Miercuri, am fost prezenţi la un eveniment organizat de NVIDIA, sub numele “It’s All About GPU”, unde ne-au fost prezentate cele mai noi tehnologii şi tendinţe din industria vizuală: accelerarea nativă de către unitatea de procesare vizuală a viitorului sistem de operare Microsoft Windows 7, sistemul Acer AspireRevo, ce dovedeşte că termenii “mic”, “accesibil” şi “puternic” pot coexista fără nicio problemă, lansări notabile Computex 2009, precum şi anunţarea unei serii noi de jocuri şi aplicaţii CUDA.

Una dintre cele mai aşteptate lansări din ultima perioadă este cea a sistemului de operare Windows 7. Reprezentanţii NVIDIA ne-au expus celor prezenţi care sunt cele mai importante facilităţi ale noului sistem de operare Microsoft ce urmează să se lanseze anul acesta, mai exact pe data de 23 octombrie a.c şi mai ales, cum anume vede NVIDIA simbioza dintre acest SO şi tehnologiile şi produsele sale cele mai noi. Una dintre particularităţile noului sistem de operare este accelerarea materialelor video de înaltă definiţie care au fost create cu standardul de codare video digitală H.264. Pentru prima dată, pot fi rulate astfel de filme cu Windows Media Player, fără a folosi foarte mult din puterea de procesare a sistemului (CPU).

Vedeta evenimentului a fost sistemul ultracompact Acer AspireRevo. Chiar dacă nu este mai mare decât o carte obişnuită, modelul AspireRevo este un sistem desktop complet. Soluţia grafică NVIDIA ION garantează posibilităţi multimedia nebănuite, indiferent de situaţie şi de scenariul de utilizare – fie că sunt rulate filme HD, editate fişiere audio – video sau poze de vacanţă. Chiar şi rularea jocurilor pe sisteme de asemenea dimensiuni devine o realitate, popularele Spore sau COD4 fiind exemple sugestive în acest sens.
Un alt punct de interes maxim au fost soluţiile bazate pe multiprocesorul Tegra, destinat MID-urilor(Mobile Internet Device) şi netbook-urilor.

Avantajul adus de Tegra se datorează în primul rând arhitecturii sale multiprocesor eterogene, fiecare unitate de procesare fiind proiectată să îndeplinească diferite acţiuni: procesorul (CPU) rulează cod html şi Java iar al doilea procesor este un procesor video pentru rularea materialelor de înaltă definiţie, datorită tot unei tehnologii NVIDIA. Al treilea procesor integrat în multiprocesorul Tegra este o unitate de procesare grafică (GPU) NVIDIA, ce are sarcina de a accelera animaţiile Flash (anunţul privind accelerarea conţinutului Flash a fost făcut public în cadrul târgului Computex), interfaţa aplicaţiilor şi a sistemului de operare.

Igor Stanek, Product PR Manager Central Eastern Europe NVIDIA, a declarat: “Suntem entuziasmaţi să putem anunţa atât de multe implementări, atât pe platforma ION cât şi pe arhitectura multiprocesor Tegra. Mobilitatea intră într-o nouă eră, moment de mult aşteptat de inovatori dar şi entuziaşti. Dar vestea cu adevărat bună este că aceste tehnologii vor fi disponibile pentru majoritatea celor care-şi doresc un dispozitiv mobil cu care se pot bucura de Internet în orice moment, de oriunde.”

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.