Intel, in parteneriat cu Micron, au anuntat astazi ca incep productia unui nou tio de memorie non-volatila. Da, este o realizare mare, tinand cont ca este prima noua memorie lansata in ultimii 20 de ani. 

 Noua tehnologie se numeste 3D XPoint si conform datelor din comunicatul de presa este mai rapida de 1000 de ori fata de cea de tip NAND. Acest fapt se traduce ca fiind o adevarata revolutie in materie de timpi de acces ale oricarui echipament care foloseste acest tip de memorie. Acest lucru este posibil datorita materialului cu densitate foarte mare (material care momentan este stiut doar de Intel si Micron) din care este construit acest tip de memorie.

Totodata, arhitectura acestei noi tehnologii nu va folosi tranzistori ceea ce inseamna ca „celulele” de memorie vor putea fi citite/scrise in blocuri mai mici. Adica, pe scurt, latenta va fi redusa in mod semnificativ cat si viteza de citire/scriere. Iata si un scurt video de prezentare.

Din pacate, chiar daca aceasta tehnologie a fost anuntata, Intel si Micron sunt destul de ezitanti in a oferi detalii. Cert este un singur lucru – tehnologia 3D XPoint va fi disponibila incepand cu acest an (pentru anumiti clienti) si ca in momentul de fata Intel si Micron dezvolta deja produse individuale bazate pe noua tehnologie. 

 

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.