Mediile de stocare rapide și de capacitate sporită sunt la mare căutare în ziua de azi. Iar o gamă cât mai largă de astfel de produse din care poți alege este mai mult decât bine-venită. Kioxia Exceria Pro este un SSD performant gata să se lupte cu competiția pentru a ajunge în sistemele voastre.

De această dată ne vom aținti atenția asupra unui SSD produs de o companie relativ tânără. Kioxia a apărut oficial undeva prin 2018-2019 ca urmare a inițiativei celor de la Toshiba de a-și vinde departamentul de memorii și SSD-uri, cunoscut până la momentul respectiv sub numele de Toshiba Memory. Kioxia Exceria Pro 2TB review | WASD

Actual vorbind, Kioxia produce propriile memorii flash in-house, atât pentru propria gamă de medii de stocare, cât și pentru alte branduri de renume precum Western Digital sau SanDisk.

Ce este Kioxia Exceria Pro 2TB?

Până la apariția modelului Exceria Pro, gama de SSD-uri oferite de Kioxia utiliza interfața PCI-E 3.0 x4. Exceria Pro este primul SSD cu interfață PCI-E 4.0 x4 produs de Kioxia, totodată fiind și cel mai rapid mediu de stocare din oferta acestora.

ModelKioxia Exceria Pro
Greutate8 grame
Capacitate2 TB
InterfațăNVMe 1.4 PCI-E 4.0 x4
Viteză maximă citire secvențială7.300 MB/s
Viteză maximă scriere secvențială6.400 MB/s
FormatM.2 Type 2280-S2-M
Dimensiuni80.15 x 22.15 x 2.23 mm
NANDBiCS FLASH TLC
Alimentare3.3 V ±5 %
TDPavg. 8.9 W
TBW / MTFD800 TB / 1.5 M ore
Garanție5 ani

Exceria Pro 2TB este un SSD rapid, puternic și performant pe poate planurile. SSD-ul este dotat cu un controller Phison E18, model popular regăsit pe SSD-uri de top precum Corsair MP600 LPX, Samsung 980 Pro 1 TB și 2 TB, Sabrent Rocket 4, Silicon Power US70 1TB sau XPG GAMMIX S70.

Totalitatea capacității de stocare este obținută prin alăturarea a 4 module de memorie flash NAND BiCS5 TLC, a câte 500 GB fiecare. NAND-urile BiCS5 sunt dezvoltate intern de Koxia și sunt construite pe 112 straturi.

Nu în ultimul rând, Exceria Pro beneficiază de pe urma unui IC de memorie DRAM Hynix DDR4 cu capacitatea de 2 GB.

Cu toate că vitezele de operare sunt foarte ridicate, Kioxia au ales să nu includă un radiator sau vreun element de dispersare al căldurii alături de Exceria Pro. Nici sticker-ul de pe IC-uri nu cuprinde inserții metalice. În orice caz majoritatea, dacă nu chiar toate, plăcilor de bază cu interfață NVMe PCI-E 4.0 sunt deja echipate cu radiatoare peste port-urile respective.

Kioxia au ales să meargă pe design single-sided, chiar și pe modelul de 2TB pentru a menține toate punctele fierbinți pe fața peste care se montează în mod normal radiatorul, facilitând astfel menținerea unei temperaturi cât se poate de scăzute.

PCB-ul lui Exceria Pro este cel mai probabil obținut prin out-sourcing din moment ce verso-ul prezintă contacte pentru adăugarea unor module de memorie sau DRAM suplimentare.

 

Teste

Metodologie testare PC & PS5

Kioxia Exceria Pro 2TB review | WASD

În primă fază SSD-ul va fi montat într-o consolă PS5 și vom utiliza jocurile Gran Tursimo 7 și Ratchet&Clank Rift Apart în scopul testării. Aceste jocuri vor fi mutate din memoria internă pe SSD și înapoi măsurând timpii de transfer pentru a putea determina viteza medie atinsă.

Ulterior vom măsura timpul de lansare ai jocului Ratchet&Clank Rift Apart. Acesta va fi măsurat din momentul pornirii aplicației până la primirea primul input de la controller.

În cea de-a doua parte a testării vom monta SSD-ul în platforma de test și vom rula următorul set de benchmark-uri: CrystalDiskMark, ATTO Disk Benchmark și AS SSD.

