Ce se intampla atunci cand intra mai mult design intr-o tastatura decat in orice alt obiect din interiorul casei tale? Magie. Razer Huntsman V2 Analog descrisa intr-un singur cuvant.

Dupa ce am avut la review Razer BlackWidow V3 Quartz si am vazut care este, de fapt, farmecul unei tastaturi Razer, nu am crezut ca va fi mare diferenta intre BlackWidow si Huntsman.

M-am inselat.

Chiar din momentul scoaterii din cutie am observat o diferenta de calitate, de la foarte buna, cum a fost cazul BlackWidow, la excelenta – Huntsman V2. Nu stiu cum fac baietii (si fetele) de la Razer, dar reusesc sa scoata produse pe care efectiv le recunosti ca fiind Razer. Sunt frumoase, sunt calitative, se simt premium. Te fac sa te simti bine. Sau cel putin asta simte fetita superficiala din mine.

Observ ca am inceput sa ne intalnim tot mai des cu senzori optici pe tastaturi. Recent, Fulger a avut la review un laptop Asus ROG G733S cu  tastatura optomecanica si… mi-a explodat mintea. Sunt constienta ca nu e noua tehnologia optomecanica, dar ma bucur sa vad ca se tot rafineaza, de la un producator la altul. Timpul de raspuns si tendinta de debounce sunt amandoua drastic reduse, facand tastaturile optomecanice super pentru gaming.

In 2018 aparuse prima tastatura optomecanica de la Razer – Huntsman Elite. „Mecanic”-ul din „optomecanic”  se auzea destul de clar. Puteti asculta diferenta intr-un clip facut de WASD.ro cu ceva timp in urma.

Razer Huntsman V2 Analog | WASD.ro

Ce avem aici la review nu este o tastatura optomecanica. Huntsman V2 Analog este prima tastatura optica analogica de la Razer.

Sa vedem ce inseamna asta.

 

Ce este Razer Huntsman V2 Analog?

Constructia tastaturii

O tastatura premium. Se observa asta la o prima privire aruncata, cu tastele negre cu powder coat calitativ, cabluri imbracate in tesatura neagra, o fata serioasa de aluminiu negru si fara prea multe detalii in forma.

Tastatura vine cu un palm rest negru, din piele ecologica buretata, care se conecteaza magnetic de tastatura. In cutie mai gasim si un adaptor USB-C – USB. Este de mentionat ca tastatura are doua cabluri de conectare, unul USB si altul USB-C. Motivul este ca, pe marginea stanga a tastaturii, gasim o mufa USB 3.0. Poate fi putin ciudat sa vezi o tastatura cu doua cabluri, dar prelungirea mufei USB 3.0 consider ca este binevenita.

Razer Huntsman V2 Analog | WASD.ro

O tastatura Razer e o tastatura Razer. Vine cu RGB peste tot, de parca ar fi fost scapata intr-o galeata de vise de unicorn (daca visele de unicorn ar fi in stare lichida de agregare). Cei de la Razer pare ca s-au intrecut pe ei insisi in cazul gamei Huntsman, integrand bordura asta RGB cu un absolut superb strat de difuzie a luminii. Un detaliu frumos este palm rest-ul magnetic care se conecteaza printr-o mufa si este dotat si el cu aceeasi bordura Chroma RGB. Astfel, perimetrul luminos este continuu atat cu palm rest-ul atasat, dar si doar pe tastatura de sine statatoare.

Razer Huntsman V2 Analog | WASD.ro

Spre deosebire de modelul precedent, bordura RGB de pe Huntsman V2 este discontinua pe spate. Am citit ca e legat de powersaving. Eu personal cred ca discontinuitatea benzii RGB de pe spate este datorata oblicitatii tastaturii. Chiar si in pozitia pliata a picioruselor, e mai ridicata in partea din spate. Fiind mai ridicata partea din spate, daca ar fi continua banda RGB perimetrala atunci lumina data pe suprafata biroului ar fi neuniforma.

Genul asta de atentie la detalii ma satisface maxim.

Razer Huntsman V2 Analog | WASD.ro

Switch-uri si taste

Apropo de detalii, ajungem la taste. N-are sens sa vorbim de fontul Razer inconfundabil de care sunt indragostita (mi-as dori asa mult sa existe fontul Razer disponibil pentru utilizare). In schimb, sa vorbim despre materialul din care sunt facute tastele. Fiecare tasta este dublu injectata din PBT, un material mai dur si mai rezistent decat ABS. Ca atare, procesul de fabricare al tastelor din PBT este mult mai dificil.

De ce e un detaliu asa important materialul din care sunt facute tastele? Majoritatea dintre voi probabil ca aveti periferice de culoare neagra. Ati observat ca, in timp, zonele mate de la mouse-uri si tastaturi ajung sa fie lucioase? Ei bine, PBT-ul ramane mat.

