Func MS-3 este primul mouse de gaming pe care celebrii creatori de mousepad-uri il aduc pe piaţă. După ce o bună perioadă de vreme au stat în tăcere iată că s-au gândit să abordeze şi un alt segment al pieţei de gaming.

Func MS-3 Gaming MousePentru cei ce nu ştiu cine sunt Func şi de ce sunt un jucător pe piaţa perifericelor care chiar au ceva de spus, aflaţi că ei concepeau mousepad-uri în vremurile în care suprafeţele birourilor aveau cel mai mare marketshare din această bucată de piaţă.

Func MS-3 este un mouse ergonomic ce vine echipat cu un senzor destul de vechi ce l-am întâlnit la foarte multe periferice, mai ales de gaming.

La prima vedere, MS-3 se prezintă ca un tanc şi forma lui neobişnuită poate fi respingătoare, însă dacă chiar este un mouse bun vom afla în cele ce urmează pentru că deocamdată vom arunca o privire pe specificaţii.

 

Specificatii

 • Senzor: Avago ADNS 9500
 • Rezoluţie: 90-5670DPI
 • Număr butoane: 10
 • Tip butoane: Omron
 • Macro-uri: da
 • Tracking speed: 5,1m/s (150 IPS)
 • Acceleraţie maximă: 30G
 • Cadre pe secundă: 12000
 • Procesare a imaginii: 10,6 Megapixels/s
 • Greutate: 127g
 • Dimensiuni: 126,92 x 100,69 x 42,38 mm
 • Lungime cablu: 2m
 • Iluminare: da, 16 milioane culori
 • Profile: da, 3
 • Memorie: 512Kb

Func MS-3 Gaming MouseAşa cum v-am mai spus de nenumărate ori, Avago ADNS 9500 este un senzor foarte popular în ciuda micilor deficienţe pe care le are. Cântărind 127g, putem spune că Func MS-3 este un mouse a cărui greutate este medie. Restul specificaţiilor arată extrem de bine şi este destul de clar că mouse-ul de la Func este unul dedicat celor mai pretenţioşi utilizatori.

În ceea ce priveşte forma, Func au ales ca MS-3 să fie un mouse ergonomic ce oferă confort chiar şi pentru degetul mic. Majoritatea mauşilor existenţi pe piaţă, deşi sunt ergonomici, nu iau în calcul faptul că degetul mic este adesea supus celui mai mult stress. Atunci când dicutăm despre low sens şi acest deget este, alături de degetul mare, cel ce ajută la ridicarea mouse-ului de pe suprafaţa pad-ului, apare întotdeauna problema confortului. Sunt nenumăraţi mauşi pe care i-am testat de-a lungul timpului şi care s-au dovedit a fi imposibil de utilizat pe termen lung tocmai pentru ca îmi deranjau degetul mic datorită construcţiei lor.

Func MS-3 Gaming MouseMS-3 oferă spaţiu de repaus atât pentru degetul mic cât şi pentru inelar şi deşi pare greu de crezut, acele canale servesc atât pentru repaus cât şi pentru grip. Vă spun foarte sincer că am fost dezamăgit în momentul în care i-am văzut laterala dreaptă pentru că avusesem o experineţă cam neplăcută cu OCZ Behemoth înainte. Ei bine, mi-am schimbat opinia radical în moentul în care am pus mâna pe el. Se potriveşte totul atât de bine încât ai impresia că Func au inventat un fotoliu pentru mână.

În ceea ce priveşte iluminarea, MS-3 de la Func stă excelent pentru că nu are bleed de lumină prin nicio încheietură şi pe lângă asta intensitatea nu este atât de puternică încât să deranjeze atunci când în încăpere este întuneric.

Func MS-3 Gaming MouseCu toate acestea atât rotiţia, cât şi butonul din thumbzone sunt vizibile chiar şi în condiţi de iluminare de zi. Indicatorul nivelului DPI se află deasupra butoanelor back şi forward de pe partea dreaptă şi lumina emisă este foarte subtilă.

De asemenea, ca să îi atingă în zona sensibilă şi pe cei mai pretenţioşi gameri, LED-urile care se ocupă de iluminarea rotiţiei şi a butonului din thumbzone permit selectarea nuanţelor dintre 16 milioane de culori.

 

Galerie foto

 

Func MS-3 este un mouse mare ca dimensiuni, însă greutatea medie alături de suprafaţa intelingent aleasă şi împreună cu pereţii laterali gândiţi pentru un grip puternic îl fac perfect pentru orice fel de gamer, atât pentru cei ce folosesc mouse-ul high-sens cât şi pentru cei ce îl utilizează low-sens.

Cea mai interesantă caracteristică a acestui mouse este de departe baza lui. După cum aţi văzut în poze, suprafaţa acesteia este mare şi la fel şi patinele mouseului sunt şi ele foarte mari. Deşi în mod normal suprafaţa mare de frecare înseamnă mai mult efort în deplasare, MS-3 nu suferă din această cauză dacă alunecă pe un pad dur cu granulaţie mică.

