Una dintre problemele care apar cel mai frecvent în conceperea unui nou calculator, este alegerea ventilatoarelor, care sunt destul de importante mai ales pentru un PC montat într-o carcasa închisă. În acest sens vă prezentăm seria de ventilatoare Corsair iCUE ML RGB Elite.

Și chiar dacă nu construiești un nou PC și doar deții ventilatoare care vâjâie sau care sunt urâte sau slabe sau pur și simplu nu îți mai plac și cauți un motiv să le înlocuiești, atunci te afli în locul potrivit.

Voi începe prin a spune evidentul, și anume că nici în ultimul timp ventilatoarele nu s-au schimbat în vreun fel fundamental, tot aceleași standarde sunt și forma de bază este neschimbată.

Însă, calitatea și construcția lor a atins maturitatea, după cum branduri mari precum Corsair ne-au demonstrat de-a lungul timpului. Actual vorbind volumul de zgomot s-a diminuat foarte mult, consumul și turațiile au scăzut, iar eficiența a crescut.

Corsair ML120 RGB Elite

Și nu doar despre performanța motoarelor și tweaking este vorba în discuția de azi, cât și despre construcție, iluminare și experiența de utilizare.

 

Ce sunt Corsair iCUE ML RGB Elite?Corsair ML RGB Elite fans 120, 140 mm review | WASD

iCUE ML RGB Elite este seria de ventilatoare premium din oferta Corsair. Acestea sunt disponibile în două dimensiuni, de 120 mm și 140 mm, pe alb sau pe negru și pot spune că sunt cele mai reușite ventilatoare pe care le-am văzut de-a lungul timpului.

Corsair au lucrat mult în realizarea acestor modele și au încercat să rezolve majoritatea problemelor întâlnite în general la ventilatoare. Aici vorbim despre zgomot, iluminare inconsistentă, vibrații și pierderi de aer.

Prima dată am luat contact cu ventilatoarele din seria iCUE ML RGB Elite când am testat cooler-ul Corsair H100i LCD Elite, care vine dotat cu două astfel de ventilatoare de 120 mm și pot spune că m-au atras încă de pe atunci.

Fiecare ventilator al seriei iCUE ML RGB Elite este iluminat cu ajutorul a 8 LED-uri RGB amplasate radial în jurul motorului. Consider că modelele pe alb au un efect de dispersie al luminii mult mai bun decât cele negre deoarece albul de pe interiorul ramei reflectă lumina și nu o absoarbe cum se întâmplă în cazul celor negre.

Corsair au decis să nu mai includă specificațiile ventilatoarelor pe sticker-ul de pe una dintre fețele acestora, lucru care mă deranja în general mai ales când doream să montez ventilatoarele într-un sistem care trebuia să iasă cât mai curat posibil. Astfel, specificațiile pentru iCUE ML RGB Elite sunt atașate pe o etichetă pe cablul de alimentare, pentru a putea fi ascunse cu ușurință. De asemenea, setul complet de caracteristici este disponibil pe exteriorul cutiei în care acestea sunt ambalate.

Ventilatoarele Corsair ML RGB Elite sunt dotate cu rulmenți dezvoltați in-house și bazați pe levitație magnetică. Această tehnologie oferă durabilitate sporită în timp, reducând uzura cauzată de fricțiunea rulmentului.

 

Unboxing

Seturile de ventilataore sunt împachetate foarte frumos, ba zici că nu sunt menite dezambalării… și totuși la peste 500 Lei setul nici nu trebuia să fie altfel.

Fiecare ventilator are propriul sertăraș în interiorul cutiei, alături de câte un set de patru șuruburi clasice, groase… Tipul ăla de șurub care își creează filetul direct în rama de plastic a ventilatorului la prima înșurubare. Știți la ce mă refer. Poate pe viitor se va lucra și la aspectul prinderii astfel încât să nu lași urme pe ventilator după prima înșurubare sau chiar să îi uzezi filetul după mai multe mutări prin carcasa.

