AMD a anunţat lansarea primului procesor quad-core adresat gamei mainstream: Athlon II X4 630. Acesta este primul procesor quad-core din seria Athlon, şi va fi bazat pe nucleul Propus. Ca şi specificaţii tehnice, noul procesor va fi tactat la o viteză de 2,80GHz, va avea incorporat un controller de memorie DDR2/DDR3 dual-channel, depinzând evident de platformă (AM2+ / AM3)şi va beneficia de o memorie cache L2 de 2MB, câte 512KB pentru fiecare nucleu.

Se remarcă lipsa memoriei cache L3, însă datorită acestei lipse, precum şi a frecvenţei relativ mici de funcţionare pentru fiecare nucleu, noul procesor Athlon II X4 630 va avea un TDP de doar 65W. Ceea ce este impresionant pentru un procesor cu patru nuclee.

Data oficială de lansare pentru noul procesor este 23 August 2009.

În aceeaşi zi, AMD va lansa şi noul chipset AMD 785G. Acesta va fi implementat pe platforma AM3 şi va avea incorporat un procesor grafic HD4200. Încă nu se stie sigur frecventa GPU-ului, dar cel mai probabil va fi de aproximativ 500MHz. Şi, având în vedere că apartine seriei HD4000, va avea suport pentru DirectX 10.1 şi va conţine UVD 2, pentru decodarea filmelor HD.

În plus, AMD plănuieşte lansarea a încă 4 procesoare care vor întregi seria Athlon II X4: 600e (2.20GHz), 605e (2.30GHz) şi 620 (2.60GHz). Data exactă a lansării nu a fost stabilită încă, dar va fi undeva la sfârşitul toamnei.

Vor mai exista de asemenea şi câteva modele triple-core Athlon II X3, adresate segmentelor mainstream şi entry-level. Acestea vor fi lansate în luna Septembrie sau Octombrie ale acestui an, şi vor completa oferta de procesoare construite pe tehnologia SOI de 45nm ale producătorului AMD.

Preţurile încă nu se cunosc, dar nu mai este mult timp până le vom afla.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.