Metodele de testare au fost extrem de plăcute pentru că am observat magia pe care o poate face acest SSD.

Pentru a observa efectul produs de prezenţa unui astfel de SSD în PC am folosit mai multe platforme de generaţii diferite.

Am mers de la mainstream performant până la entry level compatibil cu SATA II.

 

Pentru a înţelege cât mai uşor despre ce discutăm vom numi PC-ul aşa: PC1(cel mai performant), PC2 (cel de nivel mediu) şi PC3(antichitatea).

Hai să şi vedem configuraţiile celor 3 PC-uri.

 

PC1:

Placă de bază: ASUS Maximus IV Gene-Z (Intel Z68)

Procesor: Intel Core i7 2600K @ 4,6 GHz

RAM: 2x4GB 1600 CL9 Kingston

Stocare: HDD WD WD10EALX

Placă video: AMD Radeon 7970

Sursă: Sapphire Pure 950W

 

PC2:

Placă de bază GIGABYTE GA-A75M-UD2H (AMD A75)

Procesor: AMD A8-3870K

RAM: 2x4GB 1600 CL9 Kingston

Stocare: SSD Kingston V100+ 128GB

Placă video: Radeon 6550D

Sursă: Sapphire Pure 950W

 

PC3:

Placă de bază Sapphire IPC-AM3DD785G (AMD 785G)

Procesor: AMD Phenom II X2 550

RAM: 2x4GB 1600 CL9 Kingston

Stocare: HDD WD WD10EALX

Placă video: Radeon 4300

Sursă: GIGABYTE 450W

 

PC1 este de fapt platforma noastră de teste şi ne-a interesat în mod special să vedem cum interacţionează cu OCZ Synapse deoarece înainte de testare a beneficiat de un SSD ce folosea tehnologia Intel Smart Response.

PC2 a fost platforma de testare a procesorului AMD A8-3870K şi întrucât era totul instalat am verificat şi funcţionarea SSD-ului OCZ.

PC3 este un computer cam în zona low-end, acolo unde este cam dificil să îi aduci un spor de performanţă. Partea foarte interesantă este că dacă am instala un SSD de 128GB în acest PC am ajunge la o investiţie mult prea mare şi nu ar renta de niciun fel. Vom vedea în urma testelor dacă merită revigorat un astfel de PC cu un OCZ Synapse.

Fiecare PC în parte a beneficiat de teste before and after şi drept urmare pentru a ilustra cât mai bine comportamentul drive-ului OCZ am să separăm testele fiecăruia.

 

Dataplex

dataplex-config

Aşa cum vă spuneam, Dataplex este software-ul responsabil de indexarea aplicaţiilor folosite mai des. Să nu vă imaginaţi că dacă adăugaţi un astfel de SSD lucrurile vor fi roz din prima. Pentru a permite software-ului să lucreze aşa cum trebuie este nevoie ca aplicaţiile folosite cel mai frecvent să fie lansate cel puţin o dată pentru ca următoarele dăţi se se încarce direct din memoria SSD-ului.

Singura configurare a software-ului se face la instalare, atunci când se aleg drive-urile ce vor fi folosite. Deşi în imaginea de deasupra se pot observa doar 29 GB să ştiţi că capacitatea lui este de 64 GB însă datorită creşterii spaţiului pentru provisioning aceasta este capacitatea detectată de către Windows. Acelaşi motiv îl întâlnim şi la SSD-urile de 60 GB care în realitate au instalate cipuri a căror capacitate însumează 64 GB.

 

După instalare nu prea mai avem ce face decât să îl folosim. Dacă rulăm Dataplex-ul din meniul start singurul lucru la care vom avea acces este feastra de status.

dataplex-status

 

În screenshot-urile în care veţi vedea şi Device Manager în spate trebuie să ştiţi că dacă OCZ Synapse este vizibil acest lucru înseamnă că caching-ul este dezactivat. Aplicaţia Dataplex ascunde drive-ul din Windows tocmai pentru a proteja datele.

Pages ( 2 of 6 ): « Previous1 2 34 ... 6Next »

Similar Articles

2 thoughts on “Fă-ţi HDD-ul să prindă aripi – OCZ Synapse Cache Drive 64GB review

  1. OCZ a anuntat produse noi……….pana la urma stirea se confirma, am citit cu mare atentie articolul, chiar de 2 ori pe alocuri pana am inteles clar, desi nu e foarte clar ca rezultatul obtinut e cel de la hdd.
    Momentul ales pentru acest produs este perfect, toti detinatorii de SSD/SATA2 se gandesc sa urce pe SATA3 precum si hodorogu aici de fata. Nu mai vorbim de palma care o primste tehnologia intel similara care a iesit imatura pe piata MB.
    Ca de obicei arunc o bordura cu intrebari:
    1. In cazul utilizarii a 2 HDD in RAID 1 pentru maniacii care sufera cand pierd datele, sistemul mai poate functiona ?
    2. Ca orice jucator cajual, dar care executa cu placere, cateva jocuri alternativ, UT3, ST2, alte prostii si mai nou BF3. Suma lor depaseste 32 de giga. Oare ce se intampla cand suma programelor utiizate (mai des) este mai mare decat cei 32G disponibli pentru accelerarea transferului?
    3. Ar trebui pus in balanta cu scaderea pretului la SSD/SATA3 de 120G ?
    4. Personal as fi vrut un test cu SSD-ul pe sata 3 in pereche cu un HDD pe sata2, sa vedem si in combinatia asta sporul de performanta. Multi detin HDD-uri pe 2 dar au placi de baza noi.

    Toata treaba o face un soft, in viitor e posibil ca acest tip de configurare sa fie posibila si pe alte driveruri SSD, construite/achizitonate anterior sau tine si de constructia devicelui?

  2. salut

    am sa iti raspund punctual

    1. daca te uiti la pagina cu metodologie ai sa vezi screenshot-ul de setup. acolo va aparea Raid volume 1-2-3-x-y-z. am avut instalat windowsul cand controller-ul era setat pe raid, desi nu exista niciun array si dataplex a functionat fara probleme.

    2. cachingul nu functioneaza ca un copiator de foldere. sunt convins ca din UT3 tu folosesti sub 40% in termeni de spatiu ocupat. daca ai putea sa accesezi datele stocate pe synapse vei vedea ca ai doar hartile pe care le joci…de exemplu.
    3. da,e foarte important aspectul asta mai ales ca preturile se tot modifica
    4. am folosit pentru curiozitatea mea acelasi hdd conectat la port sata 2 si rezultatele sunt putin mai slabe dar similare.

    e posibil dar ma indoiesc.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.