Considerand preturile care sunt acum in piata pentru SSD-uri,  aceasta componenta este must have in orice PC ce nu este destinat doar navigarii pe internet.

Si preturile foarte joase din ziua de azi sunt usor de explicat. Cererea este imensa, sunt multi producatori ce si-au lansat astfel de produse si acum se bat in preturi ca sa ciupeasca un procent cat mai mare din cota de piata.

Seagate este intr-o situatie aparte, la fel ca si Western Digital, pentru ca pe vremea HDD-urilor erau niste colosi. Insa cu lansarea SSD-urilor, parea ca au pierdut trenul. Insa se pare doar ca s-au urcat tarziu in el, iar acum alearga prin vagon sa ajunga cat mai in fata. Iar acum ofera atat produse de buget, pe SATA si pe M.2, dar si produse performante si evident, ceva mai costisitoare.

Iar cum azi vorbim de un produs performant, anume Firecuda 510 1 TB, nu-mi ramane sa constat daca Seagate poate recupera acum terenul pierdut.

SSD M.2 NVME Seagate FireCuda 510 1 TB review | WASD

 

Ce este SSD M.2 NVME Seagate FireCuda 510 1TB

La CES 2019 Seagate a lansat Firecuda 510 cu o capacitate de 1 TB si 2 TB. Ignorand capacitatea de stocare, diferentele tehnice intre ele sunt destul de miniscule, diferenta cea mai importanta pare a fi ca versiunea de 2 TB are viata mai lunga.

Deci, Firecuda 510 1 TB este un SSD M.2 NVMe, ce vine cu controller Phison PS5012-E12, iar NAND-urile sunt Toshiba 64L 3D TLC.

 

SSD M.2 NVME Seagate FireCuda 510 1TB - AS SSD

 

 

Platforma test

Componente folosite

Procesor: Intel Core i9 9900K @ 5 GHz

Placa de baza: MSI MPG Z390 Gaming Pro Carbon

Memorie RAM: Corsair Vengeance RGB PRO White 32GB DDR4 @ 3000MHz

Placa video: Gigabyte Aorus RTX 2080 Xtreme Waterforce

Stocare: Samsung EVO 960 250GB

Sursa: Seasonic X-series 1250W

Racire CPU: Corsair H150i Pro

Carcasa: Thermaltake Core P3

SSD M.2 NVME Seagate FireCuda 510 1TB Review | WASD

 

Teste sintetice

As SSD

 

CrystalDiskMark

 

Atto Disk Benchmark

 

Verdict

SSD-ul Seagate FireCuda 510 1TB este vizibil mai rapid decat batranul meu Samsung Evo 960. Bine, nu stiu de ce-i zic batran ca acum aproximativ un an si jumatate l-am cumparat, am dat o galagie de bani pe el si acum este depasit complet. Iar lucrul asta ma pune pe ganduri sa-l inlocuiesc, mai ales ca Intel n-are PCIe 4.0 ca sa ma duc spre o stocare si mai rapida.

Este regretabil insa faptul ca nu exista si o versiune Firecuda de 500 GB. Sa dai din senin 1111.41 lei, cat costa in momentul de fata la PC Garage, pare putin cam mult. Insa cum suntem ceva mai multi care fie preferam sa mai ramanem pe Intel, fie combo-ul pentru platforma x570 + SSD pe PCIe 4.0 este destul de costisitor, varianta Seagate poate fi una demna de luat in calcul.

Cu siguranta este cel mai rapid SSD PCIe 3.0 ce mi-a trecut pe mana pana-n momentul de fata. Dar este si cel mai scump. Si este destul de clar ca acest SSD concureaza chiar si cu „vedeta” Samsung Pro 970. Insa daca ne uitam la pret, produsul oferit de catre Seagate pare mai atractiv.

 

SSD M.2 NVME Seagate FireCuda 510 1 TB review | WASD

 

Iar vestea buna este ca producatorii vechi, ce erau cunoscuti mai mult pentru HDD-uri n-au ramas indiferenti si arata ca se pot lua la tranta cu branduri precum Samsung, Kingston sau Corsair, ce pare ca au acaparat complet acest segment de produse din piata. Daca as fi in locul lui Seagate, as scoate Firecuda 510 pe 250 GB si 500 GB, doar ca sa ma joc cu competitorii.

Acum sunt curios sa vad si un SSD PCIe 4.0 de la Seagate. Daca trendul este tot aseamanator, prevad cel putin o perioada interesanta pe piata de SSD-uri, unde s-ar putea sa se schimbe polii de putere. Vedem ce mai aduca Asbis, caci si acesta tot de la ei a venit.

Review overview
Summary O gura de aer pe piata de SSD-uri. Era nevoie de inca un candidat potent, pentru ca alegerile erau oarecum limitate pe acest segment.
5
Tagged

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.