Corsair iCUE ML120 RGB Elite

Corsair iCUE ML140 RGB Elite

Manualele produselor sunt disponibile prin accesarea codului QR de pe cutie, cu toate că încă este inclusă în cutii și câte o copie fizică.

Ventilatoarele se conectează utilizând două conectoare, unul PWM de 4 pini și unul ARGB.

Alături de ventilatoare, care sunt împachetate foarte frumos, ambele seturi conțin câte un Lighting Node Core. Acesta este un hub RGB cu șase ieșiri ARGB și care necesită un conector intern USB 2.0 și o mufă de alimentare SATA. Consider că este mult mai util decât Corsair Ligthing Node Pro care are doar două ieșiri și care, pe deasupra, trebuie achiziționat separat. Ar fi fost util ca Lighting Node Core să poată oferi și ieșiri de alimentare, dar pentru asta deja există Corsair Commander Core.

Corsair au ales să se folosească complet de aria ocupată de ventilatoarele sale, maximizând astfel diametrul elicei și reducând pe cât posibil spațiul dintre ventilatoare când acestea sunt montate unul lângă celălalt. Acest lucru ajută la direcționarea mai bună a fluxului de aer pus în mișcare de acestea.

Un alt aspect care mi-a plăcut la aceste ventilatoare este decizia de a lipi firele de corpul ventilatorului la finalul canelurii ramei. Cel mai neplăcut este atunci când firele se desprind din clipsurile ramei și ajung să se rupă direct din lipituri.

 

Software

Pentru a modifica efectele și jocurile de lumini vei avea nevoie de aplicația Corsair iCUE. Aplicație cu care poți configura aproape orice dispozitiv Corsair, nu doar ventilatoarele. Dar dincolo de multitudinea de efecte disponibile și configurabile destul de amplu, mai există o setare extrem de importantă. Din punctul meu de vedere este cea mai importantă: Hardware lighting. Această setare îți permite să configurezi modul de funcționare al iluminării pentru situațiile când aplicația iCUE nu rulează. Adică, tot timpul :).

Eu unul nu sunt fan al rulării de aplicații în sistemul de operare de dragul aspectului. Decât dacă acesta este esențial. Pentru o expoziție.

Configurarea se poate realiza per LED, dacă ai răbdare.

 

Galerie foto

 

Verdict

Corsair iCUE ML RGB Elite sunt indiscutabil unele dintre cele mai bune ventilatoare ale momentului oferind performanță ridicată, nivel de zgomot redus și performață sporită, totul alături de un sistem de iluminare RGB foarte consistent și luminos.

Ventilatoarele sunt controlabile și sincronizabile cu celelalte dispozitive Corsair compatibile, din aplicația Corsair iCUE. În combinație cu un AIO Corsair și poate un set de memorii Dominator RGB poți obține un model de iluminare care să se exact pe placul și nevoile tale. Corsair au decis să nu mai includă specificațiile ventilatoarelor pe una dintre fețele acestora, lucru care mă deranja în general mai ales când doream să montez ventilatoarele invers într-un sistem care trebuia să iasă cât mai curat posibil. Astfel, specificațiile pentru ML RGB Elite sunt atașate pe o etichetă pe cablul de alimentare, pentru a putea fi ascunse cu ușurință. Un alt aspect care mi-a plăcut la aceste ventilatoare este decizia de a lipi din fabrică firele de corpul ventilatorului la finalul canelurii exterioare ramei. Cel mai neplăcut este atunci când firele se desprind din clipsurile ramei și ajung să se rupă direct din lipituri.

Pornind de la calitatea construcției, până la consistența iluminării RGB pe care o oferă, ventilatoarele Corsair iCUE ML RGB Elite sunt fără îndoială cea mai bună variantă pentru anul 2022…  desigur asta dacă nu luăm în considerare și prețul care, vă dați seama că nu e tocmai mic.

La momentul publicării, un set de ventilatoare Corsair iCUE ML120 RGB Elite Three Fan Pack are prețul de 666 Lei, iar un set Corsair iCUE ML140 RGB Elite Dual Fan Pack are prețul de 551 Lei.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.