Recent, Kingston au scos pe piata acea bestie numita Predator. Totusi, acel SSD este atat de rapid si de scump incat Vasilica nu poate sa fie interesat de el. Doar cand il vede asociat cu rate de transfer astronomice ii e frica ca si pretul este tot unul astronomic. Asa si este si tocmai din acest motiv a aparut pe piata Savage, SSD-ul despre care veti afla totul in cele ce urmeaza.

Savage a fost pentru o perioada de timp o serie Kingsotn in care se regaseau doar memorii. Extinderea si catre SSD-uri era destul de logica si unii oameni din domeniu chiar se asteptau la acest lucru mai ales ca un scenariu similar l-am vazut aplicat si pe seria de memorii Fury.

Ca sa fie mai usor de inteles am sa va explic succint despre fiecare serie.

In seria Fury se regasesc memorii si SSD-uri care se adreseaza utilizatorilor  care nu au prea multe fonduri la dispozitie. Frecventele memoriilor si ratele de transfer ale SSD-urilor din aceasta serie sunt decente, dar nu cele mai bune. Totusi, preturile produselor din seria Fury sunt chiar atractive.

In seria Savage se regasesc produse ale caror performante se intersecteaza cu cele ale celor din seria Fury, insa in segmentul superior. Performantele produselor din seria Savage creste pe masura ce pretul creste insa si in aceasta serie exista o limita de bun simt, adica pretul lor nu ajunge sa fie unul astronomic tocmai pentru ca se adreseaza segmentului de mijloc al pietei componentelor de PC. Produsele din seria Savage pot fi numite performante, insa si ele se incadreaza intr-un segment de pret care le face atractive.

Iar seria Predator include cele mai bune produse din oferta HyperX. Desi nu gasim in aceasta serie cele mai mari frecvente de piata, produsele Predator se adreseaza segmentului high-end.

Kingston HyperX Savage SSD 240 GB & 480 GB

 

Specificatii

Acum ca am clarificat cui se adreseaza seria Savage, putem merge mai departe sa discutam un pic si despre cifrele din spatele celor doua SSD-uri pe care le analizam. Cele doua SSD-uri pe care le testam au capacitati de 240GB si 480GB si diferente majore intre ele nu exista in termeni de performanta. Totusi, pretul per gigabyte este mai avantajos la varianta care ofera o capacitate mai mare. Asa a fost intotdeauna la orice producator.

Kingston HyperX Savage SSD 240 GB & 480 GB

 

  • Form factor: 2.5″
  • Interfata: SATA 3.0
  • Capacitati: 120, 240, 480, 960 GB
  • Controller: Phison PS3110-S10
  • Consum: 0.39W Idle / 0.5W Avg / 1.4W (MAX) Read / 4.35W (MAX) Write
  • Dimensiuni: 100.0mm x 69.9mm x 7.0mm
  • Greutate: 120GB, 240GB, 480GB – 96g, 960GB – 92g

Controller-ul Phison PS3110-S10 are niste specificatii foarte interesante, insa cel mai important atribut al lui este pretul. In vreme ce majoritatea SSD-urilor cu specificatii similare au preturi relativ mari, cele care integreaza acest controller au un pret ceva mai mic.

In ceea ce priveste pachetul SSD-urilor Savage de la Kingston, acestea sunt bogate ca de obicei si gasim in el atat acel super util rack extern care a fost actualizat si este acum compatibil cu standardul USB 3.0, cat si o surubelnita cu varfuri interschimbabile pentru a nu intampina dificultati la instalare. Nu am putut sa nu remarc faptul ca acum au inclus doar capetele cruce. Asa ca daca vrei sa desfaci SSD-ul si sa pierzi garantia, ei nu iti pun la dispozitie unealta neceseara.

Kingston HyperX Savage SSD 240 GB & 480 GB

 

Galerie foto

 

Platforma de test

Platforma de teste este aceasi pe care o folosim cam pentru toate componentele. Este alcatuita din piese foarte populare tocmai pentru a-si putea face idee oricine despre cum ar functiona o anumita componenta.