Platforma de test cuprinde următorul set de componente:

  • CPU: Intel Core i7 12700KF
  • GPU: Gigabyte RTX 3070
  • RAM: 2x 16GB Corsair Vengeance DDR5 @5200 MHz
  • MB: Asus ROG Maximus Z690 Formula
  • SSD: Kingston Renegade 2TB
  • PSU: Corsair H850i
  • Cooler: Corsair H100i Elite LCD

 

PS5

Timpii de mutare pentru cele două jocuri sunt foarte buni, Kioxia Exceria Pro egalând modelul Corsair MP600 LPX.

În cazul lui GT7 s-a obținut o viteză de transfer de aproximativ 1.3 GB/s pentru mutatul din memoria internă pe SSD, iar în cazul mutatului înapoi s-a obținut viteza medie de 236 MB/s.

Ratchet&Clank Rift Apart este un joc cu o dimensiune ceva mai mică decât GT7, având aproximativ 34 GB. Viteza medie pentru mutatul jocului din memoria internă pe SSD este de aproximativ 1.16 GB/s, iar viteza medie pentru mutatul înapoi în memoria internă este de 220 MB/s.

Comparând Exceria Pro cu restul modelelor de SSD-uri testate de noi, putem observa cum acesta se ridică la nivelul așteptărilor, egalând și chiar depășind modelul Corsair MP600 LPX. Altfel zis, Exceria Pro este unul dintre SSD-urile care interacționează cel mai bine cu consolele PS5.

PC

Rezultatele obținute în testele sintetice sunt relevante deoarece validează promisiunile de performanță ale producătorului.

 

Temperatură

Kioxia Exceria Pro 2TB review | WASD
Temps – 30 min – Bart’s Stuff Test Seqential

Pentru a determina temperatura maximă pe care o poate atinge Kioxia Exceria Pro am rulat Bart’s Stuff Test pe modul secvențial utilizând blocuri de 512 MB. După aproximativ 30 de minute de rulare, temperatura maximă atinsă de acest SSD, având radiatorul plăcii de bază atașat, a fost de 62°C, temperatura medie fiind de 59-60°C. Ținând cont de faptul că am utilizat radiatorul integrat al plăcii de bază rezultatele sunt chiar foarte bune. Pe toată durata rulării SSD-ul nu a intrat în thermal throttling rămânând permanent în parametrii optimi de funcționare.

Am încercat rularea aceluiași test fără radiator, însă în primul minut de la start, Exceria Pro a atins temperaturi foarte mari, apropiate de 80°C și a intrat în thermal throttle, devenind de principiu inutilizabil. În orice caz, de notat este faptul că SSD-urile ce utilizează interfața PCI-E 4.0 x4 NVMe nu sunt destinate utilizării fără radiator.

 

Verdict

Koxia Exceria Pro 2TB este primul SSD din gama de medii de stocare produse de Kioxia ce funcționează utilizând interfața PCI-E 4.0. De asemenea, NAND BiCS5 cu care este dotat acesta este produs in-house de către producător, fiind de tip 3D TLC cu 112 straturi.

În interiorul unei console PS5 performanțele sale sunt comparabile, ba chiar puțin mai bune decât al modelului Corsair MP600 LPX, iar în cadrul unui sistem de tip PC, acesta își poate menține performanțele fără probleme atâta timp cât este răcit de un radiator. Kioxia au decis ca toate SSD-urile din gama Exceria Pro să aibă toate cipurile pe partea superioara a PCB-ului pentru a transferul de căldură dintre componente și radiator, adesea sloturile M.2 de pe o placă de bază fiind răcite doar pe partea superioară. Cu toate acestea, Exceria Pro nu este livrat cu un sistem de răcire, asigurarea unuia fiind din partea utilizatorului sau a plăcii de bază pe care va fi montat. În schimb dacă plănuiești să îl utilizezi într-o consolă PS5 nu vei avea această grijă din moment ce Sony au gândit suficient de bine metoda de răcire pentru extensia de stocare pe care o pun la dispoziție.

La momentul publicării articolului poți achiziționa un SSD Kioxia Exceria Pro 2TB la prețul de 1990 Lei.

Great for gaming WASD Award

Review overview
Summary Kioxia Exceria Pro este un SSD performant gata să se lupte cu competiția pentru a ajunge în sistemele voastre, cu toate acestea el nu este echipat cu un radiator din fabrica, deci va trebui sa ii asiguri unul.
4.5
Tagged

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.