A trecut un an de când am fost prezent la mult aşteptatul eveniment românesc axat pe fenomenul esports….sau cel puţin aia le era intenţia organizatorilor.Dreamhack 2012 a fost o glumă buna, o variantă ieftină a evenimentului original din Suedia, iar anul acesta ni s-a promis că, odată cu noul spaţiu (Sala Polivalenta), vom vedea o desfăşurare la acelaşi calibru.

Haideţi să vedem cum a decurs toata treaba. Mă simt nevoit să arunc un mare disclaimer: vă rog eu, organizatorilor, să staţi liniştiţi, acesta NU va fi un editorial în care vă voi arăta că nu ştiţi ce să faceţi cu banii pe care îi deţineţi. Am să încerc să nu critic dur şi nu am să fac mişto pentru că….lipsă de profesionalism. Am să fiu cât se poate de moderat si am să încerc să vă ofer un feedback cât se poate de relevant. Suntem pe acelaşi film? Perfect!

Dreamhack 2013 Bucharest

În primul rând, vă voi povesti vouă, cititorilor, ceva amuzant: Publicaţia noastră NU a fost invitată anul acesta ca membru al presei. Nici măcar nu am primit un motiv clar pentru care nu am fost chemaţi! Probabil că usturimile editorialului trecut încă se mai simt? Nu ştiu ce să zic. Mai rău, am fost luat în colimator si batjocorit de câţiva membrii ai staff-ului lor, dar probabil că la vremea aia nu gândea nimeni clar şi poate a fost vina mea, poate trebuia să pup în fund şi să le spun organizatorilor că totul a fost perfect, însă ce ar fi trebuit sa facă site-ul ComputerGames.ro, organizatorii acestui eveniment, este să îmi dovedească că acest nou eveniment Dreamhack va fi de 3 ori mai bun decât cel precedent.

Nu ştiu dacă un anume domn patron e conştient ca aruncă banii degeaba pe astfel de evenimente, dar probabil că o fi având el vreun plan pe care vrea sa îl urmarească.

Din păcate, degeaba a avut Dreamhack 2013 un nou spaţiu de desfăşurare când o bună parte din convenţie a mers vraişte. Te rog să nu îţi asmuţi câinii pe mine, sunt băiat cu intenţii oneste, dar Dreamhack 2013 a fost o mică regresie faţă de Dreamhack 2012 şi nu uita că nu sunt singurul care e de părerea asta.

În primul rând, ce nebun aduce Romtelecom ca partener ISP? De ce ai aduce un brand aşa de prost în ochii a multor oameni? Vorba aia, „who knows?”. Poate nu au avut posibilitatea sa aducă un alt provider care să le ofere o sponsorizare babană. Însa marele lucru de care toata lumea prezentă a fost „impresionată” la DH 2013 a fost netul prost, marca ClickNet.

Competiţia de League of Legends a avut de suferit din cauza internetului prost şi nu numai, iar timpul de rezolvare a acestei probleme a fost destul de mare. S-a stat mai bine de 2 ore în aşteptare pentru un amărât de meci, ceea ce probabil a fost aiurea pentru echipele participante şi cu siguranţă frustrant pentru public.

Vorbind de competiţii, căci aceasta este esenţa evenimentului, Dreamhack 2013 a avut acelaşi număr de 3 jocuri în care s-au desfaşurat competiţiile principale.

Dreamhack 2013 Bucharest

Primul joc a fost League of Legends, la care, sincer, am avut cele mai mari aşteptări din punct de vedere al organizării. Din păcate, evenimentul de League of Legends a fost mai plictisitor decât dacă m-aş fi dus la un concert Tori Amos. Pe lângă faptul că problemele de conexiune au provocat numeroase deconectări, rezultând într-o serie de remize aiurite cu pauze enorm de lungi între.

Însa cea mai mare problemă a competiţiei de LoL au fost comentatorii extrem de novice şi prost pregătiţi. Nu am auzit de ei vreodată, dar domnii respectivi au ştiut cum să adoarmă şi să scoată din sală o bună parte din public şi, culmea, au adormit şi o bună parte din cei care se uitau pe stream-ul Dolce Sport. Dacă atâta poate organizatorul să scoată, poate ar fi timpul să investească nişte bani în nişte shoutcasteri profesionişti. Dar na, româneala tipică.

Evenimentul cu numărul doi a fost cel de CounterStrike unde lucrurile au mers sincer OK, în afara unor mici probleme backstage între câteva echipe de care nu am stat să mă interesez. Am scris şi în editorialul trecut opinia mea despre CounterStrike şi nu am să mă mai repet. Dar asta e, aparent încă este cerere pentru aşa ceva. În acelaşi timp, băieţii de la BattleKon au primit un colţişor cu 4 console, ei având o intenţie cât se poate de onestă: promovarea genului de fighting games, care, dupa umila mea părere, sunt o formă de esport mult mai interesantă cu potenţial imens pentru a atrage public.

