Roccat a devenit de-a lungul timpului unul dintre cei mai importanţi producători de periferice şi accesorii pentru gaming. O parte foarte importantă din business-ul lor o reprezintă mousepad-urile tocmai pentru că au reuşit să vină cu ceva foarte performant pe piaţă şi astfel popularitatea lor a crescut foarte mult.

Roccat SotaRoccat Sota este un mousepad solid, dar flexibil. Sună foarte amuzant această afirmaţie, însă adevărul este undeva la mijloc. De fapt, mousepad-ul este foarte foarte subţire şi este ataşat unei baze de cauciuc mai groasă şi astfel rezultatul are o grosime de 3mm.

Dimensiunile mousepad-ului sunt mari şi cei 350 x 260mm ar trebui să fie suficienţi pentru a-i mulţumi pe cei ce joacă la medium sensitivity.

Roccat SotaRoccat se laudă cu faptul că acest mousepad a fost testat cu peste 40 de mauşi şi, astfel, garantează că pad-ul se potriveşte celor mai populari şoareci de gaming din industrie. Din lista lor ar trebui amintiţi următorii şoareci: SteelSeries Ikari, Razer Lachesis, Razer Copperhead, Razer Diamondback, Razer Deathadder, Razer Krait, ROCCAT Kone, ROCCAT Kova, ROCCAT Pyra, Microsoft Sidewinder, Microsoft MS 3.0 / 1.1, Logitech MX 510, Logitech MX 518, Logitech G1, Logitech G5, Logitech G7, Logitech G9.

 

Teste

Noi vom testa mousepad-ul cu alţi mauşi optici şi veţi citi mai jos despre comportamentul fiecărui mouse atunci când a fost folosit pe acest mousepad.

roccat-sota-g400-sLogitech G400 şi G400S – atât G400 cât şi G400S au patinele similare şi înceea ce priveşte alunecarea îi putem judeca la fel. Patinele sunt din teflon şi au dimensiuni medii ceea ce îi face pe cei doi perfecţi pentru un pad textil. pe Roccat Sota comportamentul lor este un pic ciudat în sensul că alunecarea este prea mare datorită frecării reduse. Deşi mă aşteptam ca alunecarea să nu fie foarte fină datorită dimensiunii patinelor, iată că de fapt G400 şi G400S alunecă prea tare şi în loc să îţi stea mintea la destinaţia la care vrei sa duci mouse-ul, te vei gândi constant la faptul că trebuie să pui frână pentru a opri cursorul acolo unde vrei. Cert este că nefiind înfrânat mouse-ul pentru că frecarea este minimă vei simţi imediat cum este imprimată interţia în mouse şi cursorul se va deplasa mai departe de destinaţia dorită. Este foarte greu să te obişnuieşti cu acest pad dacă ai folosit G400 pe un mousepad textil înainte.

roccat-sota-pyraRoccat Pyra – Deşi patinele lui Roccat Pyra sunt foarte mici şi punctele de frecare de mousepad sunt mai puţine ca număr, forţa distribuită prin acele puncte este mai mare decât în cazul mauşilor cu patine mari şi inerţia imprimată mouse-ului nu va fi aşa de mare ca în cazul lui G400 sau G400S. Pentru a te acomoda cu Roccat Pyra la acest mousepad nu ai nevoie de foarte mult timp, însă, cu toate acestea recomand utilizarea acestui mouse cu un pad ce implică o frecare mai mare.

