Overclocking, stabilitate si temperatura i9 11900K

Overclocking si stabilitate

Urmatorul set de setari a fost utilizat pentru a overclocka manual procesorul pana la frecventa de 5.20 GHz:

  • XMP II – 3600 MHz
  • ASUS MultiCore Enhancement – Remove All Limits
  • CPU Core Ratio – Sync All Cores
  • ALL-Core Ratio – 52
  • Xtreme Tweaking – Disabled
  • CPU SVID Control – Disabled
  • Ring Down Bin – Disabled
  • CPU Core Voltage – 1.63V

Memoriile RAM au fost setate prin intermediul XMP II la frecventa de 3600 MHz CL19 pentru toate cele trei rulari.

Rezultate teste sintetice

In situatia Cinebench R23 Multicore, utilizand setarile manuale de overclock, nu s-a putut efectua o rulare completa deoarece, la fiecare rulare interveneau erori precum restart subit sau chiar crash. Urmarind temperatura am observat faptul ca dupa 3-4 minute de rulare, temperatura procesorului urca pana la 99-100°C, de unde si provenienta instabilitatii si a erorilor.

In orice caz, concluziile sunt simplu de interpretat: In primul rand, o frecventa mai ridicata nu inseamna neaparata performanta mai buna. In al doilea rand, sistemul AI Overclocking face o treaba foarte buna, gasind o configuratie stabila si care poate fi mai de lunga durata decat overclock-ul facut manual de noi, lucru care nu este neaparat rau. Mentionez faptul ca setarile utilizand AI Overclocking au parametrii variabili si deci valorile acestora pot fluctua in functie de situatia de utilizare.

Putem observa ca in teste precum x265 HD Benchmark, IndigoBench 4 si chiar Cinebench, overclock-ul facut manual a daunat performantei, scorurile fiind mai slabe chiar si decat pe setarile default.

Pe de alta parte, cand vine vorba de executarea de calcule, in benchmark-uri precum CPU-Z, 7-Zip sau wPrime, frecventa mai mare a ridicat dupa ea si scorul obtinut.

Per total, cele mai echilibrate rezultate au fost obtinute utilizand overclock-ul automat al acestei placi de baza. Felicitari celor de la Asus pentru implementarea unui sistem automat foarte stabil.

Pages ( 5 of 7 ): « Previous1 ... 34 5 67Next »

Leave a Reply

One thought on “Review: Asus ROG Maximus XIII Extreme Glacial

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.