Nimic din cadrul acestui articol nu ar trebui sa reprezinte o noutate pentru cineva care foloseste PC-ul pentru gaming. Adica 144 Hz avem de aproape un deceniu pe piata. Panouri IPS care pot reproduce mutle culori…la fel, avem din totdeauna. Doar ca acum e din ce in ce mai subtire granita dintre refresh mare si culori multe.

Asa ca ce rost ar mai avea sa va povestesc despre un monitor ce se incadreaza intr-o zona mediocra pentru anul 2021?

Ei bine, pretul.

Monitoarele de gaming cu panou IPS si multi Hz au reusit sa coboare pana in zona de pret ~200 €.

Fix asta se intampla si cu ViewSonic XG2705. Asta il caracterizeaza cel mai bine – un pret bun.

ViewSonic XG2705 review | WASD

Dar in cele ce urmeaza vom afla si daca merita acei 200 €. Daca intr-adevar este un monitor bun de gaming sau doar un alt monitor.

 

Ce este ViewSonic XG2705?

Este un monitor cu diagonala de 27 inci si cu o rata de improspatare a imaginii de 144 Hz. Cumva, aceasta frecventa a devenit baseline-ul pentru gaming pe PC. Panoul este IPS 6 bits + FRC.

ViewSonic XG2705 review | WASD

Cumva poate fi numit un TN cu unghiuri de vizualizare de IPS.  Dar vom masura si Delta E si vom intelege atunci daca implementarea este buna sau nu.

In ceea ce priveste ergonomia, acesta poate fi rotit si ajustat pe toate axele.

Navigarea prin meniu o vei face cu ajutorul butoanelor plasate pe spatele monitorului. Este o pozitionare extrem de anevoioasa. Iar meniul orizontal cu tab-uri este groaznic de greu de navigat folosind doua butoane pozitionate pe verticala.

ViewSonic XG2705 review | WASD

Te obisnuiesti. Dar asta nu inseamna ca nu e dumb meniul.

In ceea ce priveste preset-urile de culoare, am fost surprins sa regasesc modul monocrom.  Nice to have, dar inutil. Restul sunt ok, dar nu pot fi editate. Modul FPS o sa il ai asa cum a dorit cel ce a ales parametri in firmware.

Este posibila ajustarea per canal si cam atat. Bine, la 1000 Lei nu prea poti ridica pretenti prea mari pe langa 144 Hz si panou IPS. Poate sa nu fie pe 6 biti.

La capitolul intrari video sta foarte bine. Permite conectarea a doua dispozitive HDMI si unul DisplayPort. Asta inseamna ca pe langa PC vei mai putea conecta si un PS5 si poate si mediabox-ul Digi.

ViewSonic XG2705 review | WASD

 

Panoul poate fi invartit pe toate partile si asta il face un monitor destul de ergonomic si placut in utilizare.

 

Meniul monitorului ViewSonic XG2705

 

Input lag

Detaliile complete despre metodologia pe care o folosim pentru masurat input lag-ul puteti gasi accesand acest link.

Monitorul ViewSonic XG2705 se incadreaza cumva in mijlocul clasamentului.

ViewSonic XG2705 review | WASD

Ce inseamna asta? Inseamna ca semnalul video ce este transmis de catre placa video, este intarziat cu 1ms fata de un monitor conceput special pentru esports. Ca de exemplu Aorus KD25F.

Dar asta nu inseamna ca XG2705 este prost. Se observa in graficul de mai jos ca de fapt ofera o experienta similara in materie de responsiveness cu modele ceva mai scumpe.

ViewSonic XG2705 review | WASD

Ceea ce vedeti in imaginea de mai sus reprezinta diferentele de input lag intre monitoare ruland CS:GO pe acelasi PC la 400 fps. Timpul de raspuns al pixelilor nu are nicio legatura cu graficul de mai sus.

 

Verdict

Pentru cat costa, ViewSonic XG2705 pare o alegere inteleapta. Are unghiurile de vizualizare ca ale oricarui IPS si reproduce culorile decent.

ViewSonic XG2705 review | WASD

M-a bucurat sa vad ca au implementat si metoda de blur reduction BFI (black frame insertion). Implementarea este eficienta si reduce blurul, insa luminozitatea panoului scade foarte mult.

Iar in ceea ce priveste meniul dificil de navigat, ei bine, dupa ce l-ai setat nu stiu de ce te-ai mai atinge de butoane.

Asa ca fara sa o mai lungim, ViewSonic XG2705 primeste recomandarea noastra pentru gaming. Mai ales daca stai toata ziua in Fortnite si Minecraft si mai ales daca vrei 120 Hz pentru noula tau Playstation 5. Caci da, functioneaza la 120 Hz cu PS5, chiar daca nu are HDMI 2.1. Pana la urma pentru FHD@120Hz ai nevoie de HDMI 1.4. Iar XG2705 are doua astfel de port-uri.

  • Poti cumpara monitorul ViewSonic XG2705 de la PC Garage la pretul de 1039 Lei

Good for gaming WASD Award

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.