Era cineva curios de specificaţiile tehnice ale noului Xbox360 (slim) lansat de Microsoft vara asta? Iată că echipa de ingineri care s-a ocupat de dezvoltarea noii console a făcut publice detaliile tehnice ce ţin de CPU, GPU şi memorie.

E destul de corectă afirmaţia că Microsoft a reuşit să creeze cu succes un sistem ultra-compact când au pus pe aceeaşi napolitană un procesor şi un nucleu grafic. Întreaga platformă poartă numele de cod „Vejle” iar cerinţele Microsoft care au stat la baza proiectului au fost cât se poate de clare: dimensiuni mai mici, consum de energie scăzut şi bineînţeles costuri de produse cât se poate de minuscule.
Deşi sună ca un basm, inginerii au reuşit să întrunească toate condiţiile Microsoft: dimensiunile sunt cu 50% mai mici faţă de varianta originală, consumul este cu 60% mai mic iar costurile de producţie sunt foarte mici deoarece au fost eliminate o mulţime de heatsink-uri şi ventilatoare.

Procesorul este un triple-core IBM pe 45nm la 3.2Ghz (faţă de 90nm la variantele precedente), GPU-ul este fabricat de ATI /AMD tactat la 500Mhz iar numărul total de tranzistori folosiţi pentru construcţia cipului este de 372 milioane.

Memoria este de 512MB DDR3 şi are o lăţime de bandă similară cu variantele precedente ale consolei.

Deşi se putea merge pe varianta folosirii unui controller de memorie care să conecteze procesorul şi nucleul grafic,  latenţele mai mici şi mărirea lăţimii de bandă ar fi făcut consola mult prea rapidă faţă de generaţiile precedente, iar Microsoft ar fi strâmbat din nas când ar fi rămas pe stoc cu o mulţime de console. Astfel s-a adăugat un modul care se comportă în linii mari ca un FSB off-die, datorită latenţelor crescute.

Cum ziceam, mărimea die-ului a scăzut cu 50% ceea ce înseamnă mult mai puţină căldură şi „La revedere RRoD!”. Cel puţin asta declară Microsoft.

Microsoft nu vrea să comenteze referitor la strategia lor pe termen lung, deşi au un as în mânecă. Decizia de a „sugruma” performanţele consolei este una bună, mai ales că nu va fi necesară o nouă proiectare a cipului pentru îmbunătăţirea performanţelor.

 

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.