Nvidia intra puternic iar pe piata procesoarelor, construind cel mai puternic CPU de pana acum. Acesta este denumit Grace si depinde de arhitectura de tip Advanced RISC Machines (ARM).

Cand va fi gata in 2023, Nvidia Grace CPU va fi folosit in supercomputerul “Alps”, detinut de Centrul Național de Supercomputing din Elvetia. Asa ca noi, oamenii de rand, nu il vom putea folosi la construirea unui calculator mega-performant. CEO-ul Nvidia, Jen-Hsun Huang, a anuntat ca, pe langa procesor, supercomputerul va beneficia si de o noua arhitectura grafica, mult mai buna decat Ampere.

Asadar, noul CPU este setat sa creasca considerabil viteza maxima de transfer atat intre procesor si sistem, cat si intre procesor si memorii. Va ajunge la peste 900GB/s intre Grace si placile video.

Pe langa computerul detinut de elvetieni, procesorul va fi folosit si de creatorii sai. Nvidia a dezvaluit propriul centru de date, DRIVE Atlan, pentru noile masini autonome (care se conduc singure). Proiectul doreste sa creasca securitatea, capacitatea de stocare si performanta acestui tip de tehnologie.

Revenind la supercomputerul “Alps”, acesta va folosi si o cantitate inca nespecificata de placi grafice Nvidia. GPU-urile sunt estimate sa emita o performanca de 20 de exaflops (1 exaflop = 1 cvintilion sau 1018/secunda). Sa nu uitam ca performanta maxima atinsa in ziua de azi este de 2.8 exaflops.

Explicatii aditionale ne ofera domnul Huang din propria bucatarie. Grija mare! Avand in vedere nivelul tehnologic curent, nu putem afirma cert ca se afla intr-adevar intr-o bucatarie!

Similar Articles

One thought on “Nvidia construieste un CPU pentru cel mai puternic supercomputer

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.