Despre performanţa sonoră mi se pare aproape imposibil să discutăm. Până la urmă urechea fiecăruia este formată într-un fel anume şi fiecare individ percepe sunetul în felul lui. Una peste alta, trecerea de la Creative X-Fi eXtremeGamer la Asus Xonar HDAV 1.3 nu a fost dificilă deloc.

În jocuri cel puţin, folosind căştile SteelSeries 5H V2, nu am observat absolut nicio diferenţă.

La partea muzicală s-a simţit o diferenţă destul de mare. Asus Xonar HDAV 1.3 oferă o calitate şi o acurateţe net superioară modelului de X-Fi despre care spunea, dar…pe alocuri se simţiea tenta metalica a sunetului.

De ascultat, am ascultat pe un sistem audio Klipsch ProMedia 5.1, un sistem audio bare minimal for audio testing aş putea spune.

Tenta aceea metalică a apărut doar atunci când am selectat profilul HiFi din panoul driverului. Oricum, acelaşi lucru se întâmplă şi dacă încep să umblu pe la Crystalizer în consola pusă la dispoziţie de Creative.

Nu are sens să aprofundez pentru că Asus Xonar HDAV se adresează segmentului de utilizatori cu DAC-uri externe şi echipamente lângă care pur şi simplu plangi. Dar pentru partea analogică, încă la modă în România, a fost suficient sistemul audio Klipsch pentru a-mi da seama ce poate face monştrii Burr-Brown PCM1796.

Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă Creative folosi convertoare de calibru mare aşa cum face Asus.

În fine, hai să vă arăt ce ştie să facă Xonar HDAV în afară de a reda muzica la înaltă calitate.

Ştie să îmbunătăţească calitatea video. Totul se face foarte simplu. Fie se conectează un cablu HDMI la ieşirea plăcii video şi celelalt capăt la intrarea în Xonar şi de acolo se pleacă cu alt cablu către televizor/monitor. Fie se foloseşte direct adaptorul DVI-HDMI din pachetul plăcii de sunet.

Am uitat să fac screenshot aplicaţiei însă vă voi spune că ştie trei moduri. Unul care îmbunătăţeşte calitatea pozelor, unul pentru filme, iar ultimul pentru jocuri. Fiecare mod are 4 preset-uri din care două sunt ajustabile în funcţie de celelalte două care sunt considerate de bază petru fiecare mod în parte.

În principiu se poate ajusta contrastul, luminozitatea, HUE-ul şi sharpness-ul. mai jos aveţi câteva poze făcute TV-ului în timp ce afişa un film şi apoi afişând Street Fighter IV.
FILM

Sper că observaţi diferenţa de contrast dintre cele două precum şi sharpness-ul aplicat de Xonar. Pozele au fost făcute unui HDTV Philips 32PFL5522D care fusese setat să ofere o calitate normală a filmelor. Acelaşi lucru s-ar fi putut face şi cu telecomanda televizorului, dar ma îndoiesc că stă cineva să regleze contrastul de fiecare dată când se schimbă scena.

GAME

În Streeet Fighter a oferit o imagine destul de bună. Totuşi, contrastul era un pic cam puternic şi se ştergeau o parte din detalii. Totodată, deveneau vizibile alte detalii. De exemplu, Definiţia muşchilor este mult mai bine făcută prin Xonar. Dar astea sunt nişte detalii pe care oricum nu apuci să le observi jucând Street Fighter IV.

Click pe imagini pentru full size.

Pages ( 4 of 5 ): « Previous123 4 5Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.