Tocmai s-a ridicat NDA-ul pentru una din cele mai interesante chestii lansate pentru notebook-urile de gaming. Recunosc că titlul produce semne de întrebare, dar dacă ne concentrăm atenţia strict asupra notebook-urilor pe care se vor juca jocuri din când în când chiar asta face această tehnologie. Pe vremea când am folosit desktop replacement-ul Alienware M17x sau laptop-ul de gaming Asus G60 chiar ma enervasem de modul în care decurgeau lucrurile atunci când voiam să lucrez. Ambele erau atât de enervante încât mă făceau să trec să lucrez tot pe desktop.

Acum, acest Optimus face exact ceea ce ar fi trebuit să facă un utilizator fără să îl ia durerea de cap, să schimbe de pe placa video dedicată pe placa video integrată. Cum poate ajuta acest lucru? Păi în mai multe feluri. De exemplu, imediat după ce rulezi o aplicaţie 3D poţi să lucrezi fără să stai cu gândul că GPU-ul puternic consumă bateria fiind în idle. În al doilea rând nu mai pierzi timpul să stai să cauţi pe ce să click-uieşti ca să faci asta sau să dai restart dacă foloseşti prima metodă de switch de la IGP la GPU.

Una peste alta, ajută enorm de mult. Atât de mult încât se poate ajunge la utilizarea unui singur notebook atât pentru joacă cât şi pentru lucru fără a mai avea vreo grijă pentru consumul bateriei rapid în condiţii office.

Cum funcţionează vă întrebaţi? Cam în acelaşi fel în care funcţionează şi profilele pentru SLI, când detectează că se încarcă o aplicaţie porneşte sau nu GPU-ul şi opreşte IGP-ul în funcţie de setarea profilului.

Chestia cu folosirea de profile nu este un downside deloc pentru că nu trebuie să stai să downloadezi manual profile pentru fiecare aplicaţie în parte. Totul se va întâmpla prin update-uri automate, sau dacă NVIDIA va întârzia cu apariţia unui profil, acesta poate fi creat manual de către utilizator prin selectarea executabilului şi parametrii de pornire. Veţi vedea totul mult mai clar în pozele de mai jos. Explicaţiile le găsiţi după ce măriţi pozele.

 

Cum functioneaza

 

În această imagine avem paşii care trebuiesc urmaţi pentru a juca un joc. În partea stângă cei pentru metoda clasică iar în partea dreapta ce se întâmplă în cazul notebook-urilor cu Optimus.
Schema după care funcţionează Optimus. Se poate observa că atât CPU-ul cât şi GPU-ul+MCH-ul sunt sub aceaşi pastilă, de aici reiese foarte clar că Optimus va putea fi folosit doar în cazul în care este folosit un procesor i3, i5 sau i7 mobile în combinaţie cu un GPU dedicat de la NVIDIA

 

Ceea ce vedeţi în poza asta se va şi întâmpla. GPU-ul NVIDIA va fi folosit doar când este nevoie, în rest pentru task-urile office va fi folosit IGP-ul Intel.

 

Produse disponibile

După cum deja ştiţi, Asus sunt foarte agresivi când vine vorba de integrat tehnologii noi. Nu e de mirare că sunt şi primii care îşi anunţă notebook-urile dotate cu Optimus.

 

N61JV alb şi maro

 

N82

 

U30Jc

 

UL50

 

Ne putem aştepta ca în viitorul apropiat să fie o adevărată invazie de produse cu NVIDIA Optimus întrucât costurile de implementare nu sunt ridicate precum cele de la vechea metodă de switching. De asemenea, NVIDIA a mai spus şi că toate GPU-urile pe care le va lansa de acum înainte pentru segmentul mobile vor fi compatibile cu această tehnologie.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.