Asus a anuntat notebook-ul de gaming Zephyrus G14, ce ofera o putere fara precedent intr-un format subtire de doar 14 inchi.

Inginerii ROG continua sa redefineasca posibilul in categoria laptopurilor ultra-subtiri de gaming. Cel mai recent exemplu a debutat la CES 2020 in forma noului Zephyrus G14, care integreaza procesoare puternice intr-o carcasa compacta, suficient de portabila pentru a fi transportata oriunde, la un pret ce face gaming-ul accesibil unui public si mai larg.

Atingerea performantelor maxime cu componentele de top din dotare este o provocare intr-un laptop de gaming, in special intr-un format atat de mic.

In ciuda carcasei cu grosimea sub 20 de mm, racirea portabilului Zephyrus G14 a fost atent dimensionata pentru a oferi tot ce-i mai bun de la noile procesoare mobile AMD Ryzen 4000, construite pe revolutionara arhitectura Zen 2, combinata cu procesul industrial de top pe 7nm si acceleratoarele ce urca in gama pana la NVIDIA GeForce RTX 2060.

Utilizatorii pot optimiza sistemul pentru jocuri sau pentru activitati creative, alegand intre panourile cu rate de refresh inalte si cele cu rezolutie mare, ambele cu tehnologie de sincronizare adaptiva si validate Pantone.

Autonomia mai mare de 10 ore si abilitatea de a fi incarcat de la surse cu USB tip C fac modelul G14 si mai portabil. Aspectul subtil in nuantele Moonlight White sau Eclipse Gray este curat si profesional, accentuand designul versatil completat cu functii premium ce-i imbunatatesc utilizarea de zi cu zi.

Ecranul optional AniMe Matrix extinde posibilitatile de personalizare, utilizatorii putand afisa o grafica proprie, animatii si alte efecte vizuale de-a lungul a mii de LED-uri integrate in capac.

Avand o amprenta mult mai mica decat a multor laptopuri de 15 inchi, G14 se strecoara cu usurinta intr-o geanta de laptop sau rucsac.

Sistemul are numai 17,9 mm grosime si o greutate de 1,6 Kg fara matricea LED ce poate fi personalizata. Pentru a mentine notebook-ul usor si rezistent, ranforsarile sub forma de fagure aflate sub zona de sprijin a mainilor adauga rezistenta cu un minimum de material suplimentar.

Suprafata din aliaj de magneziu este prelucrata cu precizie si este rezistenta la amprente printr-o lustruire profesionala. Rezistenta ridicata si greutatea redusa fac aluminiul ideal pentru capac, iar acele puncte distinctive sunt produse prin perforarea pe masini CNC, fapt care creeaza 6536 de perforatii precise ale panoului exterior.

Grafica ROG este afisata pe capac cu ajutorul display-ului AniMe Matrix, disponibil pe anumite configuratii. Display-ul utilizeaza 1215 LED-uri pentru a le oferi jucatorilor un nou mediu pentru a-si exprima personalitatea. Fiecare LED emite o stralucire alba cu 256 de niveluri de control a luminozitatii. Utilizatorii pot importa GIF-uri animate si alte elemente grafice, pot construi animatii personalizate cadru cu cadru si pot tasta orice tip de mesaj cu diferite seturi de caractere.

Efectele vizuale reactioneaza la muzica si la alte tipuri de sunet, creand o platforma unica pentru DJi si alti artisti. Functiile suplimentare ce vor fi adaugate la sfarsitul primului trimestru includ functiile de sistem ce arata notificarile pentru email, precum si data, ora si nivelul bateriei. Perfectarea display-ului AniMe Matrix a fost un pas important in proiectul G14. Sunt necesare 15 etape numai pentru a crea masca ce distribuie uniform lumina de la fiecare LED.

Aliniamentul acestui strat difuz trebuie sa fie perfect pentru a obtine efectul ideal, in special atunci cand sursele de lumina sunt patrate si nu rotunde. Inginerii ROG au echilibrat numarul de mini LED-uri pentru a reduce caldura, controlul hardware si cerintele de alimentare.

Zephyrus G14 vine cu GeForce RTX 2060, completata de ROG Boost cu frecvente de pana la 1298 MHz la 65 W. Acest accelerator video este bazat pe cea mai recenta arhitectura NVIDIA Turing, care pune laolalta nuclee dedicate pentru redarea umbrelor programabile, trasarea razelor in timp real si inteligenta artificiala. Placa sustine accelerarea sarcinilor solicitante, cum ar fi crearea de continut, modelarea 3D si deep learning.

Encoderul video dedicat al arhitecturii Turing este responsabil in mare parte de abilitatile modelului G14 in jocuri si de capacitatii sale de a face simultan streaming. Hardware-ul specializat permite o calitate mai buna a streaming-ului, cu un impact minim asupra performantei si este compatibil cu Open Broadcaster Software (OBS), un instrument popular de captura in randul creatorilor si al streamerilor aspiranti de pe Twitch.

Cu G14 puteti alege dintre doua panouri premium, gandite pentru cerinte diferite. Utilizatorii pot selecta un panou Full HD mai rapid ce ajunge la 120Hz sau pot opta pentru o rezolutie WQHD mai inalta. Ecranele mai mici nu sunt disponibile, de regula, cu rate de refresh inalte, dar ROG a lucrat indeaproape cu furnizorii de panouri pentru a crea un ecran de 14 inchi capabil sa tina pasul. Panoul de 120 Hz dubleaza viteza panourilor tipice de laptop pentru imagini mai fluide, cu actiune mai intensa.