roccat-sota-kinzu-kanaSteelSeries Kana şi Kinzu – mouse-ul Kana folosit pentru testare era echipat cu patinele default, iar mouse-ului Kinzu i-au fost schimbate cu cele de la SteelSeries ce pot fi achiziţionate separat. Diferenţa între cele două tipuri de patine este enormă în sensul că cele ce sunt instalate din fabrică pe mouse au o frecare foarte mare, în schimb, cele achiziţionate separat reduc frecarea foarte mult. Cu noile patine, Kinzu se crede pe patinoar şi este de neoprit, însă, nu vă gândiţi că asta se întâmplă la fel ca la G400 sau G400S. Kinzu patinează exemplar pe acest pad şi dacă v-aţi schimbat patinele la acest mouse chiar vă recomand Sota pentru că fac pereche bună. La polul opus se află Kana, care cu patinele default are o frecare similară cu cea întâlnită la pad-urile textile. Indiferent de patinele folosite, timpul de obişnuire cu acest pad este mic şi recomand oricare dintre combinaţii.

roccat-sota-g300Logitech G300 – Deşi are patine mari şi materialul din care acestea sunt construite este acelaşi ca la G400 şi G400S, G300 se comportă mult mai bine atunci când alunecă pe Roccat Sota pentru că de fapt există o oarecare frecare între mouse şi suprafaţă. Inerţia imprimată prin mişcarea mâinii este foarte mică şi obişnuirea cu acest pad se face foarte uşor. Este unul dintre mauşii ce îi recomand pentru acest pad.

roccat-sota-maurusGenius GX Maurus – Deşi are o formă cu care nu foarte mulţi oameni se pot obişnui, patinele acestui mouse parcă au fost concepute pentru acest mousepad. Alunecarea există însă nu este la fel de uşoară ca în cazul celorlalţi mauşi testaţi. Senzaţia din timpul mişcării acestui mouse pe Sota seamnă foarte mult cu cea a lui G400 sau Deathadder pe un mousepad textil. Aşadar, dacă deţineţi acest mouse, vă recomand să folosiţi Sota cu el dacă vă place ca mişcarea mouse-ului să fie încetinită de către suprafaţa pe care acesta se deplasează.

roccat-sota-abyssusRazer Abyssus –  Alunecarea lui Abyssus este similară cu cea a lui Roccat Pyra datorită patinelor de dimensiuni mici. Totuşi, Abyssus este mult mai uşor de controlat atunci când este folosit împreună cu pad-ul Sota deoarece grip-ul este mai puternic decât în cazul lui Pyra. Este o combinaţie foarte bună între acest mouse şi pad şi le recomand împreună.

 

Concluzii

Roccat Sota este un mousepad ce asigură o frecare foarte redusă. Acesta este şi motivul principal pentru care vă recomand să aveţi foarte mare grijă în momentul în care vă decideţi să îl achiziţionaţi. Există şanse foarte mari ca mouse-ul să alunece prea tare atunci când îl veţi folosi pe acest pad şi dacă aţi folosit un pad textil până acum vă va fi foarte greu să vă obişnuiţi. Totuşi, dacă vă place ca mouse-ul să alunece foarte uşor şi să nu existe sentimentul că mouse-ul frânează spre finalul unei mişcări, Sota este recomandarea mea pentru voi.

Aveţi grijă când îl veţi folosi, căci dacă doriţi să reduceţi inerţia imprimata mauşilor ce alunecă uşor, apăsând tare pe mouse veţi reuşi să obţineţi ceea ce doriţi însă cu riscul ca forma pad-ului să se modifice în timp.

Un alt aspect extrem de important îl reprezintă fixarea pad-ului de suprafaţa pe care este instalat. Având baza în totalitate din cauciuc, vă puteţi aştepta ca Sota să stea fixat în aproape orice condiţii de utilizare, fie ele şi violente:).

În ceea ce priveşte trackingul mauşilor testaţi de noi cu acesta pad, nu pot să vă spun decât că este excelent şi nu a existat nicio problemă din acest punct de vedere.

Ca să nu o mai lungim, Roccat Sota este un mousepad pentru low friction.

  • Roccat Sota Black poate fi achiziţionat de la PC Garage la preţul de 150 Lei

 

Plusuri şi minusuri

goodforgaming

+ Tracking
+ Aspect
+ Fixare
– Preţ

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.