SSD-urile reprezinta un subiect de interes pentru toti posesorii de PC-uri si laptop-uri si nu numai. AData ofera prin seria Premier Pro SP900 SSD-uri de diferite capacitati echipate cu controllere SandForce, iar in acest review urmeaza sa cititi despre modelul de 128GB.

Trecerea de la HDD la SSD aduce cu sine un salt enorm de performanta, vizibil in orice aplicatie. Daca nu aveti deja un SSD si va ganditi la un upgrade, va recomand sa achizitionati unul si sa instalati sistemul de operare direct pe el. Niciun procesor, placa grafica sau cantitate de memorie RAM nu este capabil sa imbunatateasca timpul de raspuns al unui PC intr-un mod similar.

adata-sp900-01

Unele SSD-uri comercializate de producatorul taiwanez au iesit in evidenta prin raportul performanta/pret oferit, insa A-Data nu au atins faima altor producatori cu renume precum OCZ sau Corsair. Seria Premier Pro SP900 se adreseaza in primul rand segmentului business, insa controller-ul SandForce promite performante suficient de mari chiar si pentru cei mai pretentiosi dintre utilizatori. Haideti sa vedem daca este cazul.

 

Specificatii

Dupa cum am mentionat mai sus, in cadrul acestui review va voi prezenta modelul Premier Pro SP900 128GB. Conform informatiilor de pe site-ul oficial A-Data, acesta este echipat cu cipuri de memorie NAND Flash de tip MLC (Multi-Level Cell) si controller SandForce.

hdtune-info

Modelul exact al controller-ului nu este specificat. Tinand cont de interfata SATA3 folosita si categoria de pret din care face parte, vorbim de un model din seria SF-2200 cu siguranta. SP900 ofera suport pentru TRIM si RAID la fel ca restul SSD-urilor cu controller SandForce. Pentru mai multe informatii in privinta specificatiilor acestui SSD va recomand pagina dedicata de pe site-ul oficial A-Data.

adata-sp900-04

Majoritatea SSD-urilor cu controller SandForce pastreaza o parte din capacitatea de stocare pentru un procedeu numit over-provisioning. Sa luam ca exemplu SSD-urile de 120GB. Acestea sunt dotate cu o cantitate totala de 128GB, insa controller-ul rezerva 8GB pentru over-provisioning. Controller-ele mai noi oferite de SandForce le permit producatorilor sa renunte la over-provisioning aparent fara sa o scadere a performantelor, iar A-Data au decis sa apeleze la aceasta optiune ca sa puna la dispozitia utilizatorilor intreaga capacitate a SSD-ului. Mai exact, vorbim de o un spatiu de 119GB.

adata-sp900-03

A-Data Premier Pro SP900 128GB este livrat intr-un ambalaj de culoare alba, pe care sunt imprimate diferite informatii despre SSD si producator, in mai multe limbi. SSD-ul este vizibil din exterior. In interiorul cutiei se afla SSD-ul, alaturi de dotarile auxiliare incluse de A-Data. Avem o tavita care permite montarea SSD-ului de 2.5″ intr-un locas de 3.5″ pentru HDD-uri normale, suruburile necesare si o rama dublu-adeziva care va permite sa montati SSD-ul in locuri mai putin ortodoxe.

 

Sub capota

SSD-ul in sine nu difera cu nimic de aspectul traditional al acestor dispozitive. Electronica este gazduita in interiorul unei carcase din aluminiu anodizat de culoare neagra, pe suprafata careia sunt lipite etichetele si sigiliile de rigoare.

adata-sp900-05

Odata demontata carcasa din aluminiu, am avut parte de prima surpriza. A-Data au ales sa foloseasca un total de numai opt cipuri NAND Flash pentru realizarea acestui model, alaturi de un PCB scurt. Nu am reusit sa identific producatorul cipurilor NAND Flash folosind codurile prezente pe acestea. As prefera ca A-Data sa renunte la aceasta practica.

Trecand mai departe, se observa controller-ul SandForce SF-2241VB2-SPC. Desi o sa vedeti la mai multe dintre magazinele din Romania trecut modelul SF-2281, aceasta este o greseala a personalului care s-a ocupat cu documentarea.

adata-sp900-06

Diferentele dintre SF-2281 si SF-2241? Ei bine, aceste controllere par sa fie identice din toate punctele de vedere, mai putin doua. Anume ca SF-2281 foloseste opt canale de accesare a memoriei, in timp ce SF-2241 are la dispozitie numai patru conform producatorului. De asemenea, SF-2241 poate sa fie folosit pentru SSD-uri cu capacitate maxima de 128GB folosind cipuri de tip MLC, respectiv 64GB cu cipuri de tip SLC. Numarul mic de cipuri NAND Flash si modelul controller SandForce folosit vor avea cu siguranta un impact asupra performantei, insa despre asta vom discuta in sectiunea dedicata.

 

Platforma de test

Pentru efectuarea testelor am folosit o platforma alcatuita din urmatoarele componente:

  • Placă de bază: GIGABYTE G1 Sniper M5
  • Procesor: Intel Core i5 4670K @ default
  • Cooler: Noctua NH-U14S
  • Memorii: 2x4GB Kingston HyperX DDR3-1866-CAS9
  • Sursă: Sapphire Pure 950W
  • Sistem de operare: Windows 7 Ultimate x64 SP1
  • Display: Philips 227E3LSU

 

Teste de performanta

AS SSD Benchmark

asssd

 

ATTO Disk Benchmark

atto

 

CrystalDiskMark

crystal

 

HD Tune Pro Read

hdtune-read

 

HD Tune Pro Write

hdtune-write

 

Concluzie

Trebuie sa recunosc ca ma asteptam la o cu totul alta prestatie din partea lui Premier Pro SP900, in principal datorita controller-ului SandForce folosit de producator. Rezultatele obtinute de acest SSD in testele de performanta sunt cu mult sub asteptari si in unele cazuri, chiar mai mici decat cele obtinute de SSD-uri SATA2.

Aceasta prestatie se datoreaza versiunii SF-2241VB2-SPC de controller SandForce in mare parte. Desi initial am crezut ca totul se reduce la numarul mic de cipuri NAND Flash, doar opt comparativ cu 16 cat ar fi fost normal pentru SSD-uri de 128GB, adevarul este ca nu ar fi contat.

adata-sp900-slide

Pretul de aproximativ 433 RON la care este comercializat A-Data Premier Pro SP900 128GB este bun pentru un SSD cu o asemenea capacitate, insa nu pot sa il recomand datorita vitezelor mici. Pentru aproximativ 435 RON puteti sa achizitionati modelul A-Data XPG SX900 128GB si pe acesta vi-l recomand cu incredere deoarece foloseste controller-ul SandForce SF-2281 impreuna cu 16 cipuri de memorie NAND Flash.

Per total A-Data Premier Pro SP900 128GB reprezinta o alternativa interesanta numai pentru posesorii de laptop. Intr-un asemenea caz, consumul extrem de mic al acestui SSD, datorat numarului mic de cipuri, ar putea sa reprezinte un avantaj. Pentru orice alta situatie, va recomand sa va indreptati atentia catre un A-Data XPG SX900 128GB.

Cumpara A-Data Premier Pro SP900 128GB la pretul de 433 RON de aici.

Cumpara A-Data XPG SX900 128GB la pretul de 435 RON de aici.

Lasă un răspuns