17 cm un mic sandwich care cuprinde urmatoarele, in ordine dupa cum urmeaza:

  • Primul modul cuprinde: Placa de sunet, conectica USB 2.0 interna si primul slot M.2
  • Peste primul modul se afla o placa de aluminiu cu rolul de racire al primul SSD
  • Deasupra primului modul se afla cel de-al doilea modul M.2 care este conectat la placa de baza printr-un conector tip panglica
  • Deasupra celui de-al doilea SSD se poate monta radiatorul de racire pentru acesta

Apreciez aceasta initiativa de a utiliza placa oarecum modular si de a detasa anumite periferice neutilizate. Cu toate acestea, performantele finale nu vor fi afectate indiferent de numarul modulelor atasate din moment ce acestea pot fi dezactivate doar hardware si nu software, implicand faptul ca anumite resurse computationale inca sunt alocate pentru anumite module indiferent daca acestea au fost detasate sau nu.

Ambele SSD-uri M.2 dispun de conectica PCI-E 4.0 x4.

Z690-I Gaming Wi-Fi  cuprinde un singur conector PCI-E 5.0 x16, ceea ce consider ca este mai mult decat suficient pentru o placa de dimensiunile si tipul acesteia.

De asemena, Z690-I Gaming Wi-Fi integreaza doar doua DIMM-uri de memorie RAM DDR5 care permit o capacitate maxima de 64GB de RAM. Cu toate ca densitatea memoriilor DDR5 este dubla fata de cea a generatiei anterioare de memorii, capacitatea maxima a acestei placi de baza a ramas aceeasi precum cea regasita pe modelele Z590-I, 64 GB fiind maximul acceptat si de generatia anterioara de placi mini-ITX.

Galerie foto

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.