Ati observat si voi cum brandurile mai vechi care sunt deja bine inradacinate pe piata IT au inceput sa isi bage nasul in toate segmentele?

Bine, MSI sunt un pic mai cu mot pentru ca fac placi de baza speciale pentru diferiti integratori de cand lumea si pamantul dar PC-uri cu totul n-au prea facut.

Au mai scos pe piata niste AIO-uri de gaming si cam atat. Si ma rog, seria asta, dara fara X la coada.

Ce are special Trident cu X la coada? E totul nou in el. Toate componentele sunt de ultima generatie.

Dar nu vom discuta despre performanta lor. Nu are niciun rost. Pentru placa video avem si review dedicat.

Ne vom concentra insa atentia asupra constructiei si racirii. Pana la urma acest PC poate fi modificat si drept urmare componentele pot fi unele chiar mai performante. Chiar si 9900K + RTX 2080 Ti.

MSI TridentX review | WASD

 

Ce este MSI Trident X?

Hai sa incepem cu specificatiile caci asta intereseaza pe tot omul.

Procesor: Intel Core i7 9700K

Placa de baza: MSI Z370i Gaming Pro Carbon

Placa video: MSI GeForce RTX 2070 Armor

Memorie RAM: 2×8 GB DDR4 @ 2666 MHz

Stocare: 1x 500 GB SSD + 1x 2TB HDD

Sursa: SFX 450W modulara

Dimensiuni carcasa: 129.74 x 382.73 x 396.39 mm

Volum carcasa: 10,36 L

Greutate PC: 6,55 Kg

MSI TridentX review | WASD

Dimensiunile sunt atat de mici pentru ca da, este vorba de un PC mini ITX, dar cu placa video full size. De fapt singurul lucru ITX in el este placa de baza.

MSI TridentX review | WASD

Partea buna, vis-a-vis de acest sistem cvasi custom, este ca o data cu trecerea timpului vei putea schimba placa de baza fara niciun fel de problema. Adica poti instala orice placa de baza mini ITX si nu trebuie sa fie neaparat MSI. Deci peste ani de zile, cand inca, poate, vei adora carcasa asta mica, o sa ai posibilitatea sa si faci upgrade.

Acelasi lucru este valabil si pentru placa video. Oricand vei putea sa o schimbi fara dureri de cap.

Candva am fost si eu fericitul posesor al unui mini PC ASrock M8 si cand a venit momentul sa fac upgrade m-am lasat pagubas. Nu avea rost dintr-un simplu motiv: nu era ventilat bine si abia facea fata racirea unui i5.

Dar in cazul lui Trident X acest lucru nu este o problema. Atat cooler-ul pentru procesor, cat si placa video au guri de aerisire pe unde pot trage aer direct din afara carcasei.

Va spun sincer ca am fost surprins de temperaturile mici la care functioneaza. Ma rog, le veti vedea si voi la capitolul corespunzator.

MSI TridentX review | WASD

Imi place foarte mult ca s-au gandit sa ii construiasca o baza cu cap si sansele sa fie daramat sunt foarte mici. Unde acel PC Asrock M8 despre care va spuneam, motanul meu a reusit sa il darame. Pe acesta nu ar avea vreo sansa. E mult prea intepenit pe masa.

Si ca extra mega ultra bonus, MSI au inclus in pachet si o cutie de pizza in care se afla un panou lateral din sticla impreuna cu balamalele pentru montaj. Nu glumesc. Chiar e de dimensiunea unei cutii de pizza.

MSI TridentX review | WASD

Si ultimul lucru ce merita mentionat este faptul ca iluminarea intregului PC este RGB si ma rog, daca vrei tu neaparat il poti face sa fie colorat intr-un singur fel. Per total iluminarea este destul de placuta. Pe mine unul nu m-a deranjat cat l-am folosit.

MSI TridentX review | WASD

Bun, acum ca ati vazut in mare pe unde intra aerul, in galeria foto veti vedea si pe unde iese. In partea de sus a carcasei se gaseste un grilaj foarte mare prin care aerul este evacuat. Intr-o oarecare liniste.

