În portofoliul de produse ale celor de la Mad Catz există deja un mouse cu care aceştia se pot mândri multă vreme de acum înainte: mouse-ul R.A.T destinat FPS-urilor, din seria Cyborg, care a uimit la vremea sa prin flexibilitate şi numeroasele modalităţi de ajustare şi personalizare.

Despre ultimul venit în aceasta serie, mouse-ul Cyborg M.M.O. 7, nu se poate spune că este un produs cât se poate de nou, acesta preluând multe din caracteristicile modelelor anterioare. Cu toate acestea, el vine cu mai multe caracteristici distinctive, iar unul dintre cele mai importante aspecte care trebuie menţionate încă de la bun început, este faptul că Cyborg M.M.O. 7 este destinat în special jucatorilor de MMO-uri, aşa cum se poate ghici şi din denumirea pe care o poartă.

Un adevarat Transformer, asa cum imi place mie sa-i spun, infatisarea lui Cyborg M.M.O. 7 m-a dus imediat cu gândul la vreo “chestie” robotizată, mouse-ul reuşind să iasă în evidenţă în primul rând prin design.

 

cyborg-mmo7-2Tot din punct de vedere al design-ului, un aspect important ar fi faptul că unele părţi ale mouse-ului sunt expuse astfel încât se poate vedea uşor modul în care este construit şi poţi arunca un ochi până în “sufletul” şoricelului, în caz că eşti curios să vezi ce găseşti acolo. De asemenea, mouse-ul  îşi poate schimba forma – prin mutarea şi schimbarea unor părţi – astfel încât fiecare jucător să aibă parte de jucăria pe care şi-o doreşte, în funcţie de preferinţe.

Dar să începem cu începutul şi vom afla astfel despre toate chichitele acestui robotel.

 

 

Înainte de a intra în toate detaliile acestui şoricel, să aruncăm o privire asupra specificaţiilor tehnice ale acestuia si ale principalilor concurenti.

 

Specificatii

Cyborg M.M.O. 7Corsair Vengeance M90SteelSeries WOW Cataclysm MMOLogitech G700
Dimensiuni (mm)ajustabil120*74*40115*81*40126*80*46
Greutate fără cablu (g)198-228165115153
Lungime cablu (m)1.81.82.5
SenzorPhilips Twin Eye PLN 2032Avago ADNS-A9500Avago ADNS-9500Avago ADNS-9500
Rezoluţie (DPI)6400570050005700
Polling rate (Hz)1000100010001000
Viteză maximă (IPS)236165150165
Acceleraţie maximă (G)50303030
Greutăţida, 30gnununu
Nr. butoane13151413
Preţ446.49 Lei319.99 Lei339 Lei429.99 Lei

 

Deşi Cyborg M.M.O. 7 este superior din multe puncte de vredere faţă de concurenţă (dar şi al preţului), mauşii aleşi pentru comparaţie sunt cei mai acceptabili având în vedere caracteristicile după care ne-am luat: mouse dreptaci, cu multe butoane, destinat jocurilor MMO, preţ ridicat.

Să revenim la mouse-ul nostru pentru că este destul de mult de povestit.

 

Pachet si design

Pachet

cyborg-mmo7-3

 cyborg-mmo7-4

Cyborg M.M.O. 7 este un mouse pentru dreptaci cu un design desosebit, care numără un total de 13 butoane programabile, 2 rotiţe şi multe posibilităţi de ajustare şi modificare a formei şi a grip-ului.

În pachet se regăseşte, pe lângă mouse, o cutie de plastic cu accesorii pentru customizarea acestuia şi anume: două “palm rest”-uri, doua “pinky grip”-uri, precum şi cinci greutăţi a câte 6g fiecare ce sunt puse într-un tub cilindric de plastic.

 

Design

cyborg-mmo7-5

Aşa cum am menţionat şi la începutul acestui articol, mouse-ul se aseamănă foarte mult cu un mic transformer, mai că am zis că mai are puţin şi se transformă într-un mic decepticon şi începe să tragă cu ceva în mine. Din fericire totul a fost doar imaginaţia mea de geek.

Desigur cei care au mai avut de a face cu modelele anterioare nu pot vedea decât o variantă mai avansată, cu mai multe butoane şi o schimbare de culoare.

Primul lucru care iese în evidenta este culoarea portocalie care a fost folosită pe majoritatea butoanelor şi a rotiţelor dar şi a bazei de metal. Mai mult, au fost aplicate şi anumite elemente de design pe două din cele trei grip-uri.

 

Partea superioară

cyborg-mmo7-6

 cyborg-mmo7-7

Pe partea superioară a mouseului se află cele două click-uri (stânga şi dreapta) care sunt iluminate pe marginea acestora. Între cele două butoane se află o rotiţă rigidă ce poate fi acţionată şi ca un buton atunci când aceasta este apăsată, dar şi puţin mai spre centrul mouse-ului se află butonul ce modifică DPI-ul în patru trepte.

