Be Quiet! s-au remarcat de ceva vreme prin tarile vestice si asta datorita surselor lor. Au inceput sa devina vizibili si in Romania, insa e destul de greu sa te impui pe teritoriul miorotic daca nu ai produse ieftine.

Da. Be Quiet! Nu este un brand ieftin. Iar cooler-ul Dark Rock 3, pe care il testam astazi nu este nici el ieftin. Insa, daca tinem cont de faptul ca aceasta firma nu a dezamagit, pretul nu ar trebui sa conteze foarte mult. Oricum, doar uitandu-ma la cutie observ ca TDP-ul maxim este de 190W. Stau si ma gandesc la Haswell Refresh care cand rula la 4,4 GHz atingea 130W. Parca i s-ar potrivi de minune cooler-ul asta.

Eh, nu avem cum sa aflam asta pentru ca am trecut la Skylake. Dar ne vom face o idee destul de buna pentru ca si Skylake se incalzeste cam la fel de tare.

Vom afla daca este un concurent real pentru Noctua NH-D15. In ceea ce priveste aspectul este destul de clar ca Be Quiet! are cateva avantaje estetice, mai ales partea superioara din aluminiu periat care arata foarte bine.

DSC02727

 

Specificatii si caracteristici

Be Quiet! Dark Rock 3 este un cooler de dimensiuni mari. Se livreaza cu un ventilator de 135mm si asta ar trebui sa va ofere o perspectiva asupra dimensiunii lui.

Ventilatorul promite silentiozitate. E normal, avand in vedere ca vine de la o firma care si-au pus numele „fa liniste”. Radiatorul este masiv si are la baza 6 heatpipe-uri groase. Baza coolerului este foarte finisata, fiind oglinda. In ceea ce priveste aspectul, heatpipe-urile au niste capace care arata foarte bine si partea superioara este si ea acoperita de un metal periat si vopsit negru. Acum, daca il pui pe langa un Noctua NH-D15 vei observa imediat asemanarea dintre „frumoasa si bestia” si ele.

Chestia misto e ca l-au facut sa arate bine fara a mai adauga nenumarate elemente inutile din plastic sau metal.

DSC02733

Ceea ce imi displace total este sistemul de prindere. Si nu este vorba ca nu il intelegi cand il vezi, insa instalarea cooler-ului este anevoioasa. Gandeste-te doar ca trebuie sa faci priza cu o cheie. Adica dupa ce fixezi manual toate piulitele si suruburile, trebuie cumva sa bagi cheia printre componente ca sa poti strange suruburile. Pe placa de baza pe care am testat cooler-ul asta nu este o problema pentru ca era suficient spatiu printre radiatoare, insa pe un G1 de la Gigabyte pare absolut imposibil sa il instalezi.

Producator be quiet!
Model Dark Rock 3
Socket-uri suportate Intel: LGA775, LGA1150, LGA1155, LGA1156, LGA1366, LGA2011
AMD: AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, FM2+, 754, 939
Radiator Material: Aluminiu (lamele) Cupru (Heatpipe-uri si baza)
Dimensiuni: 97 mm x 137 mm x 160 mm
Heatpipe-uri: 6 de 6 mm
Greutate: 976 g (cu ventilator)
Ventilator Model: SilentWings BQ SIW3-13525-Mf-PWM
Dimensiuni: 135 mm x 135 mm x 25 mm
Viteza: 1400 RPM (PWM)
Flux: 67.8 CFM
Zgomot: 20.8 dBA
Garantie 3 ani
Pret 322 Lei

 

Sistem prindere

Este un sistem de prindere relativ simplu, insa este destul de dificil de dus o instalare la bun sfarsit fara a consulta manualul. In primul rand pentru ca exista o sumedenie de componente si in al doilea rand pentru ca pot fi puse aiurea sau omise o parte din ele. Pentru instalarea pe LGA1151 ai nevoie de aproape toate chestiile din pachet.

DSC02730

Desi in teorie e simplu sa pui backplate-ul, sa treci suruburile prin el, sa blochezi cu saibele din plastic si apoi sa pui piulitele surub, Vei descoperi ca trebuie sa consulti manualul pentru a le intelege ordinea mai usor. Oricum, instalarea se face in 10 minute daca nu ai niciun fel de experienta in instalat cooler-e. Totusi, trebuie sa ai mare grija atunci cand alegi componentele PC-ului pentru ca o placa de baza cu radiatoare mari pe VRM iti va face extrem de dificila instalarea cooler-ului. Cheia despre care spuneam mai sus este utila pentru a tine in contra piulitele care fixeaza cooler-ul de sistemul de prindere pentru ca suruburile lui sa fie stranse cu surubelnita.

Ideal este sa montezi cooler-ul inainte sa introduci placa de baza in carcasa.