Tehnologia optica analogica implica o actuare ajustabila a tastelor, cu posibilitate de actuare de la 1.5mm la 3.6mm. Asa ca, in first person shooters, miscarea poate fi naturala, full 360° intre tastele W, A, S si D, similar joystick-urilor si thumbstick-urilor analogice. De asemenea, fiecare tasta poate fi programata cu doua actiuni intr-un joc, prima actionabila la jumatatea cursei iar cea de a doua la capatul cursei. Util pentru aruncat grenade, succesiuni de spell-uri si alte chestii de genul.

Razer Huntsman V2 Analog | WASD.ro

Si partea buna este ca poti pune absolut orice fel de keycap cu prindere MX.

 

Software

Ca orice periferica Razer, configurarile se fac prin software-ul Razer Synapse. La momentul conectarii, daca aveai deja Synapse instalat, el isi va face un pic update ca sa instaleze toate feature-urile specifice Huntsman V2 Analog.

Si din nou ne confruntam cu paradoxul unei piese de hardware exceptional combinat cu un software frustrant, cu o interfata chestionabila, care uneori se blocheaza, determinand un restart la PC. Acest paradox poate fi frustrant pentru ca, oricum, nu merge configurat nimic fara Razer Synapse. Configuratia setata pentru tastatura ramane totusi salvata in contul de Razer Synapse si nu efectiv pe tastatura.

Asa cum ne-am obisnuit, Razer Chroma RGB se configureaza pe layere, similar unui fisier Photoshop. O surpriza placuta a fost faptul ca, mai nou, Razer Synapse comunica cu produse MSI. Am putut integra RGB-ul placii de baza in comportamentul Razer Chroma RGB. In sfarsit!

In Razer Synapse sunt destul de multe optiuni de implementat pentru Huntsman V2 Analog. Aici, layerele din Chroma RGB mi-au sarit in ajutor. A fost util faptul ca am putut sa trec cursorul pe o anumita tasta sau zona a perimetrului RGB in Razer Synapse si sa vad exact in care layer este configurata.

Experienta in timpul utilizarii

Configurare

Sensibilitatea tastelor se configureaza, de fapt, prin stabilirea cursei de apasare pana la actionarea tastei efective. Asa cum am mentionat anterior, posibilitatile sunt de la 1.5mm la 3.6mm. In incremente de 0.1mm. Genul asta de precizie este totusi overkill.

M-am bucurat, totusi, de acest overkill. Pentru scris, dupa o scurta analiza si cateva cuvinte scrise gresit, am decis sa o utilizez cu:

  • Consoane setate la 1.5mm
  • Vocale setate la 2.00mm
  • Semne de punctuatie setate la 2.5mm
  • Ctrl, Shift, Alt setate pe 3.00mm
  • Space setat la 3.6mm

In CS:GO insa am modificat aceste setari, trecand W, A, S, si D pe 1.5mm si restul tastelor pe 3.6mm. Cum ziceam, m-am bucurat de acest overkill.

In Assetto Corsa am experimentat adevaratul potential al tastaturii Razer Huntsman V2 Analog. Chiar se poate conduce, in conditii civilizate, masina in simulator, cu accelerare, franare si directie progresiva. Brusc devine cam scurta cursa de 3.6mm dar creierul se calibreaza si chiar ajungi sa te distrezi si in simulatorul de condus.

Ergonomie

Cei de la Razer parca stiu exact ce butoane sa ne apese ca sa ne dea senzatia unui produs high-end. Palm-restul luxuriant din vinilin buretat este considerabil mai inalt decat la modelele anterioare iar forma tastaturii a fost ajustata in concordanta. Pentru cei care sunt familiarizati cu Huntsman Elite, veti constata ca V2 Analog e ceva mai inalta si ea. Banuiala mea este ca ingrosarea body-ului este o solutie de ergonomie. Am identificat cea mai comoda pozitie pentru mine – tastatura inclinata la maximul de 9 grade si atasarea palm-restului magnetic direct la baza tastaturii, fara spatiu.

Razer Huntsman V2 Analog | WASD.ro

M-am scufundat in aceasta tastatura ca intr-o canapea scumpa.

In coltul din dreapta sus, Razer Huntsman V2 Analog este prevazuta cu butoane media si un potentiometru de volum, luminate si ele cu acelasi Chroma RGB. Pe toata perioada testarii, nu m-am aflat in niciun context in care sa folosesc butoanele media. Pentru mine, aceste butoane sunt ascunse in spatele NumPad-ului. In schimb, am folosit potentiometrul de volum, tocmai pentru ca a fost vorba de o rotita care iese din conturul tastaturii. Am putut sa il gasesc cu usurinta, fara sa ma uit.

Razer Huntsman V2 Analog | WASD.ro

Pe partea opusa, marginea stanga a tastaturii, ni se ofera o mufa USB 3.0, pe masa, la indemana. Te obisnuiesti repede cu acest lux si ajungi sa te intrebi de ce nu sunt toate tastaturile asa.