De asemenea, tot în aceeaşi zonă, se regăsesc şi două butoane “action lock” de culoare portocalie care, atunci când sunt apăsate acestea blochează acţiunea click-ului dat (stanga respectiv dreapta), destul de folositor mai ales în jocurile de gen-ul MMO.

Tot pe partea superioară, în stânga butonului left click, se află un buton destinat schimbării profilelor, iluminat, schimbându-şi culoare în funcţie de profil.

 

Partea stângă

cyborg-mmo7-8

 cyborg-mmo7-9

Pe partea stângă a mouse-ului se observă schimbarea cea mai mare faţă de modelele RAT. Pe această parte Cyborg a căutat să rezolve problema jucătorilor de MMO-uri legată de butoane.

Cel mai interesant lucru este butonul 5D, care este acţionat la fel ca joystick-ul de pe telefoanele vechi, acesta poate fi apăsat stânga, dreapta, sus, jos şi chiar central. Deasupra acestuia se află două butoane ce au rolul de înainte/înapoi în browser. În stânga şi dreapta butonului 5D, destul de departate de acesta se află două butoane inscripţionate cu cifrele 2 respectiv 3, iar butonul cu cifra 1 se află pe marginea “thumb rest”-ului.

Deasupra tuturor butoanelor, puţin spre centru, se află şi o rotiţă, accesibil cel mai uşor cu degetul mare, ce poate fi acţionată învârtind dreapta respectiv stânga. La stânga acestei rotiţe se află şi patru led-uri care indică rezoluţia la care este setată mouse-ul.

 

Un total de 10 butoane aflate numai pe partea stânga ar trebui să fie de ajuns pentru jucătorii de MMO-uri fără să ţinem cont de schimbarea profilelor.

 

Partea dreaptă

cyborg-mmo7-10

 cyborg-mmo7-11

Pe această parte treburile sunt destul de simple; avem un singur buton numit “shift” care are rolul de a adăuga un nou set de comenzi, având astfel un total de 6 profiluri de memorie pentru butoane adică 78 de butoane programabile.

 

Baza mouse-ului

cyborg-mmo7-12

 cyborg-mmo7-14

Aruncând un ochi la baza mouse-ului putem vedea senzorul “Twin-Eye” 6400 DPI care stă la baza acestui mic roboţel şi picioruşele PTFE care asigură alunecarea uşoară a mouse-ului. Datorită design-ului bazei metalice, care şi aceasta se bucură de o mica schimbare şi anume de culoarea portocalie, se pot observa şi greutăţile care sunt montate pe mouse.

 

Customizare

La capitolul customizare, M.M.O. 7 nu se lasă mai prejos. Acesta oferă opţiuni de modificare a “palm rest”-ului, a “pinky grip”-ului, a greutăţii dar şi a dimensiunii mouse-ului.

Pe lângă set-ul cu care mouse-ul vine echipat, în cutie se regăsesc alte doua seturi, ajungând la un total de şase elemente care pot fi combinate după preferinţele fiecăruia.

 

cyborg-mmo7-15

 cyborg-mmo7-16

 cyborg-mmo7-17

Schimbarea gripurilor se face destul de usor. Pentru palm rest este deajuns o simplă apăsare pe butonul ataşat, cu care se poate schimba poziţia sau se poate schimba complet. În schimb, pentru “pinky grip” este necesară folosirea cheii speciale aflată sub palm rest.

 

 cyborg-mmo7-18

 cyborg-mmo7-19

Set-ul cu care mouse-ul vine echipat este unul dintr-un plastic cu o textură fină, identică cu cea a butoanelor, dar şi cea cu care eu m-am înteles cel mai bine.

 

cyborg-mmo7-20

 cyborg-mmo7-21

 cyborg-mmo7-20

Primul set din pachet pe care l-am montat pe mouse este identic ca textură cu cel cu care vine echipat dar cu mici modificări. Palm rest-ul este mult mai înalt, acesta fiind destinal celor care au o mână mai mare, iar “pinky grip”-ul are o formă ceva mai ciudată, fără acele elemente de design, dar destul de incomodă pentru cei cu mâini medii sau mici.

 

cyborg-mmo7-23

 cyborg-mmo7-24

 cyborg-mmo7-25

Cel de-al doilea set din pachet este identic ca formă cu cel care vine echipat mouse-ul. Diferenţa dintre cele două set-uri este lipsa elementelor de design şi textură, aceasta fiind una mai rigidă

 

cyborg-mmo7-26

 cyborg-mmo7-27

 cyborg-mmo7-28

Un alt element ce poate fi modificat este “thumb rest”-ul pe care se află acea multitudine de butoane, aceasta putând fi mutată, cu ajutorul cheiţei, înainte sau înapoi dar şi mai aproape sau mai departe de mouse.

În final, greutatea mouse-ului poate fi şi ea modificată cu ajutorul celor cinci greutăţi a câte şase grame fiecare. Adăugarea acestor greutăţi se face prin scoaterea cheiţei care ajută la schimbarea grip-urilor şi deşurubarea căpăcelului de plastic.

