În data de 10 Septembrie 2009, AMD Technologies a anunţat lansarea unei noi tehnologii extrem de interesante: ATI Eyefinity. Aceasta este o tehnologie îndreptată către utilizatorii care folosesc mai multe display-uri şi va fi disponibilă prin intermediul noilor plăci video Radeon Eyefinity Edition.

Cu ajutorul unei singure plăci video din ediţia Eyefinity, utilizatorii vor avea posibilitatea conectării a nu mai puţin de 6 display-uri High-Definition, configurate în toate combinaţiile posibile: de la 6 monitoare separate la un singur monitor extins. Evident, se vor putea utiliza mai multe acceleratoare grafice în acelaşi sistem, iar rezoluţia maximă teoretică care se poate atinge este de aproximativ 268 Megapixeli. Ca să vă faceţi o idee despre imensitatea rezoluţiei, un monitor standard de 19” oferă o rezoluţie de 1,3 Megapixeli (1280 x 1024 = 1310720 pixeli). Utilizată la maxim, tehnologia Eyefinity va fi foarte aproape de limita ochiului uman (conform unui studiu realizat de către site-ul ClarkVision.com, un ochi uman are o rezoluţie teoretică de 324 megapixeli, la un unghi de vizualizare normal de 90˚).

Pe lângă avantajele evidente în ceea ce priveşte productivitatea, vom avea posibilitatea să rulăm jocurile preferate la rezoluţii incredibile. AMD a realizat deja o mică demonstraţie a tehnologiei Eyefinity cu ajutorul jocului Tom Clancy’s HAWX, care rulează la o rezoluţie impresionantă de 5,760 x 2,400 pixeli.

 

 

 

Iar pe pagina celor de la Endgadget puteţi vedea cum rulează Left4Dead pe un display cu o diagonală care nu mai necesită niciun comentariu: 175-inch. Acest display este format din şase proiectoare HD şi oferă o rezoluţie de 5,500 x 2,000 pixeli.

AMD a declarat că lucrează alături de Samsung Electronics pentru realizarea unor display-uri speciale cu ramă ultra-subţire, pentru a fi utilizate împreună cu tehnologia Eyefinity. Samsung vor fi primii producători care vor lansa pe piaţă astfel de monitoare.

După cum era de aşteptat, au apărut deja şi primele imagini cu Radeon 5870 Eyefinity Edition. Acestea au fost publicate de către site-ul german AMD-forum.de. Specificaţiile sunt identice cu Radeon 5870 standard. Diferenţa constă în conectica diferită, ediţia Eyefinity oferind 6 conectori mini-DisplayPort plasaţi pe primul slot, pentru a putea utiliza mai multe monitoare.

 

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.