Standardul USB 3.0 ajunge în stadiul în care l-am vrut mereu să fie, adică foarte accesibil. Deşi în mod evident există dispozitive exclusiviste pentru acest standard, majoritatea dispozitivelor ce le înlocuiesc pe cele conectabile la USB 2.0  au un preţ de achiziţie foarte bun.

adata-uv150-32gb-01În aceaşi situaţie se află şi DashDrive UV150 de la ADATA. Acest stick USB face parte şi el tot din categoria produselor accesibile. Deşi nu este un vârf de gamă precum majoritatea produselor pe care le testăm la WASD, preţul ne-a trezit interesul.

UV150 este un stick USB de dimensiuni medii printre toate stick-urile deja existente pe piaţă. Însă dacă îl comparăm strict cu cele compatibile cu standardul USB 3.0 atunci putem spune că este de dimensiuni mici 58 x 18 x 11mm (L x W x H).

Greutatea stick-ului USB este şi ea foarte mică, UV150 cântărind numai 9g.

Vitezele de citire şi scriere specificate de către producător sunt 90 MB/s, respectiv 20 MB/s. Cu asemenea viteze de transfer, în mod clar putem să uităm de vechile stick-uri USB 2.0.

 

adata-uv150-32gb-02adata-uv150-32gb-03adata-uv150-32gb-04

Deşi căpăcelul nu este agăţat în niciun fel de corpul stick-ului, acesta poate fi fixat de spatele lui aşa cum se vede mai sus. Nu este cea mai bună metodă de a plasa într-un loc sigur căpăcelul dar decât deloc este suficientă şi această posibilitate.

Anyway, hai să vedem ce rezultate obţine de fapt UV150 în testele de performanţă rulate de noi.

 

 HD Tach 3.0.4.0

hadtach-adata

Deşi viteza de scriere specificată ca fiind 90 MB/s, iată că în HD Tach viteza medie este de aproximativ 67 MB/s.

 

HD Tune 5.50

hdtune-read-adata

Acelaşi comportament se observă şi în HD Tune, unde rata de transfer este şi mai mică.

SisoftSandra

sandra-fs

Drive Score-ul din SisoftSandra indică 77 MB/s, însă la citire secvenţială se pot atinge şi 106 MB/s conform acestui test. Pentru scriere avem valorile specificate de către producător ceea ce este foarte bine, pentru că oricum o rata de transfer de 20 MB/s este foarte mică.

 

Copiere

write

Pentru acest test am folosit un fişier AVI cu o dimensiune de 540 MB. Rata de transfer s-a menţinut la aproximativ 19 MB/s pentru toată perioada copierii fişierului.

 

Concluzii

Deşi nu oferă cele mai mari rate de transfer de pe planetă, stick-ul UV150 de la ADATA este mulţumitor pentru o utlizare zilnică. Având în vedere dimensiunea şi greutatea lui, acesta este numai bun pentru a-l avea la îndemână tot timpul. Preţul specificat de către producător de 19,99€ iar la PC Garage poate fi achiziţionat cu 109 Lei.

Dintre toate stick-urile USB 3.0 de 32 GB ce se învârt în jurul sumei de 100-110 Lei, UV150 de la ADATA este cel mai performant. Dacă vă vine să credeţi, există stick-uri USB 3.0 şi cu rată de scriere de 5 MB/s. În aceste condiţii, UV150 poate fi chiar cea mai bună alegere.

Lasă un răspuns