 

Experienta in timul utilizarii

După cum vă spuneam, MS-3 pare la prima vedere un mouse cu care îţi va fi foarte greu să te obişnuieşti. Adevărul este că, fiind atât de comod, te vei obişnui în maxim 4 ore cu el şi nu ţi se va mai părea ciudată forma. Deşi nu sunt primii care amplasează butoane în thumbzone, Func au reuşit să le amplaseze bine astfel întât scad foarte mult şansele apăsărilor accidentale. Butonul InstantAim este foarte util, însă eu l-am folosit doar în Battlefield 3 atunci când nu am mai modificat senzitivitatea mouse-ului în vehicule. Mi s-a părut foarte inspirată alegerea implicită a funcţiei mute pentru butonul amplasat sub degetul mare.

Butonul responsabil de schimbarea profilurilor este şi el aşezat foarte inspirat deoarece fiind în marginea click-ului dreapta nici el nu poate fi apăsat accidental.

Toate butoanele mouse-ului sunt programabile aşa că nu prea contează atât de mult cum sunt aşezate funcţiile în stadiul default. Veţi vedea layout-ul butoanelor în momentul în care vom discuta despre software pentru că în cadrul acestuia este ilustrat mouse-ul.

Unitatea de măsură pentru tabelul de mai jos sunt CD-urile. A devenit un standard pe internet ca lift-off-ul să fie măsurat folosind CD-uri şi iată că şi noi procedăm la fel pentu a fi mai uşor de înţeles pentru toată lumea. Un CD are grosimea de 1,2 mm, deci calculele le faceţi singuri.

Func MS-3 Gaming Mouse

Deşi din cifrele de deasupra ar fi tentant să credem că mousepad-ul de Krypton este cea mai bună alegere pentru Func MS-3, acesta de fapt nu este cea mai inspirată alegere. Motivul este cât se poate de simplu: probleme cu tracking-ul. Deşi pare un caz ideal faptul că îşi menţine un lift-off scăzut, acesta de fapt nu este în regulă pentru că ar fi trebuit să fie mai pronunţat efectul schimbării lift-off-ului din driver aşa cum se observă la celelalte suprafeţe.

În ceea ce priveşte alunecarea mouseului Func MS-3, cea mai recomandată suprafaţă este una dură cu granulaţie mică tocmai pentru a nu fi încetinită mişcarea de frecarea mare pe care o întânim în cazul pad-urilor textile. Dintre toate suprafeţele dure, cel mai potrivit este de departe ce produs de către Func, adică 1030L. Însă, despre mousepad/ul Func vom discuta mai amănunţit în review-ul dedicat lui.

 

Software

Func MS-3 Gaming Mouse

Func MS-3 Gaming Mouse

Func MS-3 Gaming Mouse

Func MS-3 Gaming Mouse

Deşi software-ul este foarte bun şi răspunde imediat comenzilor, acesta are şi un neajuns. Macro-urile ce pot fi create pot reproduce doar apăsările de taste şi nici nu permite modificarea delay-ului dintre apăsările de taste. Să nu mai vorbim că nici măcar nu înregistrează vreun delay. Însă, dacă ţinem cont de faptul că software-ul permite modificarea lift-off-ului şi ne oferă şi posibilitatea să activăm sau să dezactivăm angle snapping-ul atunci putem să îi iertăm acest mic neajuns pentru leneşii ce folosesc macro-uri.

 

Concluzii

Func MS-3 este de departe cea mai bună implementare a senzorului Avago ADNS 9500. Chiar dacă acest senzor este întâlnit şi în mouse-ul GIGABYTE Force M7 Thor, nu există termen de comparaţie între cei doi, MS-3 fiind superior din toate punctele de vedere. Deşi nu este prima oară când întâlnesc posibilitatea modificării lift-off-ului, faptul că această funcţie a fost implementată aduce un plus de valoare enorm pentru că putem ajusta parametrii de funcţionare după modul în care ne-am obişnuit. Să nu uităm şi de faptul că avem 4 butoane în zona degetului mare care sunt excelent aşezate pentru că nu pot fi apăsate din greşeală.

Preţul mouse-ului poate părea prohibitiv pentru o parte dintre utilizatori însă lucrurile stau aşa dintotdeauna. Până la urmă este vorba despre un mouse high-end şi suma de 339 Lei este acceptabilă.

De asemenea, dacă sunteţi interesaţi de acest mouse, vizitaţi site-ul PC Garage pentru că au o super reducere până pe 23 aprilie şi puteţi achiziţiona MS-3 la 239 Lei.

Ca să nu o mai lungim, MS-3 este un mouse care rivalizează cu G500 de la Logitech şi îi este superior când este folosit în low-sens.

Cu ocazia aceasta ţin să îi şi felicit pe Func pentru că au scos pe piaţă un mouse foarte bun, chiar dacă este primul lor mouse.

 

 • Mouse-ul Func MS-3 poate fi cumpărat de la PC Garage la preţul de 239 Lei (promoţie valabilă până în 23-04-2013)

 

Plusuri şi minusuri

great-for-gaming

+ Ergonomie
+ Calitate construcţie
+ Software
+ Performanţă

Lasă un răspuns