Razer Huntsman V2 Analog | WASD.ro

Nu in ultimul rand, forma tastelor, specifica Razer, impreuna cu stratul aproape cauciucos al powder coat-ului pe PBT, te fac sa atingi noi maxime in apasarea frenetica WASD.

Razer Huntsman V2 Analog are un fel foarte frumos in care ne dezvaluie switch-urile. In cazul multor modele de tastatura mecanica, switch-urile se vad cam tare pe sub taste. E un detaliu care mie, personal, nu imi place. Desigur, ii respect pe cei care prefera switch-uri evidente. Dar nu e pentru mine.

Razer Huntsman V2 Analog | WASD.ro

Ciudateniile astea de switch-uri analogice sunt extrem de discrete. Se vad, dar finut. Tot aspectul tastaturii este unul compact, elegant. Efectiv nu imi pot lua ochii de la ea.

Am citit ca tastele PBT de la Razer sunt ceva mai opace. Desigur, am testat si asta. Am montat niste key caps ABS si am constatat ca literele de pe taste sunt considerabil mai intens luminate decat cele de PBT.

Razer Huntsman V2 Analog | WASD.ro

Cu ocazia acestui key swap am identificat o problema la tehnologia optica analogica. Ea nu este compatibila cu praful. Nu de putine ori am patit, in CS:GO, sa ma duc in dreapta, fara sa apas pe vreo tasta, pentru ca se infiltrase o scama sau ceva. Initial, nu imi venea sa cred ca e de la praf. Mi-am pus problema ca tastele mai deschise la culoare reflecta lumina intr-un fel incompatibil cu senzorul. In momentul in care am pus la loc tastele negre si continuam sa ma deplasez in stanga sau in dreapta fara sa apas nicio tasta mi-am dat seama ca da. Era de la praf.

E important de mentionat ca am avut-o in teste la atelier. Nu intr-un birou obisnuit, impecabil. Mediul de testare avea praf de diverite proveniente. Acolo trebuia curatata periodic ca sa evitam eventuale actuari nedorite ale tastelor. Poate nu o fi si cazul utilizarii obisnuite, acasa sau la birou, unde mizeria cea mai mare ar fi cutia goala de pizza din coltul camerei.

 

Opinie

Nu pot sa va mint, am fost putin contrariata atunci cand am vazut ca trebuie sa conectez doua cabluri USB ca sa pot folosi o tastatura. Unul dintre fire este USB-C si am constatat ca tastatura nu functioneaza daca nu sunt ambele cabluri conectate la PC.

Razer Huntsman V2 Analog | WASD.ro

Primul lucru pe care l-am observat despre Razer Huntsman V2 Analog este sunetul pe care il scot tastele. Spre deosebire de Huntsman Elite, sunetul tastelor este mult mai infundat, mai putin clicky. E un sunet pe care nu l-am mai intalnit la o alta tastatura.

Si feedback-ul primit in deget este diferit. Senzatia data de tastare nu semanana nici cu utilizarea unei tastaturi mecanice, nici cu cea a unei tastaturi cu membrana. Se simte de parca nu ar fi de fapt o tastatura.

Am stat cateva zile sa ma gandesc la asta. Este o senzatie atipica pentru o tastatura, dar totusi familiara. Tastele negru mat cu powder coat, din PBT – un material mai dur.

Unde am mai simtit asta?…
Apoi mi-a picat fisa.

Razer Huntsman V2 Analog | WASD.ro

Razer Huntsman V2 analog se simte, intr-adevar, ca un joystick analog sau ca un controller de consola, cu actionare progresiva. Sunetul asta infundat si feedback-ul asta bouncy si nu clicky te face sa tratezi tastele la fel ca butoanele de pe un controller de PlayStation – L1, L2, R1 si R2. Asta este feedback-ul pe care il primesti inapoi in degete.

 

Verdict

Razer Huntsman V2 Analog este o tastatura de gaming, pe bune. Gaming la nivel molecular. Se comporta ca un controller analogic, dar are litere pe ea. Cei care o vor folosi si la scris nu vor face decat sa profite de standarde ridicate, specifice gaming-ului. Te face sa privesti perifericele de gaming intr-o noua perspectiva.

Intrebarea ramane: pentru cine este aceasta tastatura? Pretul o pune la nivelul controllerelor analogice high end, nejustificat pentru o tastatura. Pentru jocurile care necesita “doar” o tastatura obisnuita, iarasi nu se justifica.

Din punctul meu de vedere, este pentru persoanele care se respecta. Persoane care merg din cand in cand si mananca singure la restaurant. Persoane care poarta diamante. Persoane care traiesc pentru senzatii specifice.

Huntsman V2 Analog da o senzatie specifica la tastare. Parca iti da incredere ca ti-ai luat taticul tastaturilor. Zic “tatic” pentru ca este clar de sex masculin.

  • Razer Huntsman V2 Analog se gaseste la pretul de 1249.99 Lei

Similar Articles

One thought on “Review: Razer Huntsman V2 Analog

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.