 

Modificarea mouseului se face cu foarte mare uşurinţă şi având foarte multe elemente ce pot fi schimbate sau modificate, acesta poate satisface orice utilizator.

 

Software

Daca nu găsiţi în pachet nici un cd cu drivere sau software pentru mouse, nu vă panicaţi, acesta nu există. Drivere se pot downloada de pe site-ul cyborggaming.com. O mică atenţionare înainte de a prezenta software-ul: trebuie instalate ambele pachete de pe site, unul este setul de drivere, iar celălalt este soft-ul care permite modificarea funcţiilor.

 

cyborg-mmo7-29

În primul meniu nu se află decât o mică prezentare a produsului conectat la pc, poza schimbându-se în funcţie de modelul de mouse conectat.

 

cyborg-mmo7-31

La categoria Settings avem trei taburi diferite. La primul tab putem configura DPI-ul pentru cele pantru profiluri.

 

cyborg-mmo7-32

Al doilea tab din categoria Settings este destinat configurări butonului “precision aim”, o setare relativ inutilă publicului caruia acest mouse este destinat, şi mai de graba gamerilor de jocuri FPS.

 

cyborg-mmo7-32

 cyborg-mmo7-33

În ultimul tab din categoria Settings se poate schimba iluminarea click-urilor stânga şi dreapta individual. Pe lângă iluminarea în mod normal a butoanelor, se poate modifica şi iluminarea acestora când funcţia actionlock este activată.

 

cyborg-mmo7-34

 cyborg-mmo7-35

Ultimul meniu, cel mai interesant, este cel de “Programming”. După cum se observă în imagini, selectarea butoanelor dorite pentru programarea unor macro-uri este destul de uşoară fiind o fereastră atât pentru partea superioară cât şi pentru cea laterală.

Deşi s-ar putea să dureze puţin până întelegeţi cum funcţionează totul, odată ce v-aţi prins cum stă treaba cu bind-uirea butoanelor şi crearea macrourile, lucrurile sunt destul de simple.

 

Lift-off

Comportament pe mousepad-uri

Unitatea de măsură pentru tabelul de mai jos sunt CD-urile. A devenit un standard pe internet ca lift-off-ul să fie măsurat folosind CD-uri şi iată că şi noi procedăm la fel pentu a fi mai uşor de înţeles pentru toată lumea. Un CD are gorsimea de 1,2 mm, deci calculele le faceţi singuri.

Gigabyte Krypton ClothGigabyte Krypton HardRazer ExactMatEVO-G Cyber KillerSS QCK+SS QCK+ NAVIGenius GX-SpeedCM Storm FPS Tactics DC
Cyborg M.M.O. 7<1<2<132<22<2
Steelseries Kana<22132323
Logitech G4002<3122122
Steelseries Kinzu<1<1111111
Logitech G300<3<3232322
Razer Abyssus<2<2132223
Roccat Pyra<2<3122212

 

Senzorul este destul de impresionant, atât în teste cât şi în realitate. În toată perioada în care l-am testat nu am avut nici un fel de problemă în ceea ce priveşte senzorul şi precizia pe care acesta o are.

 

Concluzii

Deşi mouse-ul are foarte multe opţiuni de customizare, mi-a luat ceva până să găsesc combinaţia potrivită şi să mă acomodez cu el. La început am avut ceva probleme cu modificarile pe care le faceam la mouse, când mă trezisem că după două ore de gameplay îmi obosise mâna.

Ţinând cont că există posibilitatea de ajustare a mouse-ului astfel încât să se potrivească într-un final cu mâna, nu pot considera acest lucru ca fiind un minus, nu mi-ar fi plăcut să dau atâţia bani pe un mouse care să îmi obosească mâna după 2-3 ore de gaming. Să fim serioşi, ce partidă de gaming e aia de 2 ore :).

O altă problemă pe care am avut-o până la acomodare a fost cea a amplasarea butoanelor, mai exact cele de actionlock şi cele pentru înainte/înapoi. Mi s-a întamplat de câteva ori să mă apuc să scriu o ştire şi în momentul când să pun mâna pe mouse să public ştirea să apas din greseala “back” şi să mă trezesc că trebuie să reiau totul.

Dupa cum am zis acestea sunt mici probleme pe care este posibil să le întâmpinaţi dar care vor dispărea dupa o perioadă de acomodare.

cyborg-mmo7-36Chiar dacă mouse-ul este unul dedicat gamerilor de MMO-uri, acesta poate fi folosit cu uşurinţă pentru jocurile gen RPG sau RTS. Personal nu pot să joc un shooter cu el, este mult prea mare şi prea greu pentru modul meu de joacă. Este destul de greu de prins de partea din faţă ca să-l ridici dacă joci cu DPI-ul mic.

Overall mouse-ul şi-a facut treaba fără reproşuri şi chiar m-a impresionat. Concluzia mea este că merită şi chiar dacă preţul este puţin cam piperat îşi merită fiecare bănuţ.

 

Plusuri şi minusuri pentru Cyborg M.M.O. 7

goodforgaming

+ Senzor bun
+ Design
+ Customizare

– Preţ

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.