IBM a dezvaluit primul procesor pe 2nm creat vreodata. Compania ne prezinta astfel o mostra din ceea ce ne-ar putea motoriza dispozitivele.

IBM ne-a oferit deja procesele de fabricatie pe 5 si 7 nano pentru cipurile care ne pun in miscare dispozitivele. Iata ca acum tot ei deschid un nou capitol si ne prezinta primul procesor cu arhitectura pe 2nm. Diferenta majora pe care noul proces de fabricatie il aduce este numarul mai mare de tranzistori. Datorita constructiei mai compacte, numarul si densitatea acestora au fost marite, fapt care aduce imbunatatiri pentru performanta si eficienta.

Conform informatiilor pe care IBM le-a oferit celor de la AnandTech despre arhitecuta pe 2nm, noul procesor are o densitate de 333 milioane de tranzistori pe milimetru patrat. Raportandu-ne la marimea unei unghii sau aproximativ 150 de milimetri patrati, chipul impacheteaza pana la 50 miliarde de tranzistori. In comparatie, chipurile produse pe 5nm de TSMC, regasite in majoritatea smartphone-urilor actuale, au doar 171 milioane pe milimetru patrat. De Intel, care inca este blocat la arhitectura pe 14nm, nici nu mai deschidem discutia.

Se preconizeaza ca va atinge o performanta cu 45% mai mare si  utilizare cu 75% mai mica a energiei decat cele mai avansate cipuri pe 7 nm care exista in acest moment – IBM

Noua generatie de procesoare promite o autonomie de 4 ori mai mare pentru telefoanele mobile. De asemenea, laptopurile vor beneficia de o imbunatatire in materie de putere de calcul, cat si de o conexiune de internet mai buna. In plus, masinile autonome le vor putea utiliza pentru senzori mai precisi si timpi de reactie imbunatatiti.

Deocamdata, arhitectura pe 2 nano ramane la stadiul de concept. Probabil vor mai trece cativa ani pana cand o vom putea vedea punand in miscare gadgeturile noastre.

 

Similar Articles

One thought on “IBM a creat primul procesor pe 2nm din istorie

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.