Placile de sunet onboard progreseaza. Nu este niciun dubiu in aceasta privinta. Dar tot sunt la ani lumina de placile de sunet dedicate sau DAC-urile pentru casti ce au tot aparut.

De ani de zile folosesc Sound Blaster Z si ma gandeam cu tristete la faptul ca vreau sa revin la un build ITX.

Asta inseamn ca singurul slot existent pe placa de baza o sa fie ocupat de placa video si placa de sunet o voi tine pe birou degeaba.

Si mi-am amintit de G5-ul unui prieten. Se auzea foarte bine, dar nu la nivelul lui Sound Blaster Z.

Na, piese electronice mai bune si cipul audio mai bun.

Dar un lucru mi-a fost clar cand am probat G5. Este mai bun decat orice solutie Realtek onboard.

Dar iata ca a aparut G6. Cea mai noua iteratie de placa de sunet externa de la Creative.

Sound BlasterX G6 review | WASD.ro

Nu este foarte departe de G5, dar aduce niste lucruri extra care ma fac sa nu mai aman trecerea la ITX si folosirea unei solutii de sunet externa.

 

Ce este Sound BlasterX G6?

Asa cum am mai zis, este o solutie audio externa. Asta inseamna ca poate fi conectata fie prin intermediul conexiunii USB, fie prin cablu optic, fie jack.

Stiu ca pare inutila aceasta conexiune in anul 2019. Dar daca faci stream de pe consola vei ajunge la concluzia ca ai nevoie de asa ceva. Sau chiar si pentru a te juca pur si simplu.

Pana la urma asta te intereseaza la o solutie audio. Sa iti ofere posibilitati de tot soiul.

Sound BlasterX G6 review | WASD.ro

Ca sa va faceti o idee, Sound Blaster Z-ul meu are o rezolutie de 192 kHz pe 24 biti. Exact la fel ca G5. Asa ca va dati seama ca este un adevarat upgrade o astfel de solutie. Chiar daca este vorba de una externa.

Revenind la tipurile de conexiune posibile. G6 permite conectarea pe partea din fata a castilor si a microfonului prin intermediul jack-urilor de 3.5mm. Partea misto este ca jack-ul pentru casti permite conectarea castilor cu microfon direct. Fara a mai folosi un adaptor. Asa ca daca ai casti cu jack cu 4 contacte, e totul ok. Iar pe partea din spate exista line-out si line-in care sunt si intrare si iesire optica.

Imi place la nebunie ca au pastrat acel potentiometru enorm pentru reglarea volumului. Si tot la capitolul usurinta in utilizare, pe laterala au amplasat un buton pentru Scout Mode, unul pentru activa/dezactivat efectele SBX si un comutator de high sau low gain. Acest comutator iti va permite sa modifici impedanta astfel incat castile sa se auda corespunzator.

 

Galerie foto

 

Experienta in timpul utilizarii

Desi n-am mai folosit Sound Blaster Connect de multa vreme am descoperit cu placere ca au implementat in sfarsit posibilitatea de a iti creea cont. E misto ca Scout Mode poate fi dezactivat fie cu o cmbinatie de taste, fie folosind butonul dedicat. Singurul lucru pe care voiam sa il mentionez despre Sound Blaster Connect este ca a devenit mult mai stabila si parca se concentreaza mai mult pe actualizari software decat o faceau pe vremea cand Sound Blaster Z-ul meu era la moda.

Mi-am chinuit putin urechile in CS:GO, cateva harti de deathmatch. Si am facut-o cu doua perechi de casti, HyperX Cloud Orbit S si Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition. Si fiecare pereche de casti au fost testate individual, in doua instante: cu Scout Mode si fara.

Si sincer, functia e game changing, mai ales pe niste casti premium precum HyperX Cloud Orbit S. Era atat de usor sa faci prefire in diverse situatii pentru ca aveam informatia de ceva timp ca in coltul respectiv se afla un adversar.

Bine, asta vine si cu un punct negativ. Amplificarea sunetului nu se face doar pe pasii si gloantele trase de catre adversar, ci se face si pe sunetele scoase de personajul tau. Si intr-un meci competitiv unde skill-ul este peste medie si concentrarea este sus, probabil vei fi foarte epuizat dupa 2-3 astfel de meciuri. Si dupa ar fi tortura psihica daca ai forta-o prea mult.

Sound BlasterX G6 review | WASD.ro

Si da, bundle-ul placa de sunet Sound BlasterX G6 + HyperX Cloud Orbit S pare putin overkill. Dar o da si putin spre pay 2 win, evident in cazul in care sunt utilizate de catre un jucator care stie sa proceseze informatia primita.

Daca i le dai unui jucator care acum deschide pentru prima oara jocul sau toata viata s-a jucat pe servere publice unde conteaza doar P90 si sa campezi dupa cutii, atunci o sa-ti zica doar ca se aude prea tare.

Insa nici perechea de casti Creative nu s-a descurcat foarte rau. Bine, mi-a luat putin sa gasesc volumul potrivit cat sa n-am sechele dupa joc. Insa dupa totul a fost ok. Si exceptand diferenta clara de acuratete dintre cele doua casti, as prefera pe cele de la Creative intr-un mediu nu foarte tryhard pentru ca sunt mult mai usoare si abia daca le simt pe cap.

Pot spune ca ambele variante sunt imba, si Sound Blaster Z, cat si G6 in combinatie cu Orbit S.

Iar pe partea de muzica n-am absolut nimic de reprosat. Mai ales daca combini solutia G6 cu o pereche de casti ceva mai rasarite. Oricum, castile tale pe care le folosesti conectate la placa de sunet onboard vor primi un boost de calitate. Si in mintea mea diferenta este similara cu trecerea de la HDD la SSD.

 

Verdict

Stiu ca veti spune ca e un produs scump. Adica 719 Lei doar pentru un upgrade pe partea de sunet nu este prioritar pentru majoritatea dintre voi. Stiu ca unii isi cumpara o placa video ce aceasta suma de bani. Dar e important sa ne aducem aminte si cui se adreseaza. Este un produs premium destinat gamerilor.

Sound BlasterX G6 review | WASD.ro

Si singura diferenta intre G6 si AE-5 (echivalentul PCIe) este raportul semnal/zgomot de 130 dB vs 122 dB. Culmea, G6 este cea cu raportul de 130 dB.

Intitdeauna am fost obisnuit ca solutiile USB sa fie un pic mai slabe decat cele interne. Dar de data aceasta lucrurile nu mai stau asa. Nu e rau. Din contra. Pana la urma G6 iti ofera alte posibilitati. Nu trebuie sa te mai gandesti doar la PC-uri full ATX. Eu unul nu treceam la ITX doar din cauza lui Sound Blaster Z. Voiam sa il folsoesc in continuare pentru ca este o placa de sunet superioara oricarei variante integrate. Dar Sound BlasterX G6 face ceva mai multe decat deja batranul Z. Si poate cel mai bun bonus pe care il poate primi un om ce foloseste de ceva vreme solutii Creative sunt driverii noi si aplicatie noua mult mai stabila.

Va recomand G6. Este una dintre cele mai bune solutii audio de gaming.

  • Poti cumpara Creative Sound BlasterX G6 de la PC Garage la pretul de 719 Lei

Editor's Choice WASD Award

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.