Recent, mai precis de când am început să joc Unreal Tournament 3, am început să caut şi o pereche de căşti care să îmi permită să aud şi paşii celorlalţi jucători.După nenumărate înfrângeri în care pur şi simplu nu auzeam decât paşii mei şi shock combo-ul ucigându-ma, am zis gata nene stai ca îmi iau şi eu căşti.

Zis şi făcut, prima victimă a fost o pereche de Panasonic-uri pe la vreo 80 RON. Nu erau căşti de gaming, dar se auzeau foarte bine în muzică. În jocuri însă nu mă ajutau deloc, erau mai bune Razer pro|tone m100 care nici ele nu sunt de gaming sau Sennheiser MX 80 Sport II. Cei drept Panasonic-urile ofereau mai mult confort pentru că erau earcups.

Ştiu că ar fi trebuit să fi încercat nişte căşti de gaming, dar cele doua erabuds le aveam deja, iar Panasonic-urile erau foarte ieftine, comparative cu unele special pentru gaming.
Şi după nervii care mi au creeat “minunăţiile” astea de căşti, a dat norocu peste mine. Am pus mâna pe mama căştilor stereo pentru gaming…Razer Carcharias.

Cu ce vin Carcharias  în plus faţă de căştile deja existente pe piaţă? Cu un confort ieşit din comun şi cu o separare a canalelor stânga şi dreapta incredibilă. Şi nu numai că se percepe foarte clar din ce direcţie vine sunetul, dar parcă îţi este şi împins în centrul capului.

Trebuie să recunosc că prima oară când m-am jucat cu ele eram foarte ameţit şi nu puteam să îmi dau seama ce se întâmplă exact în joc, mai ales că eram mai mult de doi oameni în momentul acela pe server.  Era totul prea sorround pentru mine faţă de ce folosisem până atunci. Ca să vă faceţi o idee, căştile banale şi ieftine îţi dau senzaţia că joci într-un singur plan, chiar dacă este EAX activat sau dezactivat…sunetul este flat.

Mai jos aveţi tabelul cu specificaţiile.

ProdusRazer Carcharias
Căşti
Răspuns în frecvenţă20 – 20,000 Hz
impedanţă32 O la 1kHz
Putere intrare200 mW
Difuzoare40 mm, cu magneţi din neodymium
Microfon
Răspuns în frecvenţă50 – 16,000 Hz
Raport semnal/zgomot50 dB
OrientareUnidirectional
General
Interfaţă3.5 mm jack (căşti şi mic)
Lungime cablu3,3 m
Altelecontrol volum pe fir, comutator oprire-pornire microfon

 

Razer Carcharias

 

Performanta

Ei bine, folosind Carcharias totul se schimbă şi îţi dai seama foarte uşor dacă inamicii se luptă la acelaşi nivel cu tine sau nu. În filmuleţul de mai jos veţi vedea exact la ce ma refer.

 

Explicaţia:
-cu o pereche de caşti banale ca de exemplu Panasonic-urile cu pricina, din poziţia din care mă aflu când începe filmuleţul (adică de unde este tras primul foc de armă) nu îmi pot da seamă dacă doi inamici se luptă în locul unde trag a doua oară (secunda 8) sau mai sus după urcare unde trag 5 focuri de armă (secunda 16).
-aflându-ma în poziţia respectivă şi nedându-mi seama de unde vine sunetul exact pentru că se intercalează canalele stânga şi dreaptă primul loc în care voi merge va fi cel mai apropiat, adică voi coborî.  Cu cât ma apropi mai mult de coborâre cu atât sunt mai confuz pentru că sunetele încep să fie din ce în ce mai puternice şi doar căştile ceva mai deştepte sunt în stare să separe canalele cum trebuie.

Acum vom trece la testul practic. Am ales pentru asta o harta mică din Unreal Tournament 3 în care sunetul este singurul lucru care te ajută şi evident muniţia pentru shock rifle.
Aş fi vrut să pun un meci întreg însă, timpul nu a prea fost de partea mea. Aşadar, pentru testare l-am invitat pe George pe serverul nostru de UT3 la o partidă mică. Nu a ieşit tocmai cum am dorit pentru că între timp mai învăţase şi m-a cam omorât de câteva ori:).

Anyway, din clipurile ce urmează concluzia care trebuie trasă este că îmi pot da seama cam pe unde se află. În momentele în care mişc din maus stânga-dreapta, fac asta pentru a-mi putea da seama pe unde a ajuns pentru că hoţomanu arunca bile cu Bio Rifle care fac un zgomot ce acopera paşii lui şi mă cam induceau în eroare.