Ultima competiţie a fost cea de StarCraft 2, un succes, la fel ca şi anul trecut. Au fost invitaţi jucători de calibru, precum Flash sau Jaedong, shoutcasteri faimoşi ca Day9 si Artosis.  Evenimentul a decurs cât se poate de fin, fără întreruperi şi, per ansamblu, StarCraft 2 demonstrează încă odată că poate să producă un esport serios, susţinut de o comunitate pasionată şi, nu în ultimul rând, organizată de către un staff la fel de pasionat. Ar fi fost oricum aiurea ca evenimentul principal să fi fost un fiasco, but all is good in Nydus land.
Bun, cam asta am avut de spus cu privinţă la evenimentele principale. Am să încerc acum să creez o discuţie politicoasă în care mă voi ţine de cuvânt şi voi încerca să ofer un feedback relevant.

Dreamhack 2013 Bucharest
Am purtat numeroase discuţii pe outlet-urile sociale cu alţi membrii ai acestei „prese de specialitate”, plus alţi oameni pasionaţi de gaming şi am încercat să iau în considerare părerea fiecăruia, însă e clar că în România poţi vorbi doar în extreme, moderaţia fiind de prisos. Totuşi am să încerc.

Ideea de bază era sa înţelegem de ce este nevoie de un eveniment ca Dreamhack la noi în ţară. Pâna la urmă Dreamhack este o convenţie care promovează esports, însă marketing-ul românesc ne spune că nu-i adevărat şi că Dreamhack este un „festival digital”. Ce înseamnă pentru voi un festival digital? Da, cu voi vorbesc, ComputerGames.ro.

Este nevoie de o convenţie cu esports sa încercăm să educăm publicul românesc şi să îl determinăm să susţină produsele de gaming? Mă refer strict la jocuri, nu hardware.

Nu ar fi mai normal să încercăm să îi explicăm gamer-ului român prin a-i arăta o gamă mai variată de jocuri? Vreţi să ajungem la nivelul ăla de internaut uşurat la creier care vizitează pagini ca „Societatea Secretă a Iubitorilor de Gameriţe”? Sau intenţia voastră a fost de a face un fan service publicului de LoL/CS/StarCraft? Explicaţi, vă rog.

V-aţi gândit vreodată că la noi în ţară majoritatea publicului merge pe mentalitatea „dacă gratis e frumos, căci niciodată nu am bani de nimic”. Nu-i de mirare că League of Legends a devenit un fenomen aşa de mare la noi în ţară, însă voi căutaţi să promovaţi ce anume? Serios, nu înţeleg.

O sa copiez niţel din ce am scris deja pe Facebook şi sper ca cineva din organizare cu numele de Petrescu să înţeleagă că nu îl voi critica dur. Îmi pare rău că nu ţi-au ieşit lucrurile bine atunci la începutul evenimentului, dragă Vlad, şi sper ca data viitoare sa îţi fie mult mai bine şi uşor!

Dreamhack 2013 Bucharest
În fine, din punctul meu de vedere, iară a fost treaba aia cu lipsa unui developer de jocuri. Se pare că nu aveţi susţinerea unei firme de pe la noi de prin ţară sau chiar şi cele din afară? Ce se întâmplă? Voi vă daţi seama că nu-i nevoie de esports ieftin unde marea majoritate a publicului este dezinteresată şi dezinformată.
Te gândeşti: „hai că oamenii care vin aici au dat un ban să vadă ceva relevant intereselor” Greşit.

Majoritatea celor din public habar nu au pentru ce vin. Am auzit discuţii de la diverşi oameni din auditoriu ce sunau cam aşa: „băi eu am venit aici că nu aveam chef să stau în casă”. E rezonabil? Dacă vouă vi se pare normal, eu nu ştiu ce să mai cred.

O persoană îmi spunea că probabil le-ar fi fost dificil organizatorilor cu finanţarea şi că poate nu ar fi existat metode de finanţare alternativă. E foarte greu sa pui ComputerGames.ro şi „alternative financiare” în aceeaşi propoziţie.

Haideţi să fim sinceri unul cu altul, esports este un fenomen apărut în Occident pentru că acolo există o piaţă pentru orice legat de industria jocurilor. Culmea, există cerere autentică, people actually want to see new tactics, people follow the players, oamenii sunt INFORMAŢI sau cel puţin majoritatea. La noi ce a rezultat? Poftiţi discuţiile de mai sus.

