În luna decembrie a anului trecut AMD ne-a prezentat performanţele vârfului de gamă din noua sa serie de plăci grafice, Radeon HD7970. Chiar dacă a mai durat cel puţin o lună până să ne putem juca cu ea, iar preţul este destul de prohibitiv pentru majoritatea dintre noi, Radeon HD7970 este un produs foarte bun care pune în dificultate poziţia pe piaţă a GTX580-ului celor de la NVIDIA. 

În urmă cu ceva săptămâni a apărut şi varianta mai „slabă”, construită tot în jurul cipului Tahiti, Radeon HD7950, care deşi are mai puţine shadere şi frecvenţe mai mici, atentează la poziţia deja consolidată pe piaţă a tiranului GTX580.

 

01-7770-7750-1Astăzi este o altă zi importantă în road-map-ul AMD deoarece văd lumina zilei două dintre cele mai interesante şi importante plăci pentru noi, gamerii: Radeon HD7750 şi Radeon HD7770.

Deşi segmentul high-end este atrăgător pentru mulţi dintre noi, acesta nu este decât vârful icebergului. Punctul fierbinte în cazul fiecărei lansări de produs nou este de fiecare dată segmentul mainstream, segment care face să freamăte orice gamer pentru că, din nefericire, produsele din acest segment nu sunt vise umede pentru serile din ajunul Crăciunului. 

 

Revenind la plăcile noastre, vom analiza viziunea AMD asupra segmentului mainstream şi performanţele celor două plăci grafice care vin echipate cu un nou cip grafic – Cape Verde.

Seria HD7700 vine să scoată „la pensie” generaţiile mai vechi HD57xx şi HD67xx. Fiind marketată puternic şi obiectul multor zvonuri (confirmate apoi de câteva „leak-uri”), această serie promite să fie o alegere foarte bună din multe puncte de vedere. În primul rând Radeon HD7770 este prima placă grafică AMD ce vine cu GPU-ul tactat la 1Ghz direct din fabrică. Surioara mai mică nu este foarte diferită: în loc de 640 shadere, câte are HD7770, are 512 şi o frecvenţă a GPU-ului de doar 800Mhz.

01-7770-7750Ambele vin echipate cu 1GB memorie GDDR5, tactată la 1125Mhz şi folosesc o magistrală de 128biţi.

Un lucru foarte atrăgător este şi consumul de energie electrică. Datorită faptului că AMD au reuşit într-un final să îşi rafineze procesul de producţie până la 28nm, plăcile din seria HD7770 au un TDP de 80W ceea ce nu înseamnă doar o factură mai mică la energie electrică ci şi temperaturi mai mici. De aici şi concluzia că avem headroom pentru un overclocking destul de serios dar despre acest aspect vom discuta mai târziu.

 

Plăcile din seria HD7750 fac parte din liga mică, fiind considerate de mulţi „răţuştele urâte”, dar avem şi aici aspecte interesante care merită amintite, în ciuda frecvenţelor mici şi shaderelor puţine. Atu-ul lor îl reprezintă consumul foarte mic de energie electrică( 50W!), consum care poate ajunge în idle până la 3W, folosind tehnologia AMD ZeroCore.

Adversarul său direct este, chiar daca pare puţin neverosimil, GTX550Ti.

 

Pentru condensarea informaţiilor aveţi mai jos un screenshot în care sunt comparate specificaţiile ambelor plăci, personalizat special de AMD pentru fanii WASD.ro 🙂

 

Pages ( 1 of 7 ): 1 23 ... 7Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.