Kingston HyperX Savage SSD 240 GB & 480 GB

Componentele folosite pentru testarea SSD-urilor HyperX Savage 240 si 480GB sunt urmatoarele:

  • Placa de baza: Gigabyte Z97N Gaming G1
  • Procesor: Intel Core i7 4790K
  • Memorie RAM: 2×4 GB Kingston HyperX Savage 2400 MHz
  • Placa video: Nvidia GeForce GTX 980
  • Stocare: SSD ADATA SP610 512 GB pentru Windows, HyperX Savage 240 & 480 GB
  • Sursa: Enermax Platimax 1500W

 

Teste sintetice

In screenshot-urile de mai jos veti regasi intotdeauna varianta de 240 GB in stanga, iar cea de 480 GB in partea dreapta.

 

AS SSD Benchmark

asssd asssd

 

ATTO Disk Benchmark

atto atto

 

CRYSTALDISKMARK

crystal crystal

 

Sumar teste sintetice

AS SSD 4K Read/Write

as 4k

 

CrystalDiskMark Sequential Read/Write

crystal seq

 

Adobe Premiere Pro CS6 render time

Este cel mai important test dintre toate pe care le-am rulat. Acelasi test l-am rulat si pe SSD-ul Predator de la Kingston, care este o bestie in materie de viteza, si drept urmare rezultatele pot fi comparate foarte frumos pentru ca este vorba de aceasi platforma de test.

adobe savage

HDD-ul este in graficul de mai sus strict pe post de referinta. Rezultatele oferite de cele doua SSD-uri HyperX sunt foarte apropiate si spre surprinderea mea sunt ceva mai bune decat ale modelului Vector 180 care se descurca excelent in majoritatea testelor.

 

Concluzii

Trebuie sa recunosc ca am fost sceptic in privinta controller-ului Phison inca de cand acesta a aparut. Totusi, dupa ce am rulat toate testele noastra m-am convins ca este capabil sa tina pasul chiar si cu Barefoot 3 M00 din OCZ Vector 180. Il compar cu acel controller deoarece OCZ au investit destuld emutle resurse in dezvoltarea.

In ceea ce priveste pretul modelelor pe care le-am testat, ei bine, acestea nu sunt cele mai mici de pe piata pentru aceste capacitati. Dar nici nu ma asteptam la asta vand in vedere ca seria Savage este una destinata clasei de mijloc. Am facut mai jos niste calcule pentru voi, folosind preturile de la PC Garage. Evident ca acestea pot aparea si la preturi mai bune la diferite promotii, dar am folosit preturile intregi ale acestor produse si am inclus si ambele variante, atat Upgrade Bundle (ca cel pe care l-am testat noi, cat si varianta simpla care are un pret ceva mai bun.

De asemenea, am inclus in calcule si SSD-ul OCZ Vector care noua ne-a placut foarte mult atat pentru performanta in testele 4K cat si pentru serviciul ShieldPlus.

  • HyperX Savage 240 GB – 2.17 Lei/GB
  • HyperX Savage 240 GB Upgrade bundle – 2.48 Lei/GB
  • HyperX Savage 480 GB – 1.97 Lei/GB
  • HyperX Savage 480 GB Upgrade bundle – 2.22 Lei/GB
  • OCZ Vector 180 240 GB – 2.75 Lei/GB
  • OCZ Vector 180 480 GB – 2.24 Lei/GB

Asa ca poftim preturile pe intelesul tuturor. De departe modelul de 480 GB este cel mai avantajos, insa asta nu inseamna si ca este accesibil. Din lista de mai sus, cea mai buna achizitie ramane Savage in varianta de 240 GB, insa doar atunci cand este la promotie si are pretul sub 500 Lei. Adica undeva la 1,83 Lei/GB.

In momentul publicarii articolului PC Garage il avea la pretul de 438 Lei. La acest pret chiar e o afacere.

editors choice

+ Performanta
+ Continut pachet
+ Poate fi achizitionat fara accesorii
+ Temperatura

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.