Coolerele sunt extrem de importante in viata unui entuziast si a unui gamer. Fara o racire adecvata ne lovim de zgomot si temperaturi enorme care aduc cu ele disconfort fie prin prisma poluarii fonice, fie prin supra incalzirea componentelor care automat scade performanta atat de necesara gamerilor.

In ultima vreme nu au mai aparut foarte multe coolere si asta se datoreaza strict mentinerii TDP-ului procesoarelor la un nivel similar de la generatie la generatie. Bineinteles, TDP-ul este in anumite limite doar atunci cand discutam despre frecvente implicite, caci in regim de overlcocking lucrurile se schimba de la un procesor la altul, fie el si acelasi model.

Astzi vom discuta despre un cooler produs de catre Enermax, producator ce a devenit celebru datorita surselor de super-calitate pe care le fabrica.

enermax-ets-t40-tb-99ETS-T40-TB este un cooler de procesor dotat cu un ventilator de 120mm fara LED-uri. Tehnologia folosita este HDT, adica Heatpipe Direct Touch si asta inseamna ca nu exista o baza, ci avem heatpipe-urile direct in contact cu IHS-ul (integrated heat spreader) procesorului.

Multi producatori se bat cu pumnul in piept cum ca aceasta metoda de fabricare a coolerelor ofera intr-un final un rezultat mai bun. Insa, realitatea face ca de fapt aceasta metoda de construire sa fie mai eficienta din punct de vedere al costurilor de productie. Acesta fiind si motivul pentru care astfel de coolere sunt in general mai ieftine decat unele comparabile ca numar de heatpipe-uri, dar cu baza din cupru.

 

Specificatii

specs-cooler-enermaxETS-T40 este de fapt o serie de coolere, insa noi vom discuta si vom testa doar varianta TB. Veti vedea in tabelul cu specificatii care sunt diferentele dintre toate aceste variante. In principal, diferentele tin strict de culoarea folosita pentru imbracarea cooler-ului.

De asemenea, ventilatoarele sunt diferite pentru fiecare dintre cele 3 modele ale seriei.

In ceea ce priveste compatibilitatea, Enermax ETS-T40-TB poate fi instalat pe orice platforma pentru acasa si asta inseamna ca orice procesor, fie el Intel sau AMD, poate fi racit cu acest cooler.

Modelul pe care il testam are un ventilator al carui rotatii variaza intre 800 si 1800 in functie de selectia user-ului din BIOS. Fiind dotat cu alimentare cu 4 pini, acesta poate functiona perfect in modul automat care il va tura doar atunci cand este nevoie.

Heatpipe-urile acestor coolere sunt de 6mm si sunt in numar de 4 in forma de U.

Lamelele nu sunt perfect plate, acestea prezentand niste fante indoite chiar in mijloc care au rolul de a schimba directia fluxului de aer. De asemenea, in dreptulul fiecarui heatpipe exista si niste mici canale care directioneaza aerul spre acestea.

Spatiul dintre lamele este de doar 1mm si asta inseamna ca acesta va functiona corespunzator atat la turatii mici, cat si la turatii mari.

Lamelele nu sunt lipite de heatpipe-uri si poate Enermax ar trebui sa ia in considerare acest aspect pentru viitoarele lor coolere.

Montarea ventilatorului se face foarte usor, intrucat clemele sunt foarte ingenios concepute si ventilatorul poate fi fixat fara a fi nevoie sa il tineti cu mana in permanenta pentru atasarea clemelor.

In ceea ce priveste bundle-ul, Enermax ETS-T40-TB sta destul de bine, oferind prinderi pentru toate socket-urile alaturi de un set suplimentar de cleme pentru prinderea unui al doilea ventilator. Astfel, se vor putea realiza configuratii push-pull cu doua ventilatoare cu cea mai mare usurinta.

in-carcasa sistem-prindere

 

Galerie foto

{gallery}/2013/03-hardware/enermax-ets-t40-tb/galerie:172:110:0:1{/gallery}

 

Platforma de test

Testele au fost realizate folosind o platforma compusa din urmatoarele componente:

Procesor: Intel Core i5 4670K

Coolere procesor: Noctua NH-U14S, Noctua NH-U12S, Thermalright True Spirit 120 si Enermax ETS-T40-TB

Pastă termoconductoare: Noctua NT-H1

Placa de baza: GIGABYTE G1 Sniper M5

Memorie RAM: 2x2GB Kingston HyperX DDR3-1866 CAS9

Placă video: GIGABYTE GV-R785OC-2GD

Hard Disk: Western Digital WD3200AAKS

Sursă: Sapphire Pure 950W

 

Pentru testarea coolerului am folosit atat frecventa implicita a procesorului cat si una destul de uzuala pentru overclocking acasa: 4,6 GHz. Pentru frecventa atinsa in overlcocking a fost nevoie de setarea voltajului fix la 1,236v si astfel am avut acelasi nivel de incalzire pentru toate coolerele.

 

Teste

Singurul lucru pe care vreau sa il precizez este acela ca toate coolerele au fost testate la o temperatura ambientala de 31°C.

rezultate-enermax-ets

 

Concluzii

enermax-ets-t40-tb-98Pretul coolerului Enermax ETS-T40-TB poate parea mare, insa in realitate este cat se poate de ok. Tenmperaturile obtinute in teste sunt foarte bune, coolerul fiind slab doar la capitolul zgomot. Bine, am putea spune ca de fapt este puternic, caci zgomotul in load in regim OC este groaznic.

Da, daca il comparam cu Noctua NH-U12S, coolerul de la Enermax este o morisca. Dar spre apararea lui, macar disipa caldura bine. Daca puteti sa va imaginati, coolerul Noctua cu doua ventilatoare este mai silent decat cel de la Enermax cu un singur ventilator:).

Per total, Enermax ETS-T40-TB este un cooler decent care ofera rezultate bune. SI chiar daca exista variante mai performante, merita luat in seama.

 

Plusuri si minusuri pentru Enermax ETS-T40-TB

recommended

+ Performanta termica
+ Aspect
+ Ventilator PWM

– Nivel zgomot

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.