De-a lungul anilor, Intel şi-a creat un renume şi, în egală măsură, un brand care poate fi considerat sinonim pentru calitate şi stabilitate. Nu ştiu dacă cineva ar vrea să mă contrazică, însă cred că este destul de clar faptul că Intel a reuşit mai mereu să se remarce faţă de competitorii săi prin produsele performante şi în ton cu cele mai noi tehnologii.

În ultimii câţiva ani, cei care au urmărit gama de SSD-uri disponibile şi felul în care a evoluat acest segment de piaţă, au putut remarca faptul că hard disk drive-urile continuă să fie favorizate din punct de vedere al capacităţii. Deşi “mai marii” pieţei au început deja să scoată SSD-uri cu capacităţi ce pot concura cu cele ale HDD-urilor, mai avem ceva de aşteptat până ce preţul sa poată fi comparat si el cât de cât.

Intel SSD 520 Series, nume de cod Cherryville, este noul SSD lansat publicului, cu care Intel se apropie cât mai mult de concurenţă. Lucrul care iese cel mai mult în evidenţă la această nouă serie este faptul că Intel a renunţat la controller-ul Marvell 9174, pe care l-a folosit la seria 510, şi a decis să folosească controller-ul SandForce 2281.

 

Specificatii

Să vedem întâi specificaţiile pentru toate modelele din această serie.

În această imagine se pot observa toate modelele disponibile în funcţie de capacitate dar şi diferenţa dintre ele.

 

Poze

 

  

În cutie regăsim bundle-ul standard alcătuit dintr-un adaptor pentru montarea SSD-ului împreună cu şuruburile necesare, cablurile pentru conectarea SSD-ului, un manual şi un CD cu instrucţiuni de instalare. Pe lângă toate acestea, în cutie se află şi un sticker foarte interesant, destul de măricel, pe care este inscriptionat „Speed Demon” împreună cu logo-ul Intel şi link-ul către site-ul Intel dedicat SSD-urilor. Pe cutie nu găsim prea multe informaţii tehnice sau specificaţii însă, cei 5 ani de garanţie oferiţi de Intel mi-au atras atenţia.

 

  

În termeni de aspect, seria 520 de la Intel se aseamănă foarte mult cu seriile mai vechi, şi anume SSD 510 şi SSD 320. Aşa cum face de obicei, Intel îşi echipează SSD-urile cu o carcasă de aluminiu care are o înălţime de numai 7 milimetri peste care a fost adăugată o ramă de plastic ce permite montarea în suporturi care necesită SSD-uri de 9,5 mm.

 

  

Pe lângă cele patru găuri destinate montării SSD-ului şi mufele de alimentare şi conectare SATA3, partea inferioară este cât se poate de simplă, fără nici un sticker, doar metalul mat din care este construită carcasa SSD-ului.

 

Aşa cum am menţionat mai înainte, Intel SDD 520 este construit în jurul unuia dintre cele mai performante controllere de pe piaţă şi anume, SF-2281 de la SandForce. Alături de acest controller se regăsesc 16 cipuri de memorie flash NAND pe 25 nm. Capacitatea totală a acestui SSD este, de fapt, de 256 GB (16 x 16GB), iar cei 16GB care rămân sunt folosiţi de către controller-ul SandForce pentru a asigura o stabilitate şi o performanţă pe termen cât mai lung.

Astfel, cu o interfaţă SATA 3 şi memorie IMFT NAND fabricată pe 25nm, în combinaţie cu viteza mare oferită de controller-ul SandForce, Intel SSD 520 ajunge la viteze mult mai mari faţă de seriile anterioare.

  

 

Şi, ca să intrăm în pâine, vom trece la partea serioasă a lucrurilor ca să vedem rezultatul acestei colaborări între Intel şi SandForce şi să testam Intel SSD 520 care completează popularul controller SF2281.

 

Platforma de test

Pentru acest test am ales să folosim ca şi comparaţie un SSD Kingston Hyperx 240GB.

Testele efectuate ambelor SSD-uri au fost realizate pe o platformă de gaming cu configuraţia următoare:

  • CPU: Intel i7 2600k răcit cu Schyte Ninja 2
  • MB: GIGABYTE Sniper M3
  • RAM: 2*2 Kingston HyperX T1 @ 2133Mhz KHX2133C9AD3T1K2
  • SSD: Kingston HyperX SH100S3B 240GB, Intel 520 Series 240GB
  • GPU: NVIDIA GTX 680
  • PSU: Sapphire PurePower 950W
  • OS: Windows 7 Ultimate SP1 şi ForceWare 301.10

Ţinând cont că ambele SSD-uri au acelaşi controller, SandForce  2281, această comparaţie este cea mai bună posibilă. Acum să vedem cum s-au descurcat în teste.

 

Teste

Ţineţi minte că în imaginile din stânga veţi regăsi mereu SSD-ul Intel 520, iar în cele din dreapta SSD-ul Kingston HyperX.

 

AS SSD  

  

După cum se poate observa, SSD-ul Kingston HyperX este puţin mai rapid la citire faţă de cel Intel, dar la scriere lucrurile nu stau aşa de bine pentru Kingston. Viteza de scriere a SSD-ului Intel este semnificativ mai mare decât cea a SSD-ului Kingston. O altă diferenţă ceva mai mare este şi timpul de acces la citire a 520-ului, aceasta fiind cu peste 100ms mai mică.

 

AS SSD Copy-Benchmark

  

La testul de copiere observăm că SSD-ul HyperX este considerabil mai rapid decât cel Intel atunci când vine vorba de fişiere mari. În schimb, la fişiere mici (programe şi jocuri), SSD-ul Intel este ceva mai rapid. Cu toate acestea, diferenţa nu este aşa de mare, aşa cum se poate observa la testul ISO.

 

ATTO Disk Benchmark 

  

În testul ATTO, lucrurile stau total în favoarea SSD-ului Kingston, acesta fiind mai rapid din toate punctele de vedere.

 

CrystalDiskMark  

  

Rezultatele obţinute în testul CristalDiskMark sunt asemănătoare cu cele de la AS SSD, unde SSD-ul Intel este mai rapid la scriere, pe când cel Kingston este mai rapid la citire.

După ce am rulat aceste teste, rezultatele sunt destul de clare. SSD-ul Intel 520 este mai rapid la scriere pe când cel Kingston HyperX este mai rapid la citire.

Aşa cum am menţionat şi mai sus, lucrurile sunt destul de clare, dacă ţinem cont că diferenţa de preţ nu este una aşa de mare; totul de depinde de nevoile utilizatorului. Dacă aveţi nevoie de un SSD pe care să copiaţi în mod constant, atunci clar SSD-ul Intel 520 este mai avantajos. În cazul în care scopul folosirii unui astfel de SSD este pentru instalarea unui sistem de operare, a câtorva programe şi jocuri, atunci operaţiunea de citire de pe un SSD este mai importantă şi implicit Kingston HyperX este alegerea mai avantajoasă.

Se vede clar upgrade-ul pe care Intel l-a obţinut prin folosirea controller-ului SandForce 2281, un pas bun făcut de Intel pentru a intra în top la acestă categorie. Sincer să fiu nu mă aşteptam ca Intel 520 Series să fie mai performant ca SSD-ul Kingston HyperX la vreun capitol.

Per total Intel SSD 520 Series reuşeste să susţină afirmaţia pe care am făcut-o la începutul articolului, însă preţul de 1600 Lei este cam mare.

 

Plusuri şi minusuri pentru Intel 520 Series SSD 240GB

+ Performanţă
+ Design
+ Bundle

– Preţ

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.