În urmă cu câteva zile, NVIDIA a dat publicităţii câteva detalii despre următoarea placă grafică, nume de cod „Fermi” aka GT300.
Conform declaraţiilor unor oficiali NVIDIA (Jen-Hsun Huang, CEO NVIDIA Corp), scopul lui GTX300 este de a aduce un suflu nou în segmentul de „parallel computing” , nu doar putere de procesare grafică şi că noile tehnologii implementate sunt rezultatele unor colaborări intensive cu dezvoltatori din întreaga lume.

Specificaţiile lui GTX300, dezvăluite publicităţii până acum, sunt următoarele:
*512 procesoare stream, ce vor implementa o nouă tehnologie hyper-thread, pentru a optimiza la maxim puterea de procesare.
*3 miliarde de tranzistori.
*litografie a cipului pe 40nm.
*1MB cache L1 şi 768KB cache L2.
*până la 6GB memorie GDDR5 – plăcile din seria GeForce vor deţine maxim 1.5 GB memorie iar seriile TESLA şi QUADRO vor beneficia de până la 6 GB.

Iată şi o mică comparaţie, cu arhitecturile precedente dar şi o descriere vizuală a schimbărilor arhitecturii cipului.

Arhitectura Fermi, suportă deasemenea DirectX 11, C(CUDA), C++, Fortran, DirectCompute, OpenCL, OpenGL 3.1 şi OpenGL 3.2. Practic, Fermi este prima placă grafică din lume care poate rula C++!
Pentru moment, nu se cunoaşte o dată oficială de lansare şi nici preţurile, dar conform zvonurilor de pe Internet, e posibil să vedem nişte teste undeva în la sfârşitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie (Q4).

Totuşi, în cadrul „GPU Technology Conference”, CEO-ul NVIDIA Jen-Hsun Huang, a dezvăluit ochilor presei varianta engineering sample din seria TESLA.

Există totuşi o întrebare legată de placa prezentată, mai precis sticker-ul ROHS de pe PCB, de unde trag eu o concluzie, cum că n-ar fi totuşi un sample. Păreri pe forum 🙂

Sursa :PC Watch.com

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.