AMD au profitat de E3 anul acesta ca să lanseze două modele noi de procesoare din seria FX, dintre care unul iese în evidenţă cu o frecvenţă de lucru de 5GHz în mod Turbo.

Noile procesoare sunt denumite FX-9590 şi FX-9370 şi pun la dispoziţia utilizatorilor opt nuclee de procesare (patru module Vishera/Piledriver). Pastila de siliciu folosită este exact aceeaşi ca şi în cazul FX-8350 (sau orice alt procesor cu arhitectură Vishera/Piledriver, de altfel). Deşi nu aduc absolut niciun fel de îmbunătăţire arhitecturală comparativ cu actualele modele FX cu arhitectură Vishera/Piledriver, noile procesoare ies în evidenţă prin faptul că funcţionează la frecvenţe de lucru mult mai mari decât restul rudelor lor.

FX-9590 este promovat de AMD drept primul procesor care funcţionează la o frecvenţă standard de 5GHz. Ca să fiu sincer, această afirmaţie nu este 100% adevărată, ţinând cont că 5GHz este frecvenţa maximă pentru modul Turbo. La fel, FX-9370 este promovat cu o frecvenţă de 4.7GHz tot în mod Turbo. Deşi comunicatul de presă AMD nu menţionează nimic în legătură cu frecvenţele de lucru normale pentru aceste procesoare, zvonurile precizau 4.7GHz pentru FX-9590 şi cel mai probabil 4.4GHz pentru FX-9370.

Frecvenţa de lucru nu este singurul lucru prin care FX-9590 şi FX-9370 diferă de restul procesoarelor AMD FX cu opt nuclee de procesare. Consumul de curent cu siguranţă a crescut deoarece funcţionarea în condiţii de stabilitate cu siguranţă a necesitat creşterea tensiunii de alimentare. Deşi AMD nu au anunţat nimic în acest sens (la naiba, nu au anunţat decât denumirile, frecvenţa Turbo şi ce pastilă de siliciu o să fie folosită în mod oficial), tot zvonurile indică o creştere a TDP-ului de la 125W în cazul FX-8350 până la nu mai puţin de 220W pentru FX-9590. În cazul în care zvonul referitor la consum se dovedeşte a fi adevărat, noile procesoare au doborât şi orice record pentru consum (şi încă de la distanţă), nu numai pentru frecvenţă.

AMD au anunţat că cele două modele noi de procesoare FX vor fi disponibile global prin intermediul integratorilor de sisteme începând cu această vară. Ce înseamnă asta? Tind să cred că aceste modele vor fi disponibile numai în cadrul unor sisteme OEM gata făcute. Sper să nu fie cazul, dar AMD probabil vor să evite situaţiile în care Gigel ia un procesor din ăsta, îl pune pe o placă de bază de 200 RON cu un cooler AMD BOX mai vechi din aluminiu şi se trezeşte după aia că-i explodează în faţă. Nicio vorbă în privinţa preţurilor.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.