Uite, au adus boardgames şi cosplay pentru a apela la cât mai multă lume. Însă, nu poţi pune anime, boardgames a.k.a jocurile de societate şi esports în acelaşi loc. Fantezii diferite, concepte aruncate în cratiţă aiurea. Vă duceţi la Comic Con sau Nijikon pentru aşa ceva unde nu există distragerea de atenţia a unei săli imense şi a unui ecran imens unde se joacă un joc pe calculator. Nu merge, pur şi simplu. Numărul de participanţi la boardgames, care a fost destul de mic, a arătat cât de interesată era lumea.

Mi s-a reproşat că evenimente ca Dreamhack fac parte din cultura „geek”, ceea ce e normal, înţeleg, normal că ţine de cultura asta, dar cum gamerul roman a fost momit la un eveniment bazat pe esports cu 10% anime, 10% boardgames şi restul hardware sau esports, nu vi se pare că totul e în antiteză? Aţi încercat să aduceţi un public mai variat ca să ce? Aş fi uimit dacă 1% din oamenii pentru boardgames ar fi interesaţi cât de cât de esports.

Dreamhack 2013 Bucharest

Când la un eveniment de gaming organizatorul şi restul staff-ului inclusiv cei care intervievează oficial recunosc că nu au nici o treabă cu jocurile, făcând asta evident pentru niste banuţi, vouă vi se pare in regulă mă oameni buni? Fundaţia sau organizatorul ar trebui să sărbatorească şi să fie fericită despre această minunată industrie. Sau măcar să aducă nişte oameni interesaţi si pasionaţi care să scoată o reacţie pozitivă din partea audienţei.

Dacă vă numiţi „gameri” ar trebui să vă gândiţi la viitorul industriei şi la viitorul acestui eveniment, căci acest Dreamhack 2013 Bucharest părea a fi serios cu tot cu campanie de marketing întinsă pe mai bine de 4 luni. Şi uitaţi-vă ce s-a întâmplat. Aţi încercat să arătaţi televiziunii şi presei că aşa ceva se consumă în România, articole postate de anumite site-uri de presă care au tratat acest subiect cu cea mai mare neseriozitate? Serios? Asta susţineţi voi, ComputerGames.ro? Vă antagonizaţi de restul „presei de specialitate” şi nu cred că faceţi un bine comunităţii în general.

De asta le spun organizatorilor să ia un feedback cinstit ca atare şi să ia în considerare şi părerea altor site-uri a căror singur scop acolo este să promoveze gaming-ul într-un mod cinstit, profesionist, clădit pe o comunitate de gameri educată şi nu adusă doar pentru a fura nişte bani din buzunarele lor.

În rest, acest Dreamhack 2013 Bucharest a fost un eveniment bun, însă la următorul vreau să vă gândiţi mai bine la ideea unui eveniment bazat pe esports. Cosplay-ul a fost decent pentru că a fost ţintit publicului de League of Legends, dar dacă tot vreţi să aduceţi boardgames, vă recomandăm să apelaţi la mai multe firme care se ocupă cu aşa ceva şi să faceţi un segment dedicat într-o sală separată care să nu fie amplasată în faţă la intrare sau aproape de main stage.

Nu au fost mici şi bere, ceea ce a fost OK. Însă, dacă tot vreţi să aduceţi mâncare şi băutură vă recomandăm să puneţi standurile unul lângă altul şi nu împrăştiate aiurea.

Dreamhack 2013 Bucharest

Dacă faceţi mini competiţii de DotA 2, mai bine nu le mai faceţi, căci sunt penibile. Încercaţi să aduceţi DotA2 în formatul ăla calumea, căci sunt mulţi care ar dori să vadă aşa ceva pe partea asta de esports, deşi din nou, românul are prostul obicei să vină dezinformat. Nu vreau să pară că generalizez, dar în mare parte ăsta-i adevărul. Vorba aia: „roll with the punches”

Per ansamblu, nu faceţi din Dreamhack Bucharest o chestie haotică. Încercaţi să găsiţi metode să vă informaţi publicul, eu ştiu, în timpul unei pauze sau în timpul unui meci puteţi să puneţi pe ecran un clip de la celelalte Dreamhack-uri care să ruleze ad nauseam.

Vă urez în continuare mult succes şi sper ca data viitoare să vă iasă mai bine.

p.s Am reuşit să luăm un interviu inedit cu un jucător profesionist de League of Legends. Cei care urmăresc fenomenul LCS (League Championship Series) şi echipele participante ar trebui deja să ştie despre organizaţia SK Gaming. Ei bine, Patrick Funke a.k.a Nyph de la SK Gaming a fost amabil să ne răspundă la câteva întrebări legate de League of Legends.

Sper să vă placă şi dacă aveţi vreun feedback, vă rugăm să îl lăsaţi pe Facebook sau pe canalul nostru de Youtube.

p.p.s La fel ca şi Paraziţii anul trecut, ce caută skandenberg-ul/arm wrestling la Dreamhack???

Dreamhack 2013 Bucharest

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.