Mărimea contează, dar uneori nu, iar alteori da și din când în când îți dorești să fie o idee mai mic. Vorbesc despre monitorul între ghilimele de 42 inci de la Asus. Un OLED absolut senzațional pentru utilizat ocazional.

V-am povestit aici experiența mea cu LG C2 și aici pe cea cu Samsung Neo QLED tot de 42 inci. E o dimensiune mișto. Îți deschide noi posibilități chiar și în ceea ce privește amenajarea spațiului din jurul acestui mastodont pe care îl poți utiliza și de aproape.

Dar acolo testasem două TV-uri ce pot fi folosite și pe post de monitor pentru PC. Asus vin cu un monitor de gaming. Adică nu e smart TV.

 

Ce este Asus OLED PG42UQ?

Este un monitor OLED cu dimensiune de 42 inci. Nu este Smart TV precum LG C2 sau Samsungul Neo QLED despre care am amintit. Printre diferențiatorii Asus se mai numără și frecvența de reîmprospătare. De 138 Hz. Chiar m-au făcut curios să văd cum arată în slow motion. Căci la 120 Hz știm cum arată.

Asus ROG Swithc PG42UQ

Asta înseamnă că vine dotat în direcția PC gaming. Din acest motiv are caracteristici pentru streameri sau whatever ca USB în bezelul de sus precum și filet pentru montat braț de cameră video (vezi galeria foto).

E greu să îți imaginezi cumva o astfel de integrare pe un LG C2. Și nici n-ar avea rost. Este un TV. Nu-ți pui camera video deasupra TV-ului. Sau mă rog. Eu nu.

Revenind la PG42UQ, deși piciorul arată ca al unui monitor normal, acesta este de fapt o talpă. De Yetty. Sau de Big Foot. Este enormă și de departe cel mai prost gândită din tot ce am testat până acum. Mouse-ul meu lovea întotdeauna de piciorul stâng al monitorului.

Și asta se întâmplă pentru că au vrut să rezolve mai elegant ceea ce Samsung au transformat într-o tablă enormă și curbă. Și sincer să fiu soluția Asus arată foarte bine. Mai bine decât tabla Samsung. Dar ai nevoie de mult material ca să muți toată greutatea din zona centrală (cele 4 șuruburi) până unde se întind picioarele și oferă echilibru monitorului. LG au rezolvat-o de departe cel mai elegant, dar au și cel mai ușor TV dintre cele trei în discuție. Dar două piciorușe laterale oferă și echilibru, dar și spațiu pentru un mousepad și tastatură.

Cu PG42UQ de la Asus am fix 20 cm de mousepad disponibil când folosesc o tastatură tenkeyless. Poate din motivul acesta tot loveam cu mouse-ul în picior. No problem, îl dau mai în spate. Sau îl pun pe suport.

Am remarcat de multă vreme această problemă a monitoarelor de gaming, în majoritatea cazurilor. Picioarele sunt proiectate fără să se țină cont de existența tastaturii și mouse-ului în scenariu de utilizare.

Dar, din fericire mai toate monitoarele din ziua de azi au suport VESA și îl poate fi instalat pe braț sau suport.

OLED-ul Asus PG42UQ vine și el echipat cu 4 găuri de șurub. Și astfel se poate instala pe un suport 200×200 mm. La fix pentru morocănoșii ca mine cărora nu le convin cracii lungi.

În mod evident, pentru a-mi face o idee despre el am sa îl trec prin toate scenariile mele de utilizare și asta include și jucatul cu volanul. Una dintre activitățile cele mai plăcute cu un display de așa dimensiune.

 

Meniul monitorului Asus ROG Swift OLED PG42UQ

Galerie foto

 

Teste Input lag

Metodologie testare

Așa cum am descris și în acest articol, metodologia de testare a suferit o serie de schimbări de-a lungul timpului pe masură ce tot descopeream neajunsuri. Argumentările le gasiți în articolul indicat acum două propoziții.

Așadar, pentru a putea număra milisecundele scurse din momentul în care mouse-ul începe să se deplaseze pe mousepad până în momentul în care monitorul afișează mișcarea folosim o camera video Sony RX100 Mark Va ce poate filma la 1000 fps. Asta înseamnă că fiecare cadru al filmării reprezintă o milisecundă.

 

Pentru a deplasa mouse-ul într-o manieră repetitivă ne folosim de „electrocorditor” un ciocan cablat la un LED ce se aprinde în momentul în care ciocanul împinge mouse-ul.

 

Jocul folosit pentru testarea standard este CS:GO cu framerate-ul blocat la 400 cu rezoluția 1920×1080 și detaliile setate la minim. Singura diferență între demonstrația de mai jos și realitate este că în teste folosim cuțitul întotdeauna.

Cadrul 199 reprezinta momentul in care circuitul se inchide; frame-ul 200 reprezinta inceputul deplasarii mouse-ului pe pad; frame-ul 210 reprezinta momentul in care actiunea este afisata pe ecran

Bineințeles, toate tehnologiile suplimentare au fost dezactivate pentru realizarea testelor de input lag.

PC-ul pe care rula CS:GO este echipat cu urmatoarele componente:

 

Rezultate input lag

 

 

Iar dacă ne uităm la toate valorile medii pe care le avem cu toate monitoarele testate de noi, ajungem la acest grafic:

 

 

 

Verdict

În ceea ce privește utilizarea lui pe post de monitor pentru PC în activitățile zilnice pot spune că m-a făcut să mă îndepărtez de PC. Mi-am dat seama că în toată perioada cât l-am avut pe birou am utilizat PC-ul mai puțin timp. Foarte posibil din cauza inconvenientelor cu mouse-ul. Cert este că la volan s-a dovedit a fi de departe cel mai mișto dintre toate pe care le-am pus pe standul cu volan. Bine, singura diferență pe care am sesizat-o față de C2 a fost doar la capitolul luminozitate.

Cumva, modelul Asus poate susține luminozitatea mai ridicată și în cazul Assetto Corsa se transofrmă totul într-o experiență de condus ceva mai plăcută. Oricum, utilizarea unui ecran foarte mare pentru acest joc va schimba experiența în bine. Doar că pălește în fața unei căști VR bune. Atât în materie de cost, cât și ce faci efectiv într-un joc de racing cu o cască VR. Că vezi în toate părțile folosindu-ți capul este poate cel mai mare câștig. Căci te face mai repede să ți se pară căești în mașină decât o face un ecran plat.

Așadar, Asus PG42UQ își are scopul de a te scăpa de un setup de multe monitoare mici și urâte pe un birou mare. Adesea am simțit nevoia să concentrez mai totul într-un sfert al lui și restul și poate din motivul acesta m-am simțit ușurat când am trecut înapoi la 24 inci 240 Hz. Cumva m-am bucurat că am terminat testele pentru că acest monitor chiar nu are loc în viața mea, e prea mare pentru orice aș încerca să fac cu el. Mai ales că acum prefer să conduc în GT7 cu PSVR2 și nevoia mea de un ecran mare în spațiul meu este fix zero.

Dar văd foarte multe scenarii de utilizare pentru streameri și non gameri ce folosesc mai multe monitoare. Și mai suportă și PIP și PBP.

E un monitor foarte mișto pentru cine își permite să fluture 9500 Lei doar pentru display.

Review overview
Summary Monitor OLED excelent, dar inaccesibil.
4.5
Tagged

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.