L-am testat şi răstestat şi am observat rezultate la care vă spun sincer că speram dar mi se păreau cam imposibile.

Trecând peste sporul de performanţă vreau să vă mărturisesc că am rămas impresionat de simplitatea cu care se instalează acest SSD. Dacă nu ar fi vorba de legarea cablului SATA, cred că şi cei mai atehnici utilizatori ar fi în stare să îl facă să funcţioneze.

În primul rând, Dataplex este super uşor de folosit. E nevoie doar să „nextnextnext şi restart” şi asta-i tot.

În al doilea rând, dacă cumva este întrerupt curentul sau apare un BSOD, recovery-ul este mult mai deştept decât cel de la Intel. Dacă cumva Dataplex nu poate recupera şi sincroniza datele, te pune să dezactivezi caching-ul. Apoi reinstalezi Dataplex şi gata, ai iar caching. Partea cea mai bună este că în 2 minute era totul ca înainte.

 

ocz-synapse-02Hai să discutăm despre scenariile pe care le-am compus. În primul scenariu am observat o creştere substanţială de performanţă. Poate că există utilizatori ce ar înclina spre folosirea tehnologiei Intel. N-am niciun argument să vă împiedic să faceţi asta în afară de cel legat de dezastrul creat prin reinstalarea Windows-ului pentru că este nevoie de trecerea controller-ului SATA pe modul RAID, pe când la OCZ chiar nu contează în ce mod funcţionează controller-ul. Oricum, cele mai bune rezultate se obţin folosind AHCI.

Adevărata valoare o aduce acest SSD pe orice altă platformă. De exemplu, eu am trecut la Z68 tocmai pentru a folosi caching-ul. Dacă aş fi avut acest SSD la dispoziţie cu siguranţă nu mă mai deranjam să schimb placa de bază doar pentru atât.

Scenariul 2 este dedicat celor ce deţin SSD-uri cu capacităţi enorme dar dintr-o generaţie mai veche. Decât să dai banii pe un SSD SATA III cu capacitate mare şi viteze mari după ce oricum ai dat o grămadă de bani pe SSD-ul SATA II, în mod clar OCZ Synapse te va scăpa de această problemă cu un cost de n ori mai mic.

În scenariul 3 nu prea se încadrează bine Synapse. Adică în locul lui putem achiziţiona încă un HDD şi putem realiza un Array RAID 0 şi ajungem la aceaşi viteză dacă folosim HDD-urile pe care le-am utilizat eu. Totuşi, dacă nu dispunem de răbdarea necesară construirii unui Array RAID 0, Synapse se pretează şi în acest caz.

Indiferent cum am pune problema, OCZ Synapse este o soluţie extrem de versatilă şi nu trebuie judecată precum un SSD normal, ci ca un accelerator al HDD-ului cu viteze mari şi capacităţi mari.

 

Plusuri şi minusuri pentru OCZ Synapse Cache Drive 64GB

editors choice + Versatilitate
+ Uşurinţă în utilizare
+ Performanţă
+ Preţ

 

 

  • Cumpără OCZ Synapse de aici
Pages ( 6 of 6 ): « Previous1 ... 45 6

Similar Articles

2 thoughts on “Fă-ţi HDD-ul să prindă aripi – OCZ Synapse Cache Drive 64GB review

  1. OCZ a anuntat produse noi……….pana la urma stirea se confirma, am citit cu mare atentie articolul, chiar de 2 ori pe alocuri pana am inteles clar, desi nu e foarte clar ca rezultatul obtinut e cel de la hdd.
    Momentul ales pentru acest produs este perfect, toti detinatorii de SSD/SATA2 se gandesc sa urce pe SATA3 precum si hodorogu aici de fata. Nu mai vorbim de palma care o primste tehnologia intel similara care a iesit imatura pe piata MB.
    Ca de obicei arunc o bordura cu intrebari:
    1. In cazul utilizarii a 2 HDD in RAID 1 pentru maniacii care sufera cand pierd datele, sistemul mai poate functiona ?
    2. Ca orice jucator cajual, dar care executa cu placere, cateva jocuri alternativ, UT3, ST2, alte prostii si mai nou BF3. Suma lor depaseste 32 de giga. Oare ce se intampla cand suma programelor utiizate (mai des) este mai mare decat cei 32G disponibli pentru accelerarea transferului?
    3. Ar trebui pus in balanta cu scaderea pretului la SSD/SATA3 de 120G ?
    4. Personal as fi vrut un test cu SSD-ul pe sata 3 in pereche cu un HDD pe sata2, sa vedem si in combinatia asta sporul de performanta. Multi detin HDD-uri pe 2 dar au placi de baza noi.

    Toata treaba o face un soft, in viitor e posibil ca acest tip de configurare sa fie posibila si pe alte driveruri SSD, construite/achizitonate anterior sau tine si de constructia devicelui?

  2. salut

    am sa iti raspund punctual

    1. daca te uiti la pagina cu metodologie ai sa vezi screenshot-ul de setup. acolo va aparea Raid volume 1-2-3-x-y-z. am avut instalat windowsul cand controller-ul era setat pe raid, desi nu exista niciun array si dataplex a functionat fara probleme.

    2. cachingul nu functioneaza ca un copiator de foldere. sunt convins ca din UT3 tu folosesti sub 40% in termeni de spatiu ocupat. daca ai putea sa accesezi datele stocate pe synapse vei vedea ca ai doar hartile pe care le joci…de exemplu.
    3. da,e foarte important aspectul asta mai ales ca preturile se tot modifica
    4. am folosit pentru curiozitatea mea acelasi hdd conectat la port sata 2 si rezultatele sunt putin mai slabe dar similare.

    e posibil dar ma indoiesc.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.