Concluzii se pot trage foarte uşor şi nu datorită preţului similar cu al unui GTX480 ci datorită faptului că există modele de Radeon 5870 chiar mai scumpe decât Matrix Platinum. Evident că există diferenţe pentru că şi acele plăci mai scumpe sunt tot vârfuri de lance, însă acesta iese în evidenţă datorită dotărilor extraordinare la un preţ rezonabil.

Recapitulând un pic, avem în dotările acestei plăci un utilitar pur şi simplu fantastic care face viaţa foarte uşoară unui overclocker de weekend ce vrea sa avanseze în domeniu dar cum spuneam şi prin material adevărata utilitate o aduce gamerilor. Evident că există soluţii third party gratuite, însă efortul depus pentru a face să funcţioneze totul aşa cum trebuie, să se activeze profilele de fiecare dată când sunt apăsate combinaţiile de taste şi aşa mai departe, chiar este mult prea mare şi pe mine unul mă face să mă las păgubaş de multe ori.

Revenind la overclockeri, chair şi cei mai avansaţi beneficiază de o parte din dotările lui Matrix 5870. Aici mă refer la implementarea ProbeIt, acele puncte pe placă ce permit măsurarea şi controlul voltajelor componentelor ce fac domeniul overclockingului plăcilor video atât de interesant. Poate părea banal pentru unii utilizatori şi complet usless o astfel de dotare, însă dacă vă întoarceţi la pagina în care discutam de iTracker2 veţi vedea că ceea ce setezi din slider nu coincide întotdeauna cu adevărul. Şi evident, măsurătorile afişate de un software sunt de cele mai multe ori şi ele departe de realitate.

Nu putem trage o linie şi să spunem că pe Matrix 5870 Platinum abaterea este de 0,xx volţi că nu ştiu ce senzor aşa arată întotdeauna cu o deviere de x% pentru că fiecare piesă electronică este diferită în felul ei şi există şanse ca pe următorul exemplar pe care punem mâna la aceleaşi setări să ne fie indicat voltajul corect sau cu o altă abatere. Ideea este că punctele de control ne fac să lăsăm lupa la o parte.

Un alt lucru complet nou este posibilitatea setării latenţelor cu o asemenea uşurinţă. Faptul că nu te mai gândeşti cu groază că trebuie să rescrii BIOS-ul plăcii video dacă nu nimereşti o setare îţi dă un alt fel de stare de spirit atunci când vânezi 10 puncte în 3D Mark sau drop de 0 fps într-un anumit joc. Deşi plusul de performanţă pe care îl aduce modificarea latenţelor este neglijabil de cele mai multe ori, această operaţiune vă va permite să creşteţi frecvenţa memoriilor peste nivelul la care se poate ajunge cu un Radeon 5870 de referinţă.

Una peste alta, utilizarea lui Matrix 5870 Platinum este similară cu o plimbare cu o maşină exotică pe autostradă printre Loganuri.

De ce am alege o astfel de placă în defavoarea unui GTX 480? Pentru că este al naibii de distractiv să tot umblii la un „miliard” de setări îmbunătăţind constant câte ceva şi evident totul fiind complet safe pentru că producătorul a pus opţiunile alea acolo, pentru că consumă mai puţin decât adversarul cu acelaşi preţ şi mai ales pentru că este muuuuult mai rece.

 

Plusuri şi minusuri pentru ASUS Matrix 5870 Platinum

+ Soluţie de răcire superioară celei standard
+ Frecvenţe crescute din fabrică, posibilităţi superioare de supratactare
+ Dotări impresionante dar şi utile
+ Preţ rezonabil
Pages ( 14 of 14 ): « Previous1 ... 1213 14

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.