 

Galerie foto

 

Temperaturi

CPU Load

MSI TridentX review | WASD

Temperatura procesorului urca pana la 71°C si se intampla asta fara sa devina zgomotos precum un cooler box de la un procesor Ryzen. Este o combinatie buna intre temperatura la care ajunge si nivelul de zgomot. Bineinteles, turatia ventilatorului poate fi reglata si astfel, daca nu te deranjeaza ca procesorul urca la 80+ grade il poti face si mai silentios.

Nu ai niciun motiv sa te deranjeze temperatura atata vreme cat este sub 90°C. Ma rog, ideea e ca pe la 90°C exista riscul sa creasca brusc si mai mult si sa scada performanta.

 

GPU Load

MSI TridentX review | WASD

La capitolul racire GPU sta ceva mai bine si temperatura este mai mare decat intr-un scenariu open case cu doar 4°C. Ceea ce este absolut excelent avand in vedere cat de mic este PC-ul.

 

Imagini termoviziune

Laterala CPU

MSI TridentX review | WASD

Ideea este ca in jurul cooler-ului avem undeva in jurul a 45°C. Nu este o temperatura mare si este normal avand in vedere ca este vorba de o fanta prin care intra aerul rece.

In imaginea din stanga este PC-ul cu laterala metalica care se inchide destul de bine. Asta face ca o parte din aerul cald suflat de cooler-ul procesorului sa fie evacuat prin partea de jos a carcasei. In vreme ce in imaginea din partea dreapta se vede cum este incalzita exact partea de sus stanga a carcasei. Ca fapt divers, capacul din sticla nu etanseaza carcasa si prin toate partile este evacuat aerul suflat de catre cooler-ul procesorului. Pana la urma procesorul sa stiti ca este racit la fel in ambele cazuri. Singura diferenta o face pe unde este evacuat aerul cald.

Eu unul prefer capacul metalic. Ma incanta mai tare sa stiu ca este fixat bine.

 

VGA+Top

MSI TridentX review | WASD

Imaginile de mai sus au fost surprinse in momentul in care era doar GPU-ul incarcat. Din acest in imaginea din dreapta se vede zona CPU-ului rece (partea de jos). Faptul ca partea de sus a carcasei se incalzeste este un semn bun. Asta indica faptul ca toata caldura este directionata in sus.

Bineinteles, in imaginea din stanga se observa ca in jurul placii video se acumuleaza ceva caldura. Dar asa cum am mai zis, caldura se degaja natural in sus fara niciun fel de extra ventilatie care doar ar fi crescut nivelul de zgomot.

 

Verdict

Constructia PC-ului Trident X este super buna. E destul de solid dar ii cam lipsesc finisajele premium. Aspectul lui este destul de placut atat cu panoul din sticla, cat si cel metalic. Mi-ar fi placut sa nu vad metalul din interiorul carcasei de culoare gri mai ales ca nu este asa de scumpa vopseaua.

In rest nu am nimic de reprosat acestui PC. Temperaturile sunt foarte bune, iar nivelul de zgomot este super ok pentru un PC de gaming. Pana la urma te joci fie cu boxele pornite, fie cu castile pe cap si acel suierat subtil al cooler-ului procesorului nu il vei mai auzi.

Pentru unii lipsa filtrelor de praf poate insemna un punct negativ, insa, avand in vedere ca este ultra compact, un sistem de montare/demontare rapid al filtrelor de praf doar ar fi crescut dimensiunea carcasei si ar fi redus fluxul de aer.

In ceea ce priveste pretul nu pot sa va spun prea multe deoarece nu l-am gasit listat pe nicaieri. Dar daca judecam dupa pozitionarea lui Trident 3 cu GTX 1070 si i7 8700 in jurul sumei de 8000 Lei, acesta ar trebui sa apara pe undeva pe la 10000 Lei.

Nu este ieftin, dar e al naibii de misto.

MSI TridentX review | WASD

 

Similar Articles

One thought on “MSI Trident X 9th mini ITX PC review

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.