La finalul lui 2020, PS5 si Xbox Series X vor fi deja lansate. Microsoft s-a tot dat mare cu muschii noii sale console, insa Sony a pastrat in liniste misterul din jurul PS5-ului, pana acum.

Specs

  • CPU: 8xNuclee Zen 2 la 3.5GHz (frecventa variabila)
  • GPU: 10.28 TFLOPs, 36 CUs at 2.23GHz, RDNA 2 architecture (frecventa variabila)
  • RAM: 16GB GDDR6
  • Storage: Custom 825GB SSD
  • Expandable storage: NVMe SSD slot
  • Optical drive: 4K Blu-ray drive

sursa: TomsGuide

La ultima conferinta Sony, Mark Cerny, arhitectul hardware-ului, a intrat in detalii tehnice si amanuntite de sub capota PS5-ului. Desi fanii Sony asteptau sa vada si caroseria, conferinta a fost dedicata in mod special developerilor pentru a sti cum sa-si optimizeze jocurile. Nu a fost un show clasic E3, ci mai mult un curs de la facultate detaliat minutios. Prezentarea a fost impartita in 3 mari capitole dedicate pentru SSD , Backwards Compatibility si 3D Audio.

SSD si backwards compatibility

Unul din focusurile noii console este mutarea de pe HDD pe SSD a unitatii de stocare principale. PS4 incarca in 20 de secunde un singur GB de memorie, in timp ce PS5 va putea incarca 5.5 GB/sec. Fast-travel-ul via metrou din Spider-Man va fi aproape instantaneu, jucatorii nemaiputand sa vizioneze micile cutscene-uri, a precizat Cerny. SSD-ul va putea fi inlocuit, insa va fi necesar ca Sony sa aprobe piesele third-party dupa ce le vor fi testat si ei. Asta inseamna ca ambitiosii vor avea ceva de asteptat pentru a transforma PS5-ul intr-o bestie (daca vor sa-si pastreze si garantia).

sursa: Sony
sursa: Sony

PS5 va permite si extinderea spatiului de stocare cu hard-uri pe USB, dar este recomandata folosirea lor doar pentru incarcarea jocurilor de PS4. Da, jocurile de PS4 si PS4 Pro vor putea fi jucate si pe PS5, insa probabil nu toate. Cerny a spus ca au testat primele 100 jocuri de PS4 (bazate pe playtime) si ca functioneaza ca uns, insa nu a confirmat daca toata libraria va fi disponibila. In discurs, a adus de multe ori vorba de God of War, Horizon Zero Dawn si Spider-man, deci mai mult ca sigur exclusivele se vor regasi pe noua platforma.

sursa: Sony
sursa: Sony

GPU-ul va suporta ray-tracing si shadere primitive, rezultand un consum mai mare de energie. Fata de PS4, care ba urla de sete in scenele explozive din Horizon, ba torcea lin ca o pisica, PS5 va incerca sa standardizeze consumul de putere pentru fiecare joc si sa se foloseasca dinamic de resursele sale pentru reducerea supraincalzirii si a zgomotului ventilatoarelor.

3D Audio

Sunetul este o componenta esentiala. Poate ca un jucator accepta niste grafici prafuite pe ici si colo, insa degradarea sunetului creeaza o repulsie imediata. De aici lucrurile chiar au devenit SF. Pe PC, 3D Audio-ul a devenit ceva comun la casti, insa Cerny vrea ca pe PS5 sa fie disponibil si la headset-uri, si la difuzoare, si la soundbar. Tehnologia se numeste HRTF (Head Related Transfer Function).

Arhitectul PS5-ului a spus ca HRTF simuleaza perceptia de sunete a fiecarui individ pentru a adapta audio-ul jocurilor in functie de forma urechilor. Initial, sistemul va dispune de 5 profiluri audio diferite pentru a permite utilizatorilor sa si-l selecteze pe cel mai apropiat preferintelor lor. Structura sunetului va fi mai reala, nemaisesizand faptul ca sunetul vine dintr-un singur loc, ci din tot jurul urechii.

Evident ca HRTF se va regasi doar in casti, in prima faza, dar de-a lungul anilor se va raspandi si la alte device-uri. Cerny viseaza la un viitor in care un individ poate trimite o poza cu urechea sa pentru a fi mapata de un AI si sa trimita o configuratie de sunet ideala lui.

Xbox Series X va oferi un procesor cu opt nuclee la 3,8 GHz, un GPU cu 12 TFLOPs si 52 CUs, fiecare cu o frecvență de 1,825 GHz, 16 GB RAM GDDR6 si un SSD de 1TB. Pe hartie pare ca PS5 a pierdut deja razboiul consolelor daca ne luam doar dupa specificatii, insa Mark Cerny a asigurat audienta ca performanta unui sistem se bazeaza mult mai mult pe optimizarea din software, si nu pe putere bruta.

Leave a Reply