AMD au anunţat noile serii R9 şi R7 de plăci grafice dedicate în cadrul evenimentului GPU ’14 Showcase. Cum noile modele de la AMD vin cu un nucleu grafic high end nou şi cu o schemă complet schimbată de denumiri, am ales să vă prezentăm toate detaliile pe care le avem la ora actuală despre plăci şi tehnologiile prezentate.

În primul şi în primul rând, noul monstru de la AMD, nava amiral Radeon R9 290X. Această placă grafică foloseşte noul nucleu grafic cu nume de cod Hawaii, realizat folosind procesul de fabricaţie deja existent pe 28nm. Ultimele zvonuri ne indică prezenţa a nu mai puţin de 2816 shadere GCN îmbunătăţite în Hawaii, însă nu avem informaţii oficiale deocamdată. Ceea ce se ştie la ora actuală este că R9 290X este echipată cu 4GB de memorie grafică şi că lăţimea de bandă cu aceasta este de peste 300GB/s. Atât cantitatea de memorie, cât şi lăţimea de bandă asigură prezenţa unei magistrale pe 512 biţi.

AMDRad R9 290XStraightOn RGB 24in AMDRad R9 290X Birdseye RGB 24in AMDRad R9 290X FlatAngle RGB 24in

 

Citeşte review-ul

 

Noul nucleu grafic Hawaii încorporează mai mult de şase miliarde de tranzistori şi oferă o putere de procesare de peste 5TFLOPS. Preţul pentru Radeon R9 290X nu este cunoscut încă, dar a fost anunţat suportul pentru DirectX 11.2, AMD Multi-Display şi rezoluţie 4k, AMD Mantle şi o nouă tehnologie numită TrueAudio. Fanii seriei Battlefield vor putea să facă precomandă pentru Radeon R9 290X Battlefield 4 Edition. Aceasta este o ediţie limitată şi include o licenţă originală de Battlefield 4. A fost anunţat oficial faptul că Battlefield 4 face parte din viitorul bundle AMD Never Settle.

Trecând mai departe, avem modelul Radeon R9 280X. Acesta este dotat cu 3GB de memorie grafică GDDR5 şi va fi comercializat la un preţ de 299$. Acestea sunt singurele informaţii oficiale pe care le avem, însă zvonurile afirmă că această placă grafică este de fapt un Radeon HD 7970 GHz Edition cu frecvenţe puţin mai mari. Vom afla în curând care este adevărul, însă cantitatea de memorie indică prezenţa unei magistrale pe 384 biţi.

AMDRad R9 280XStraightOn RGB 24in AMDRad R9 280X Birdseye RGB 24in AMDRad R9 280X FlatAngle RGB 24in

Următorul model prezentat este Radeon R9 270X. Deocamdată ştim despre acest model cantitatea de memorie grafică de 2GB şi preţul recomandat de 199$. Cantitatea de memorie indică prezenţa unei magistrale pe 256 biţi.

AMDRad R9 270X StraightOn RGB 24in AMDRad R9 270X Birdseye RGB 24in AMDRad R9 270X FlatAngle RGB 24in

Acum că v-am prezentat seria high end, a venit momentul să trecem în revistă şi cele două modele mainstream din seria R7 anunţate. Radeon R7 260X este dotată cu 2GB GDDR5. Ţinând cont că este vorba de un model mainstream, magistrala este pe 128 biţi sau 256 biţi. Preţul recomandat pentru acest model este de 139$.

AMDRad R7 260X 2DVI FlatAngle RGB 24in

Ultimul model anunţat este Radeon R7 250. Mezinul noii generatii, acest model este echipat cu doar 1GB GDDR5 şi are un pret recomandat de sub 89$. Date fiind preţul şi cantitatea de memorie, R7 250 foloseşte cu siguranţă o magistrală pe 128 biţi.

250 Flat

Denumirile plăcilor grafice noi de la AMD nu sunt foarte greu de inţeles. Seria denotă segmentul căruia i se adresează placa grafică. Mai exact, seria R9 ţinteşte către gameri şi entuziaşti, în timp ce seria R7 are în colimator segmentul mainstream şi gamerii cu bugete reduse. După serie avem notat modelul plăcii. Luând ca exemplu Radeon R9 290X, prima cifră din modelul plăcii, anume 2, indică generaţia din care face parte placa grafică. Ultimele două cifre indică poziţionarea plăcii comparativ cu restul modelelor din aceeaşi serie. În cazul exemplului dat, 90 este vârful de gamă. X-ul din sfârsitul denumirii a luat locul terminaţiei 70 din sistemul vechi de denumiri (de exemplu, Radeon HD 7970).

 

Mantle şi simplificarea dezvoltării cross-platform

AMD au prezentat primele detalii despre Mantle, un API nou al cărui scos este să le permită programatorilor accesul direct la hardware-ul nucleului grafic. Astfel, Mantle a fost dezvoltat în colaborare cu dezvoltatorii de top ca să permită o portare mai uşoară a titlurilor între platforme (console şi PC). Noa interfaţă de programare low-level de la AMD este compatibilă cu DirectX HLSL, funcţionează cu toate GPU-urile cu arhitectură Graphics Core Next, permite de nouă ori mai multe GPU draw calls pe secundă decât alte API-uri şi introduce tehnici noi pentru randare.

Untitled3 Untitled4

 

AMD TrueAudio, primul pipeline audio programabil din lume

Această tehnologie nouă dezvoltată de AMD le permite producătorilor de jocuri să personalizeze lumea jocurilor cu o colecţie bogată de sunete, sunet direcţional şi procesarea acestora direct pe shaderele nucleului grafic. AMD TrueAudio sporeşte realismul sunetului prin stimularea percepţiei creierului uman a sunetelor din lumea reală, lucrând cu hardware-ul deja existent pentru crearea unei experienţe realiste. Titluri precum noul Thief sau Lichdom folosesc această tehnologie.

Untitled5

 

AMD Multi-Display pentru gaming la rezoluţii mari

Noua generaţie de plăci grafice AMD a fost proiectată pentru gaming-ul pe display-uri UltraHD (rezoluţie 3840×2160), inclusiv cele 2160p60 pentru care AMD au anunţat că or să lanseze un driver AMD Catalyst nou. tehnologia AMD Eyefinity o să permită folosirea oricărei combinaţii de output-uri pentru conectarea monitoarelor la porturile DVI sau HDMI.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.