Trebuie să recunosc sunt impresionat de viteza cu care s-au mişcat integratorii de cipuri grafice la lansarea lui 7950. Dacă în trecut vedeam 2-3 modele după lansare, acum observăm că sunt foarte multe variante, ba cu un ventilator, ba cu două ba cu răcire micuţă, ba cu răcire enormă.

În voiajul nostru către absolut vom afla care dintre aceste variante de 7950 este cea mai interesantă.

asus-7950-direct-cu-2-001Primul exemplar ce va face subiectul acestui serial este nimeni altul decât tancul, căci la ce dimensiuni are nu îmi vine să îi spun altfel. 7950 Direct CU II de la ASUS vine echipat cu deja cunoscutul sistem de răcire întâlnit pe prea interesantele plăci video motorizate de GTX 580.

Totuşi, este vorba de oarecare diferenţă în ceea ce priveşte sistemul de răcire, adică acesta a fost modificat pentru a acoperi mai bine cipul 7950. Dacă vă mai aduceţi aminte, în trecut au existat discuţii cu privire la faptul că răcirile HDT nu acoperă cu toate heatpipe-urile GPU-ul şi drept urmare că eficienţa lor are de suferit.

Acest lucru este de altfel perfect adevărat şi chiar şi cei de la ASUS ştiau asta şi tocmai de aceea au întârziat apariţia acestui model pe piaţă, pentru a repara acest neajuns.

 

gpuz-defaultSpecificaţiile lui ASUS Radeon HD 7950 DirectCU II sunt puţin modificate faţă de cele ale modelului de referinţă sau ale majorităţii plăcilor dotate cu acest GPU.

Astfel avem un GPU ce rulează la 900 MHz şi asta duce la un fillrate mai mare precum şi la o performanţă sesizabil sporită.

În acest articol nu vom compara acest produs cu altele ci doar vom vedea de ce este mai bun decât unul de referinţă şi slavă ăluia de sus sunt destule „built by ATI”:).

Diferenţele să ştiţi că nu se opresc aici şi modelul de la ASUS vine şi cu un alt PCB, nu doar cu un alt sistem de răcire. Faptul că şi-au folosit propriul PCB le-a permis să integreze senzori de temperatură acolo unde au vrut şi astfel putem monitoriza atât temperatura GPU-ului cât şi a memoriei, precum şi cea a blocului de alimentare.

Acest aspect combinat cu aplicaţia lor GPU Tweak ne oferă posibilitatea să modificăm parametrii de funcţionare ai GPU-ului şi ai memoriei fără să depăşim temperaturile normale.

Printre altele, GPU Tweak permite şi modificarea voltajului memoriei şi astfel vom putea atinge frecvenţe ce chiar vor avea impact asupra performanţei. Eu unul nu prea sunt fan al overclocking-ului memoriei de pe placa video pentru simplul motiv că aduce un spor de performanţă infim şi efortul găsirii formulei magice de stabilitate este prea mare.

 

Hai să vedem pozele şi apoi să verificăm cum stăm cu temperatura şi frecvenţele.

asus-7950-direct-cu-2-002 asus-7950-direct-cu-2-003 asus-7950-direct-cu-2-004

asus-7950-direct-cu-2-005 asus-7950-direct-cu-2-006 asus-7950-direct-cu-2-007

asus-7950-direct-cu-2-009 asus-7950-direct-cu-2-010 asus-7950-direct-cu-2-011

Pages ( 1 of 3 ): 1 23Next »

Similar Articles

One thought on “ASUS Radeon HD 7950 DirectCU II review

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.