Aşadar, după cum se poate observa pânda a mers în regulă. Se poate şi mai bine, adică să nu îl las deloc să respire dar oboseala mă cam împiedică de ceva vreme să fac asta. Sunetul l-am scos pentru ca era extrem de decalat.

Hai să vedem şi nişte poze cu tot ceea ce e interesant la aceste căşti şi după aceea să tragem concluziile.

 

Galerie foto

Aşa cum se observă, bureţii sunt adevărate aspiratoare de scame.

 

Rezer scris mare şi finuţ pe banda dintre căşti

 

Comutatorul ce permite oprirea şi pornirea microfonului. Inscripţiile ON şi OFF dispar foarte repede.

 

Pe partea opusă comutatorului, avem potenţiometrul.

 

Sistemul de ajustare al căştilor este pe cât se poate de simplu, dar în acelaşi timp şi eficient

 

Acelaşi sistem de reglare, doar că în poziţia cea mai „relaxată”. Şi bonus o amprentă de a mea. Chiar, că tot veni vorba de amprente, materialul din care acestea sunt construite atrage imediat amprentele şi praful.

 

Difuzorul este acoperit de un material foarte fin ce nu jenează urechea absolut deloc. Cupa are pe margine, după cum se observă, un burete acoperit cu un material similar cu pluşul. Acesta oferă un confort fantastic şi atrage toate scamele din casă:).

 

Şi banda dintre căşti este prevăzută cu un burete destul de moale. Acesta are rolul de astrica frezele:)…glumesc, aduce şi el un plus de confort pentru că devin insesizabile căştile după mai multe ore de joacă.

 

 

 

Microfonul se învârte 270°. Nu l-am, filmat dar consider că sunt suficiente 3 poze pentru a vă face idee.

 

 

Şi să nu uit, cei de lângă aud foarte bine ceea ce este redat în căşti pentru că izolaţia nu este foarte strălucită.

 

Concluzii

Hocus Pocus preparatus concluzius. Nu ştiu ce să zic:). Decât că îmi pare foarte rău că le-am inapoiat:). Mă obişnuisem foarte mult cu ele şi nu numai în jocuri.

Muzica, cel puţin, se aude senzaţional. Ai impresia că instrumentele cântă undeva în capul tău. Am făcut şi un mic sondaj şi am întrebat mai mulţi oameni cum li se pare că se aude muzica şi toţi au fost de aceeaşi părere. Ba chiar am primit şi un feedback amuzant „se aude orgasmic”:).

Calitatea audio este punctul forte al acestor căşti. Nu degeaba costă ele aproape cât Barracuda, care sunt 5.1. Pe lângă calitate ar mai fi de adăugat confortul.

Adică după o noapte întreagă de jucat ma jenau ochelarii, nicidecum căştile.

Cea mai mare problemă a acestor căşti este izolarea, atât pentru utilizatorul lor, cât şi pentru cei de lângă. Sunetul iese foarte uşor din căşti şi dacă cineva sforăie lângă, cinevaul respectiv poate fi trezit foarte uşor. Izolarea pentru utilizator este şi ea cam slabă. Am încercat să ma joc în timp ce doi oameni discutau la 2m de mine şi mi-a fost imposibil. Am urcat volumul până la insuportabil şi tot degeaba, în momentele de linişte tot auzeam vocile celor de lângă atât de tare că nu mă puteam concentra deloc.

Capitolul calitate evident că poate fi discutat în fel şi chip. Adică depinde extraordinar de mult de la ceea ce doreşti de la aceste căşti. Dacă doreşti hardcore gaming, probează-le înainte de a te „arunca”, există căşti care se aud mai bine, dar doar în jocuri. Însă dacă se mai ascultă şi o melodie din când în când sau se vizionează un film…sunt perfecte, adică ceva de genu home usage.

La partea de gaming ele sunt întrecute la accentuarea sunetelor specifice jocurilor şi de SteelSeries SteelSound 3H, însă doar la capitolul ăsta. Acest lucru se datorează şi spectrului mai mare de frecvenţe la care răspund difuzoarele 3H-urilor. Dar asta e altă poveste.

Spor la joacă dragii mei…ne mai auzim:)

 

Plusuri si minusuri

+ Design foarte atrăgător
+ Calitate audio
+ Confort
+ Cablu suficient de lung
+ Spaţializare în jocuri

– Cablu foarte subţire
– Izolare audio foarte proastă
– Imposibilitatea demontării microfonului

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.