amd-logoAMD a anunţat ieri mult anticipata lansare a celei de-a doua generaţie de APU A-Series destinată în principal portabilelor, dar şi sistemelor desktop traditionale şi PC-urilor home theater. Pe scurt, este clar că această a doua generaţie de APU de la AMD a fost optimizată special pentru notebook-urile de gaming şi pentru multimedia.

Purtând numele de cod Trinity, AMD susţine că noile APU-uri pot oferi o durată de viaţă a bateriei cu pana la 12 ore mai mult şi o performanţă per watt dubla comparativ cu generaţia anterioară, Llano. Tot potrivit AMD, performanţa grafică oferită de Trinity este de doua mai mare chiar şi decât cea oferită de procesoarele rivale de la Intel, i5 Ivy Bridge.

Şi performanţa CPU-ului a fost marită cu pana la 29% datorită noii generaţii de nuclee AMD Piledrive cu cea de-a treia generaţie de tehnologie AMD Turbo Core. Acest lucru face ca energia sa fie comutată în mod dinamic între CPU şi GPU în functie de nevoile aplicaţiilor care ruleaza.

De asemenea, APU-urile din această serie dispun şi de AMD HD Media Accelerator, care vine cu un set de tehnologii pentru optimizarea calităţii video dar şi pentru accelerarea conversiei de fisiere video.

Printre caracteristicile de bază ale AMD A-Series APU trebuie specificat şi procesorul grafic AMD Radeon HD 7000 Series al carui rol este acela de a creşte performanţa grafică cu pana la 56% comparativ cu generaţia anterioară. Combinate, nucleele CPU-ului cu cele ale GPU-ului oferă peste 700 GFLOPS.

Un numar mare de producători de sisteme s-au aratat interesaţi să lanseze produse cu noua generaţie de APU de la AMD. Printre acestia se numara Acer, Asus, HP, Lenovo, Samsung, Sony sau Toshiba, prefigurându-se că primele sisteme desktop vor fi disponibile chiar din luna iunie, iar notebook-urile şi ultraportabilele vor apărea probabil pe la jumatatea anului.

 

În imaginile ce urmează vă prezentăm arhitectura acestui APU ceva mai detaliată.

 

{gallery}2012/01-news/16-05/galerie-amd-trinity:125:110:0:1{/gallery}

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.