Mai jos aveti cateva poze in care se vad cativa pasi din instalarea lui.

 

Galerie foto

 

Platforma de test si metodologie

Pentru testarea cooler-ului am folosit acelasi Skylake pe care l-am folosit in toate review-urile in care am avut nevoie de acest procesor.

Pasta termica utilizata este cea care vine in pachetul cooler-ului si nici nu are sens sa folosim altceva decat ceea ce livreaza producatorul pentru ca nimeni nu isi va cumpara si o alta pasta termica atunci cand isi cumpara un cooler. Bine, exceptie fac utilizatorii pasionati care stiu ei ca pasta X e mai buna decat oricare alta de pe planeta.

platforma dark rock3

Anyway, mai jos aveti lista cu toate componentele utilizate pentru realizarea acestui review.

  • Procesor: Intel Core i7 6700K
  • Placa de baza: MSI Z170i Gaming Pro AC
  • RAM: PanRam Ninja-V 3200 MHz
  • Stocare: Kingston HyperX Savage 240GB
  • Sursa: Enermax Platimax 1500W

Petru testare ne-am folosit de Prime95. Multi spun ca e un stress test prea puternic care incinge prea tare procesorul. Asa este, insa, in Prime 95 exista doua valori interesante din timpul rularii: cea din timpul testelor si cea de la schimbarea testelor care de altfel este si valoarea care ii sperie pe toti.
Asadar, in grafice veti gasi doua valori, cea mai mare posibil si cea moderata care arata temperatura la care functioneaza in mod normal procesorul cand e in load maxim.

 

Temperaturi

Pentru a observa comportamentul componentelor pe o perioada mai indelungata am folosit pentru monitorizarea temperaturii atat Real Temp, cat si MSI Afterburner care ofera un grafic ce contine evolutia temperaturii. Ideea este ca Prime95 are mai multe stadii de rulare in care procesorul consuma curent electric diferit. Aceasta schimbare de stadii se observa imediat dupa schimbarea testelor pe workeri si astfel exista doua valori: una moderata si una maxima.

CPU load cu Prime 95 – frecventa implicita, voltaj implicit

dark rock3 default

 

CPU load cu Prime 95 – 4,5 GHz, 1,4v

dark rock3 oc

 

Trebuie sa stiti ca desi 6700K se incinge foarte tare, ventilatorul cooler-ului s-a mentinut silentios. Si-a crescut turatia, pentru ca am lasat numarul de turatii automat, insa nu m-a deranjat deloc. In ceea ce priveste tempratura, pot sa spun ca se descurca de minune si puteti sa aruncati un ochi pe graficul de mai jos unde am trecut si Noctua NH-D15S.

Voltajele din CPU-Z nu corespund cu realitatea. Pentru al doilea scenariu voltajul folosit este cel mentionat in subtitlu.

 

temps dark rock 3

Sunt diferente notabile intre cele doua cooler-e in ceea ce priveste performanta, insa si dimensiunile sunt diferite, Noctua NH-D15S fiind enorm pe langa Dark Rock 3. Oricum, nu se descurca rau.

 

Concluzii

Be Quiet! Dark Rock 3 este un cooler impunator din punct de vedere al aspectului, insa si in materie de performanta. Desi nu masuram nivelul zgomotului, acesta este intr-adevar silentios. Chiar mai silentios decat cooler-ele Noctua.

In ceea ce priveste pretul, cooler-ul Be Quiet! este destul de scump, insa doar pentru buzunarele romanilor. 322 Lei este de fapt o suma buna pentru performanta pe care o ofera. Este de fapt pozitionat mult sub cooler-ele Noctua ca pret.

In ceea ce priveste compatibilitatea cu placile de baza, singura problema pe care o vad ar fi la instalare. In rest, se poate instala orice memorie, chiar si inalta. Daca cumva ventilatorul ajunge deasupra slot-ului de RAM, acesta poate fi instalat mai sus. A, si sa nu uit. In pachet exista cleme si pentru montarea unui al doilea ventilator pentru a realiza un sistem push-pull.

Va spuneam ca partea superioara a cooler-ului este acoperita de o placuta din aluminiu periat pe care este lipit logo-ul Be Quiet!. Mi-ar fi placut ca in pachet sa se mai gaseasca si alte tablite, dar de culori diferite. Ceva de genul cum pune Corsair in pachetele ventilatoarelor pentru RAM si alte tablite colorate diferit astfel incat sa poti asorta ventilatorul foarte rapid. Oricum, negru poate fi asortat cu orice. Asa ca nu este asa grav faptul ca lipsesc alte tablite din pachet.

DSC02712

  • Cooler-ul Be Quiet! Dark Rock 3 poate fi cumparat de la PC Garage la 322 Lei

recommended

+ Aspect
+ Performanta
+ Nivel zgomot
– Sistem prindere

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.