Tehnologia de sincronizare adaptiva atinge un alt nivel de fluiditate prin coordonarea cadrelor livrate de GPU si redate de panou. Performanta in jocuri tinde sa varieze in functie de cerintele titlului si ale scenariului.

Majoritatea panourilor isi fac refresh la un ritm constant, ceea ce creeaza probleme atunci cand noile cadre nu sunt gata la momentul potrivit. Tehnologia de sincronizare adaptiva sincronizeaza rata de refresh a ecranului cu rata de refresh a placii video pentru a elimina ruperea cadrelor ce poate ruina imersiunea in joc si minimizeaza, de asemenea, latenta de intrare si tremurul. Desi tehnologia de sincronizare adaptiva exista de ani buni, aceasta a castigat o mai mare functionalitate odata cu noua serie de procesoare mobile AMD Ryzen 4000.

Grafica Radeon integrata permite tehnologiei de sincronizare adaptiva a ratei de reimprospatare sa lucreze cu monitoarele compatibile si dispozitivele cu sincronizare adaptiva. Suportul pentru aceasta tehnologie se extinde la monitoarele WQHD si poate fi mai eficienta la un numar redus de cadre pe secunda asociat cu o rezolutie mai mare.

Pixelii suplimentari sunt bineveniti pentru creatorii care doresc sa vada mai multe detalii in lucrarea lor, dar se adreseaza si jucatorilor care prefera o abordare intr-un ritm mai lent. Prin dimensiunile mai mici, panoul WQHD are o densitate mai mare a pixelilor decat monitoarele 4k tipice pentru desktop. Chiar si panoul Full HD se potriveste cu valoarea PPI a unui ecran Ultra HD de 28 inchi.

Anul trecut, ROG a colaborat cu AMD pentru a aduce generatia precedenta de procesoare mobile AMD Ryzen pe laptopul Zephyrus G GA502 de 15 inchi. Pentru G14, ROG si AMD fac din nou echipa pentru a crea o serie exclusivista, gandita special pentru carcasele mai mici.

Zephyrus G14 foloseste un procesor special, care genereaza mai putina caldura, permitand un nivel de performanta fara precedent pentru o astfel de carcasa compacta. Chipul pastreaza 8 nuclee si 16 fire de executie pentru a efectua sarcinile solicitante, dar este reglat pentru a facilita managementul termic.

Ofera totusi o ampla putere in aplicatiile solicitante precum editarea video si randarea 3D, in multitasking-ul intens cum ar fi gaming simultan cu streaming, inregistrari si chat. Avand pana la 32 GB de memorie RAM DDR4-3200 pe doua canale, exista loc, de asemenea, pentru proiecte mai mari.

Stocarea ultra-rapida este sustinuta de un SSD NVMe de pana la 1TB capacitate, insemnand timpi minimi de incarcare pentru o biblioteca imensa de jocuri si aplicatii.

ROG Zephyrus G14 GA401

Carcasele ultra-subtiri lasa putin spatiu pentru fluxul de aer, iar amprenta redusa face modelul G14 si mai greu de racit. Inginerii ROG au dezvoltat o functie exclusivista care ajusteaza in mod dinamic puterea disponibila pentru procesor in functie de temperatura acceleratorului grafic.

Aceasta poate face schimbari in fiecare secunda pentru a reactiona la varfurile din utilizarea GPU, asigurand performante optime de gaming pentru toate conditiile.

Acesta este primul laptop ROG ce dispune de balamaua ErgoLift ce inclina tastatura la un unghi si mai confortabil. Partea de jos a ecranului ridica partea din spate a carcasei atunci cand capacul este deschis, lasand mai mult spatiu pentru orificiile de aerisire de la baza.

Designul ascunde o parte a ramei inferioare, dar ar fi putut impiedica trecerea aerului prin grilele de evacuare din spate. Pentru a compensa, au fost taiate grile in rama, iar distanta de la radiatoarele din spate a fost largita.

Intrucat acest spatiu mai mare creste adancimea carcasei si face balama mai sensibila la presiune, este utilizat un arc mai rigid pentru o rezistenta suplimentara. Grilele din spate si lamelele radiatoarelor sunt modelate pentru a directiona aerul atat in sus, departe de rama, cat si in jos catre grilele taiate in aceasta.

Alte doua grile de absorbtie sunt aliniate pe flancuri si toate patru au lamele de cupru cu o grosime de numai 0,15 mm. Profilul zvelt permite o densitate mai mare si o rezistenta mai mica la curentul de aer decat lamelele obisnuite, care sunt de doua ori mai groase. Sunt folosite 209 de lamele cu o suprafata totala de 68,868 mm2.

Radiatoarele sunt alimentate cu energie termica printr-o retea de cinci heat-pipe-uri, ce acopera procesorul, acceleratorul video si VRM-ul, responsabile pentru caldura generata. Praful si alte particule sunt inevitabil absorbite in ventilatoarele laptopului, dar racirea cu auto-curatare ajuta la evitarea acumularilor ce pot compromite performanta si stabilitatea in timp.

Similar Articles

3 thoughts on “Asus anunta ROG Zephyrus G14, cel mai puternic laptop de gaming de 14 inchi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.