AMD lanseaza astazi cea mai proaspata aditie la seria RX 500, dar o fac in stilul clasic: doar un refresh cu crestere de frecvente.

Ce? Si voi credeati ca divizia Radeon doarme? Nu.

Ma uit la oferta de placi video siiii…

Si e trist.

Nvidia au crescut preturile produselor mult si au facut asta fara sa ii mai intereseze prea tare segmentul entry level.

Oricum acest segment a fost oarecum mutat mai sus un pic. Pentru ca acele placi video de marimea unei placi de sunet nu mai conteaza. Sunt la nivelul unui IGP din procesoarele AMD Ryzen cu Vega. Deci putem considera ca sunt irelevante.

AMD Radeon RX 590 review | WASD

Dar de la nivelul GTX 1050 in sus incepe tristetea. Preturile sunt foarte variate si multe produse se intrepatrund in pozitionare. Sunt 1050 Ti-uri extrem de scumpe si 1060-uri cu pret tot cam pe acolo.

Dar intre 1060 si 1070 nu exista nimic. Ma rog. Pana astazi cand apare acest Radeon nou/vechi.

Chiar glumeam cu Monstru zilele trecute cand vorbeam despre placa asta video, ca daca ar fi fost Intel cu siguranta lansau o serie noua:).

Dar AMD au ramas populisti. Au vazut ca oamenii nu apreciaza prea tare astfel de miscari asa ca au mai marit un pic familia 500.

Sa stiti ca in esenta noul RX 590 este un RX 580 finisat ce ruleaza la frecvente mai mari si cu un consum ceva mai ok. Si aici ar trebui sa pun o steluta. Si veti vedea la capitolul consum la ce ma refer.

AMD Radeon RX 590 review | WASD

As putea sa ma rezum la atat si sa spun ca gata. Ala-i review-ul.

Dar nu. Am sa tratez si acest subiect  (aproape) la fel ca orice lansare  de GPU-uri.

Hai sa vedem la ce au lucrat AMD in toti acesti ani de cand au lansat RX480. Caci el este taticul lui 580 si 590.

 

Ce este RX590?

Prezentarea pentru presa a fost super simpla. „Uite situatia din piata. Este acel gol intre GPU-uri. Ne bagam si noi chestia asta acolo. Ca e sweet spot.”. Ma rog, pare stupid in mintea multora sa vina cu o placa video care nu este tocmai high end.

Dar AMD s-au gandit doar la mase. La faptul ca potentiali clienti exista multi mai ales cand in survey-urile Steam si in altele apare ca peste 60% dintre utilizatori au ecrane Full HD.

Si pe langa asta din statisticile si studiile lor rezulta ca 1 din 3 gameri plateste intre 199 si 399$ pe o placa video. Iar pretul lui Radeon RX 590 incepe de la 279$. In Romania este listata incepand de la 1300 Lei. Si stiti ce alte placi se invart in jurul acelei sume? GTX 1060.

Si partea cea mai buna e ca au si un bundle interesant. Primesti 3 jocuri cand o cumperi: Devil May Cry 5, The Division 2 si Resident Evil 2.

Dar hai sa vedem cum arata specificatiile lui RX 590.

AMD Radeon RX 590 review | WASD

Simplu spus: ~200 MHz in plus. Nimic altceva. TDP-ul este mai mare. E drept. Dar RX 580 nu poate atinge o frecventa asa mare. Cel putin nu cel pe care il am eu.

Este interesant faptul ca au decis sa pastreze dimensiunea pastilei identica.

Stiti de ce au facut asta? Ca sa le fie mai usor producatorilor de placi video. Practic totul este identic in exteriorul pastilei de siliciu.

In ceea ce priveste modelul PowerColor Red Devil Radeon RX 590 pe care l-am primit la teste, acesta are cateva caracteristici interesante.

Are o racire foarte mare care veti vedea ca si face fata acestui cip.

Are switch intre BIOS-ul silent si cel OC si un alt switch pentru stins luminile.

AMD Radeon RX 590 review | WASD

Si desi nu sunt fan al conectorilor vechi, pe aceasta placa video au logica. Se adreseaza celor ce detin ecrane Full HD si sansele ca acestea sa fie echipate cu conector DVI sunt foarte mari. Mai ales ecranele ca Zowie XL2411Z care este extrem de popular in randul gamerilor.

AMD Radeon RX 590 review | WASD

Si bineinteles, este echipata si cu 3 iesiri DisplayPort 1.4 si un HDMI. Practic acopera toate necesitatile posibile.

 

Pages ( 1 of 7 ): 1 23 ... 7Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.